Οι κατασκευαστές του FaceApp αντιμετωπίζουν προβλήματα τις τελευταίες μέρες, αφού οι χρήστες κατηγόρησαν τη δημοφιλή εφαρμογή για ρατσισμού εναντίον των Αφρο-Αμερικανών.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η εφαρμογή υπόσχεται να «μεταμορφώσει το πρόσωπό σας χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη, σε ένα μόνο βήμα». Οι χρήστες που τραβούν selfie, μπορούν να κάνουν τις φωτογραφίες τους να φαίνονται παλιές, να τοποθετήσουν ένα χαμόγελο σε μια κατσουφιασμένη έκφρασή τους ή να ομορφύνουν το πρόσωπό τους. Περιέργως όμως, αυτή η τελευταία επιλογή της εφαρμογής, με την ένδειξη «hot», φαίνεται ότι ανοίγει τον τόνο του δέρματος των χρηστών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χρήστες που χρησιμοποίησαν την εφαρμογή, έγραψαν στα σχόλια της φωτογραφίας τους, ότι η λειτουργία αυτή είναι ιδιαίτερα ρατσιστική, καθώς παρουσιάζει το ωραίο πρόσωπο ως πιο ανοιχτόχρωμο.

Ο εφευρέτης της εφαρμογής, Yaroslav Goncharov δήλωσε: «Λυπούμαστε βαθύτατα για αυτό το αναμφισβήτητα σοβαρό θέμα. Πρόκειται για μια δυσάρεστη παρενέργεια του υποκείμενου δικτύου που προκαλείται από μία τάση κατά την εκπαίδευση της εφαρμογής, και όχι από μία επιτηδευμένη συμπεριφορά. Για να μετριάσουμε το πρόβλημα, μετονομάσαμε το φίλτρο για να αποκλείσουμε οποιαδήποτε συσχέτιση γίνεται με αυτό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πράγματι, αν κατεβάσετε την εφαρμογή σήμερα, η επιλογή «hot» τώρα φέρει την ετικέτα «spark»(τουλάχιστον για το iOS). Ο Goncharov δήλωσε επίσης ότι η ομάδα του «εργάζεται για την οριστική λύση του προβλήματος, η οποία πρόκειται να φτάσει σύντομα».

Δεν είναι η πρώτη φορά που μια εφαρμογή έχει κατηγορηθεί για ρατσισμό λόγω της αλλαγής της εμφάνισης των χρηστών. Το Snapchat κατηγορήθηκε για ένα φίλτρο Bob Marley, που έβαζε τους ανθρώπους σε μαύρο πρόσωπο, καθώς και ένα φίλτρο που οι κριτικοί χαρακτηρίζουν ως «yellowface».

Πηγή: secnews.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης