Του Παύλου Κρούστη

Δεν περιμέναμε να δούμε καινοτομία σε τέτοιο επίπεδο από μια υπηρεσία που όλο και περισσότερο επενδύει σε συγκεκριμένες επιτυχημένες συνταγές. Απ’ ό,τι φαίνεται όμως, το Netflix μπορεί να πάρει και ρίσκο και μάλιστα στη συγκεκριμένη περίπτωση, το ρίσκο απέδωσε και η video streaming υπηρεσία μάς έδωσε φρέσκες ιδέες σε μια ανθολογία που αποτίει τον δικό της φόρο τιμής στο είδος της επιστημονικής φαντασίας και του animation.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

18 λαχταριστά επεισόδια. Όλα; Όχι. Αλλά τα περισσότερα κατάφεραν και μας κέρδισαν και μάλιστα με εξαιρετικές σεναριακές ιδέες και απίστευτα εικαστικά στιλ. Η νέα σειρά Love, Death & Robots (Έρωτας, Θάνατος + Ρομπότ) μας έκανε να αναρωτιόμαστε γιατί δεν βλέπουμε περισσότερες full-length ταινίες με τη δόση δημιουργικότητας που διακρίνει έστω κι ένα από τα επεισόδιά της.

Ναι, είναι το νέο “hot” πρόγραμμα του Netflix και παρά την animation φύση του, σίγουρα ΔΕΝ για παιδιά. Πολλά από τα επεισόδια διακατέχονται από γραφική βία, σεξ ή και τα δύο, ανάμεσα σε άλλα ακατάλληλα θέματα για ανηλίκους. Δημιουργός της σειράς ο Tim Miller, σκηνοθέτης της τεράστιας επιτυχίας Deadpool, ενώ ανάμεσα στους παραγωγούς βρίσκεται και ο πασίγνωστος παραγωγός/σκηνοθέτης David Fincher, της φήμης των Seven, Fight Club, Gone Girl, κ.α.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για όσους δεν έχετε πολύ χρόνο, παρακάτω ξεχωρίσαμε τα 9 καλύτερα επεισόδια της ανθολογίας. Έτσι για να μην έχετε καμία δικαιολογία και τα χάσετε. Όλα είναι κάτω από 20 λεπτά, ενώ αρκετά είναι και κάτω από 10 λεπτά. Σε περίπτωση που δεν έχετε πολύ χρόνο, είναι ό,τι πρέπει για να γεμίσετε τα κενά σας…

 

No. 9 – Επεισόδιο 11
Helping Hand (ΧΕΙΡΑ ΒΟΗΘΕΙΑΣ)
Διάρκεια: 10 λεπτά

“Παγιδευμένη σε τροχιά, μια αστροναύτης πρέπει να πάρει μια απόφαση για να επιβιώσει, πριν εξαντληθεί το οξυγόνο.”

Απίστευτα ρεαλιστικά CG γραφικά, με θεματική αντίστοιχη με τις ταινίες “Gravity” και “The Martian”. Απόλυτη μοναχική ατμόσφαιρα με γερές δόσεις σασπένς.

No. 8 – Επεισόδιο 13
Lucky 13 (13 ΚΑΙ ΤΥΧΕΡΑ)

Διάρκεια: 15 λεπτά

“Αφού το 13 και Τυχερά έχασε 2 πληρώματα, κανένας πιλότος δεν το θέλει… Όμως, οι νεοσύλλεκτοι δεν έχουν επιλογή.”

Αν το Top Gun ήταν γυρισμένο σε animation… Μας θύμισε σκηνή από το παιχνίδι Ace Combat με τα εκπληκτικά γραφικά του και τις απίστευτες σκηνές δράσης. Η σχέση δε, της πιλότου με το σκάφος της είναι κάτι που δίνει το απαραίτητο έξτρα βάθος.

No. 7 – Επεισόδιο 14
Zima Blue (ΖΙΜΑ ΜΠΛΕ)
Διάρκεια: 10 λεπτά

“Πριν βγάλει την τελευταία του δουλειά, ο καλλιτέχνης Ζίμα θυμάται το μυστηριώδες παρελθόν του και το πώς έγινε γνωστός.”

Η τέχνη και η ύπαρξη αποτελούν τους πυλώνες αυτής της πολύ ιδιαίτερης ιστορίας που δίνει τροφή για σκέψη. Το εικαστικό δεν είναι το πιο όμορφο που έχουμε δει, όμως το writing είναι από τα καλύτερα.

No. 6 – Επεισόδιο 6
When the Yogurt Took Over (ΤΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ-ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ)
Διάρκεια: 6 λεπτά

“Οι επιστήμονες δημιουργούν κατά λάθος ένα πανέξυπνο γιαούρτι και αυτό σύντομα λαχταράει να κυριαρχήσει στον κόσμο.”

Μακράν το πιο εξωφρενικό επεισόδιο της ανθολογίας. Δείχνει τα όρια της δημιουργικότητας μέσα από ένα πολύ αστείο animation, που θυμίζει την Pixar στα καλά της.

No. 5 – Επεισόδιο 18
Secret War (ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ)
Διάρκεια: 16 λεπτά

“Επίλεκτες μονάδες του Κόκκινου Στρατού πολεμούν το ανίερο κακό στα βάθη των αρχαίων δασών της Σιβηρίας.”

Βγαλμένο απ’ ευθείας από τα video games της σειράς Metro,  το συγκεκριμένο επεισόδιο συνδυάζει απίστευτο στιλ, σκηνοθεσία, δράση και δράμα. Όπως και τα περισσότερα της ανθολογίας, διαθέτει εξαιρετικούς χαρακτήρες.

No. 4 – Επεισόδιο 2
Three Robots (ΤΑ ΤΡΙΑ ΡΟΜΠΟΤ)
Διάρκεια: 12 λεπτά

“Πολύ καιρό μετά την πτώση της ανθρωπότητας, τρία ρομπότ ξεκινούν ξενάγηση σε μια μετα-αποκαλυπτική πόλη.”

Ένα animation που μοιάζει με μίξη των παιχνιδιών Portal με το The Last of Us. Τα τρία ρομπότ σχολιάζουν με καυστικό τρόπο την κοινωνία μας μέσα σε ένα ευφυέστατο πλαίσιο.

No. 3 – Επεισόδιο 1
Sonnie’s Edge (ΤΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΤΗΣ ΣΟΝΙ)
Διάρκεια: 17 λεπτά

“Στον υπόκοσμο της πάλης μεταξύ “τεράτων”, η Σόνι είναι ανίκητη. Αρκεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.”

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά επεισόδια οπτικά, αλλά και πιθανώς η καλύτερη δράση που έχουμε δει από animation εδώ και καιρό. Βίαιο, σκοτεινό, διασκεδαστικό και με plot twist, δικαίως αποτελεί τη ναυαρχίδα, αφού είναι το πρώτο επεισόδιο της σειράς.

No. 2 – Επεισόδιο 7
Beyond the Aquila Rift (ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΡΗΓΜΑ ΤΟΥ ΑΕΤΟΥ)
Διάρκεια: 17 λεπτά

“Το πλήρωμα ενός πλοίου ξυπνάει μετά από ταξίδι ετών φωτός εκτός πορείας και παλεύει να ανακαλύψει πού έχει φτάσει.”

Μας θύμισε Mass Effect. Αυτό αρκεί από μόνο του να βγει μπροστά από τα υπόλοιπα. Το ώριμο σενάριο, η υποβλητική ατμόσφαιρα και οι απίστευτες εκφράσεις των χαρακτήρων που μεταδίδουν κάθε συναίσθημα (ή μυστικό που κρύβουν) μπορούν να κοντραριστούν μόνο με τις αναπάντεχες εξελίξεις…

Νο.1 – Επεισόδιο 3
The Witness (ΜΑΡΤΥΡΑΣ)
Διάρκεια: 12 λεπτά

“Μάρτυρας ενός στυγνού φόνου, μια γυναίκα ξεφεύγει από τον δολοφόνο μέσα από τους δρόμους μιας σουρεαλιστικής πόλης.”

Ένα εικαστικό υπερθέαμα. Ένα υπερ-σύγχρονο έργο τέχνης που θα έπρεπε να έχει παρουσιαστεί και αυτόνομα για να λάβει τα απαραίτητα φώτα της δημοσιότητας που του πρέπουν. Η αρτιστική επιμέλεια είναι κάτι εξωπραγματικό, κάτι ιδιοφυές και απόλαυση για μάτια σας με τεχνικές που δεν έχουμε ξαναδεί και κορυφαίας  κλάσης animation. Το σενάριο αποτελεί ένα ατέρμονο ποίημα που θα σας σοκάρει με την απλότητα και την εμπνευσμένη δομή του. Η cyberpunk αισθητική αλά Blade Runner απλά αποτελεί τη βάση για την ανάπτυξη αυτού του αριστουργήματος. Μην το χάσετε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης