Επιτροπή μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστήριξε μια πρόταση που αναγκάζει όλους τους κατασκευαστές smartphone να προσφέρουν φόρτιση μέσω θύρας USB-C, κάτι που αποτελεί πιθανό πλήγμα για την Apple, καθώς είναι ο μόνος μεγάλος κατασκευαστής που χρησιμοποιεί εναλλακτική λύση.
 

Η Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισε υπέρ της θέσης σχετικά με τη νομοθεσία για τους κοινούς φορτιστές, η οποία θα ισχύει και για άλλες μικρού και μεσαίου μεγέθους ηλεκτρονικές συσκευές. Αυτό περιλαμβάνει tablet, ψηφιακές κάμερες, ακουστικά, φορητά ηχεία και φορητές συσκευές gaming. Δεν θα ισχύει για έξυπνα ρολόγια, health trackers και άλλα ηλεκτρονικά είδη που θεωρούνται πολύ μικρά για να διαθέτουν θύρα USB-C.
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρόταση συντάχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2021 και τώρα θα πάει σε όλο το κοινοβούλιο για έγκριση προτού διαμορφωθεί η τελική νομοθεσία. Οι τελικοί κανονισμοί θα πρέπει στη συνέχεια να περάσουν και από τα τρία νομοθετικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Παράλληλα με την προώθηση ενός κοινού φορτιστή, η επιτροπή σημείωσε ότι θα ήθελε «να δει ξεκάθαρες πληροφορίες και σήμανση στις νέες συσκευές σχετικά με τις επιλογές φόρτισης», καθώς και μια στρατηγική για τα πρότυπα της ασύρματης φόρτισης.
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζει για κοινή θύρα φόρτισης από το 2009, ως μέρος της μακροχρόνιας μάχης για τον περιορισμό των ηλεκτρονικών απορριμμάτων.
 

Αν και η πλειονότητα των smartphones πλέον προσφέρει την επιλογή φόρτισης μέσω USB-C, η Apple αποτελεί εξαίρεση με τη χρήση της θύρας Lightning.

Επιμέλεια: Παύλος Κρούστης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης