Του Παύλου Κρούστη

Οι οπαδοί της δημοφιλέστατης σειράς “Game of Thrones” είναι από τους πιο παθιασμένους και η ενασχόλησή τους με κάθε επεισόδιο ξεπερνά την απλή θέαση, αφού πολλές ώρες καταναλώνονται ως επί το πλείστον και σε διάφορα forums και threads παντός τύπου, εντός κι εκτός των social media.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το προχθεσινό επεισόδιο της σειράς “The Long Night” (8×03) ήταν ένα από τα σημαντικότερα της σειράς και μόλις λίγο πριν το οριστικό τέλος, είδαμε πολυαναμενόμενες εξελίξεις. Σε αυτό το άρθρο όμως δεν θα μιλήσουμε για τις εξελίξεις αυτές, αλλά για κάτι άλλο που τσάντισε πολλούς fans: τον μέσο όρο του επιπέδου φωτεινότητας του επεισοδίου, που πραγματικά εξόργισε πολλούς fans, αφού πρακτικά δεν μπορούσαν να δουν πολλές σημαντικές στιγμές.

Το έρεβος σε meta επίπεδο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

To πραγματικά πολύ σκοτεινό επεισόδιο (μεταφορικά και κυριολεκτικά) είχε τρομακτικές σκηνές και το επιπλέον σκότος προκαλούσε στον θεατή μια ανεπανάληπτη αίσθηση της αγωνίας, αφού πολλές φορές… απλά δεν ήξερε τι έβλεπε. Με λίγα λόγια, εκτός από τις εξελίξεις που περίμενε ο μέσος θεατής εδώ και χρόνια, είχε να αντιμετωπίσει και συναισθηματικές δυσκολίες, αλλά και πιο… φυσικά εμπόδια.

Είναι δυνατόν ο σκηνοθέτης να μην θέλει να φαίνονται τα πάντα ξεκάθαρα; Και ναι και όχι. Υπήρξαν περιστάσεις, που φαινόταν ξεκάθαρα η πρόθεση των δημιουργών, ώστε να δημιουργήσουν ένταση. Από την άλλη είδαμε και περιπτώσεις που ενώ θα “έπρεπε” θεωρητικά να μπορούμε να ξεχωρίσουμε τον χαρακτήρα που βλέπουμε ή την έκφρασή του, αυτό ήταν δύσκολο, με αποτέλεσμα τη σύγχυση, αλλά όχι για τους σωστούς λόγους. Πού οφείλεται λοιπόν αυτό;

Για ποιον λόγο δεν βλέπω ούτε τη μύτη μου;

Αρχικά, το Game of Thrones είναι μια σειρά που στηρίζεται πολύ στην αληθοφάνεια. Όσο οξύμωρο και να ακούγεται για μια σειρά με δράκους, νεκροζώντανους και μαγείες, η αληθοφάνεια είναι το Α και το Ω για ένα έργο φαντασίας, ώστε να πείσει τον θεατή του. Όσο πιο σωστά παρουσιάσει τους δικούς του “νόμους” και “κανόνες φυσικής”, τόσο πιο εύκολα θα πείσει τον θεατή και για τα υπόλοιπα που προσπαθεί.

Μέσα σε αυτά, έχουμε μια παραγωγή που δεν φωτίζεται από προβολείς και ηλεκτρισμό, αλλά από δάδες και σπίθες. Οι παραγωγοί έχουν αναφέρει ότι θέλουν να έχουν όσο πιο “φυσική” εικόνα μπορούν. Έτσι, αντί να προσθέσουν φως στις σκοτεινές σκηνές, χρησιμοποιούν κάμερες τελευταίας τεχνολογίας που μπορούν να αποδώσουν με το ελάχιστο δυνατό φως, τόσο ώστε ίσα ίσα να εκπληρώνει τις επιθυμίες του σκηνοθέτη.

Υπάρχει ένα βασικό πρόβλημα βέβαια με αυτό. Οι περισσότεροι θεατές δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν τις σκηνές αυτές στη βέλτιστη δυνατή μορφή, όπως σκοπεύει ο σκηνοθέτης δηλαδή. Εκεί έχουμε άλλους παράγοντες: τα μέσα μετάδοσης. Από το streaming απευθείας μέσω του ΗΒΟ, μέχρι την τηλεόραση του μέσου θεατή, που δεν θα μπορεί να αποδώσει το απαραίτητο contrast, έχουμε προβληματικό αποτέλεσμα.

Για αρχή, όλα τα μέσα προβολής, είτε αυτό είναι βιντεοπροβολέας, είτε συμβατική τηλεόραση, είτε κινητό, είτε laptop για να αποδώσει την καλύτερη δυνατή αντίθεση, απαιτεί να είναι η μοναδική πηγή φωτός. Με λίγα λόγια, όσο περισσότερα φώτα έχετε στον χώρο σας, τόσο πιθανότερο να χάσετε λεπτομέρειες.

Από εκεί και πέρα, έχουμε πιο τεχνικές λεπτομέρειες όπως τη μέγιστη αντίθεση της κάθε οθόνης. Είναι γνωστό ότι οι τηλεοράσεις OLED, αλλά και άλλες τηλεοράσεις τελευταίας τεχνολογίας (mid-range και πάνω) μπορούν να αποδώσουν πολύ καλύτερα τα σκοτεινά σημεία, χωρίς να χρειάζεται να αυξήσετε τη φωτεινότητα της οθόνης σας στο μέγιστο και χαλάσετε την ποιότητά της. Συνεπώς, όσο καλύτερη αντίθεση έχει η οθόνη σας, τόσο καλύτερη θα είναι η εμπειρία θέασης προφανώς.

Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να θυσιάσετε ποιότητα, αυξάνοντας την φωτεινότητα για να μπορείτε να δείτε καλύτερα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να “κάψετε” τα μαύρα και να μην τα βλέπετε σωστά, όμως τουλάχιστον… θα βλέπετε.

Τέλος, το HBO δυστυχώς δεν μεταδίδει σήμα HDR, όπως ούτε και η Nova που αναμεταδίδει τη σειρά στη χώρα μας. To HDR θα μετέτρεπε το επεισόδιο σε κάτι πολύ πιο απολαυστικό. Ειδικά το συγκεκριμένο επεισόδιο…

Δικαίως με έπιασαν τα νεύρα μου, δηλαδή;

Εν μέρει. Θες να παρακολουθήσεις μια από τις πιο μεγάλες παραγωγές που έχουμε δει ποτέ στην τηλεόραση στην καλύτερη μορφή της; Θα πρέπει για αρχή να κυκλοφορήσει η 8η σεζόν σε UHD Blu-ray, όπου θα έχουμε επιτέλους το υλικό στην καλύτερη μορφή του και δεν θα εξαρτάται από την ποιότητα του streaming. Αυτήν τη στιγμή κυκλοφορεί μόνο η πρώτη σεζόν της σειράς σε UltraHD Blu-ray και αναμένονται οι υπόλοιπες. Έπειτα θα πρέπει να έχεις οθόνη και player που υποστηρίζουν τα κατάλληλα πρότυπα, που θα σου επιτρέψουν τη βέλτιστη θέαση, όπως για παράδειγμα το πρότυπο HDR10. 

Αλλιώς απλά μπορείς να αρκεστείς στην αύξηση της έντασης της φωτεινότητας, όπως προαναφέραμε. Ή στην καλλιτεχνική άδεια που σε θέλει να αγωνιάς με το να μην μπορείς να δεις τίποτα. Όπως και να έχει, όλα τα παραπάνω αφορούν τις τεχνικές κυρίως λεπτομέρειες του επεισοδίου. Η ποιότητα του θεάματος εξαρτάται και από τα υπόλοιπα κομμάτια, που είτε σου άρεσαν, είτε όχι, αποτελούν πλέον σημαντικό κομμάτι στην ιστορία των τηλεοπτικών παραγωγών: 11 εβδομάδες γυρισμάτων σε τρεις διαφορετικές τοποθεσίες, 750 άτομα και 15 εκατ. δολάρια μόνο για αυτό το επεισόδιο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης