Η εκμετάλλευση στους χώρους εργασίας είναι ένα άσχημο φαινόμενο που δυστυχώς παρατηρείται σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο. Οι κορυφαίες εταιρείες / κατασκευαστές του πλανήτη υποστηρίζουν πως λαβαίνουν τα απαραίτητα μέτρα για την ελαχιστοποίηση τέτοιων περιστατικών στους εργαζομένους τους. Το ίδιο ισχυρίζεται και η Apple.

Ως γνωστόν, η Foxconn είναι ένας κολοσσός από την Ταϊβάν που κρύβεται πίσω από την κατασκευή και συναρμολόγηση πολλών διάσημων προϊόντων. Ανάμεσα τους είναι και η πλειοψηφία των συσκευών που διαiθέτει η Apple. Φυσικά, ένα από αυτά είναι το iPhone, και στην συγκεκριμένη περίπτωση το iPhone X. Μπορεί μεν τόσο το Cupertino, όσο και οι υπεύθυνοι της Foxconn να τηρούν τους νόμους περί δικαιωμάτων των εργαζομένων, φαίνεται όμως πως υπάρχουν περιπτώσεις που κατά καιρούς οι δυο συνεργαζόμενες εταιρείες… το ξεχνάνε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πριν από λίγο καιρό το Financial Times διεξήγαγε μια έρευνα στα εργοστάσια της Foxconn και ανακάλυψε πως έξι φοιτητές που δούλευαν για πρακτική πάνω στην συναρμολόγηση εξαρτημάτων του iPhone X, εργάστηκαν παραπάνω ώρες, κάνοντας υπερωρίες ώστε τα αμέτρητα iPhone X κομμάτια να φτάσουν εγκαίρως στα χέρια των καταναλωτών που θα πλήρωναν τουλάχιστον 1000 δολάρια για να τα αποκτήσουν. Μερικές φορές οι νέοι δούλευαν για 11 ώρες συνεχόμενα χωρίς σταματημό για να συναρμολογήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα εξαρτήματα. Όσο άδικο και αν είναι το παραπάνω περιστατικό, η έρευνα κατέληξε πως οι μαθητές το έκαναν αυτό “εθελοντικά”, με δική τους θέληση χωρίς άσκηση πίεσης.

Φυσικά, ο όρος “εθελοντικά” μοιάζει αστείος, ειδικά αν συλλογιστεί κανείς πως στην Κίνα, η συμμετοχή σε πρόγραμμα πρακτικής εργασίας είναι αναγκαστική για έναν φοιτητή ώστε να προχωρήσει παρακάτω στην ακαδημαϊκή του καριέρα. Αυτό σημαίνει πως το κίνητρο των έξι προαναφερθέντων φοιτητών ήταν να πάρουν το δίπλωμα τους και όχι κάποιο χρηματικό ποσό. Ένας φοιτητής δήλωσε στο FT πως είχαν φτάσει στο σημείο να συναρμολογούν 1200 modules κάμερας για το iPhone X ανά βάρδια. Οπότε το ενδεχόμενο οι έξι νέοι να δούλεψαν τόσο σκληρά για το… πτυχίο τους, ενώ δεν είχαν απολαβές, μοιάζει πολύ μικρό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συγκεκριμένη ιστορία έλαβε αρκετή δημοσιότητα και η Apple αναγκάστηκε να χειριστεί η ίδια το ζήτημα, διεξάγοντας μια νέα έρευνα. Να σημειωθεί πως παρελθόν έχουν υπάρξει κι’ άλλα περιστατικά εκμετάλλευσης εργαζομένων σε εργοστάσια της Foxconn. Εν τέλει, η Apple εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

“Έχουμε επιβεβαιώσει πως οι φοιτητές δούλεψαν εθελοντικά, αποζημιώθηκαν και τους δόθηκαν προνόμια, αλλά δεν θα έπρεπε να τους είχε επιτραπεί να δουλέψουν υπερωρίες”.

Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν τελικά οι φοιτητές όντως ανταμείφθηκαν για τον κόπο τους ή όχι. Το σίγουρο είναι πως θα πρέπει να λαμβάνονται ακόμα αυστηρότερα μέτρα από τους κατασκευαστές ώστε τέτοια περιστατικά να εκλείπουν από τους χώρους εργασίας. Ακόμα και αν οι έξι νέοι έλαβαν κάποιο χρηματικό ποσό στο τέλος, ας μην ξεχνάμε πως η “εθελοντική” δουλειά με την μισθωτή εργασία έχει μια διαφορά.

Πηγή: Techblog.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης