Του Παύλου Κρούστη

H Sony διοργάνωσε το PlayStation Meeting στη Νέα Υόρκη για να ενημερώσει για τα μελλοντικά της σχέδια. Μπορεί η παρουσίαση να μην ήταν αυτό που περιμέναμε, καθώς διήρκεσε μόλις 45 λεπτά, αλλά επιτέλους επιβεβαιώθηκαν όλες οι φήμες, που είχαν διαρρεύσει τις προηγούμενες ημέρες. Όχι μόνο είδαμε το PS4 Slim και το νέο, πιο δυνατό PS4 Pro, αλλά έχουμε πλέον και τιμές και ημερομηνίες κυκλοφορίες και μάλιστα έρχονται πολύ σύντομα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενώ αρχικά εστίασαν στο PS4 Slim, το οποίο αποτελεί το βασικό πλέον μοντέλο PS4 και θα κυκλοφορήσει άμεσα, στη συνέχεια παρουσίασαν το PlayStation 4 Pro. Η συσκευή, που μέχρι πρότινος είχε την κωδική ονομασία PlayStation 4 Neo παρουσιάστηκε επίσημα στο κοινό, ενώ σχεδόν όλη η συνέντευξή Τύπου εστίασε στα νέα χαρακτηριστικά που προσφέρει το ισχυρότερο PlayStation 4 Pro. Επειδή όμως είχαμε πολλές ορολογίες με 4K και HDR, ίσως πρέπει να εστιάσουμε λίγο στο τι ακριβώς είναι αυτά για να μπορέσει να αποφασίσει ο καθένας αν θα πρέπει να προβεί σε αναβάθμιση ή νέα αγορά.



Τι είναι το PlayStation 4 Pro
Το PlayStation 4 Pro είναι μια νέα προσπάθεια από την Sony για να μεγαλώσει τη διάρκεια αυτής της γενιάς κονσολών. Νέο PlayStation 4 με πιο ισχυρά χαρακτηριστικά, που θα προσφέρει βελτιωμένη εμπειρία gaming. Η συμβατότητα με όλους τους τίτλους είναι δεδομένη, οπότε ξεκινάμε από καλές βάσεις, το θέμα είναι όμως τι παραπάνω προσφέρει αυτή η συσκευή και σε ποιον αγοραστή στοχεύει;

To PS4 Pro έρχεται με τη διπλάσια και άνω (!) δύναμη για την κάρτα γραφικών της, αφού από τα 1,84 TFLOPS του βασικού μοντέλου έγιναν 4,2 TFLOPS δίνοντας τη δυνατότητα έτσι στους δημιουργούς να φτιάξουν τα παιχνίδια που θέλουν, με τις επιδόσεις που θέλουν. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

H εταιρεία δηλώνει ότι όλα τα PlayStation 4 παιχνίδια θα παίζουν σε όλα τα μοντέλα PlayStation 4. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρόκειται να δούμε κάποιο τίτλο που θα είναι συμβατός με την Pro έκδοση, αλλά όχι με το βασικό μοντέλο. Τότε γιατί κυκλοφορεί και σε ποιους απευθύνεται; Για να το εξηγήσουμε αυτό, πρέπει πρώτα να εξηγήσουμε μερικά τεχνικά χαρακτηριστικά, τα οποία χρειάζεται κάποιος να ξέρει και να μπορεί να αντιληφθεί, ώστε να αποφασίσει με καταλληλότερα κριτήρια, αν θα προβεί στην αγορά της εν λόγω συσκευής.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τα προϊόντα PlayStation, πατήστε ΕΔΩ. 

Forward Compatibility
Η Sony δημιούργησε έναν «νέο» όρο για τη βιομηχανία: το Forward Compatibility. Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο όλα τα παιχνίδια θα είναι συμβατά με όλα τα μοντέλα PS4, αλλά ακόμα και τα ήδη υπάρχοντα παιχνίδια, θα μπορέσουν να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες της Pro έκδοσης. 

Για να τα πάρουμε με τη σειρά: Το ίδιο παιχνίδι (ίδιο δισκάκι, ίδια έκδοση, ίδια δεδομένα) θα μπορεί να τρέξει τόσο στο βασικό μοντέλο PS4, όσο και στο Pro. Θα υπάρχει όμως βελτίωση στις επιδόσεις του κάθε τίτλου: είτε αυτό σημαίνει καλύτερο framerate, είτε μεγαλύτερη ανάλυση, είτε ένα απλό upscale, είτε σε ιδανικότερες συνθήκες νέα πιο πολύπλοκα εφέ, υφές υψηλότερης ανάλυσης και άλλα πολλά. Το πώς θα εκμεταλλευτούν οι εταιρείες ανάπτυξης την έξτρα αυτή δύναμη έγκειται σε αυτούς. Σίγουρα όμως θα είναι βελτιωμένο. Το κατά πόσο είναι ένα μεγάλο θέμα προς συζήτηση.

Έστω όμως ότι έχετε για παράδειγμα ένα παιχνίδι τώρα για PlayStation 4, πχ. Uncharted 4. Αν αποκτήσετε το PS4 Pro και βάλετε το Uncharted 4 στο Pro, τότε μέσω ενημέρωσης που θα κατεβάσετε, θα βελτιωθούν οι επιδόσεις του τίτλου. Πιθανόν αυτό σημαίνει καλύτερο framerate, upscaled ανάλυση ή καλύτερης ποιότητας εφέ, ενώ φυσικά θα υποστηρίζεται και το “HDR”. 

Ήδη ανακοινώθηκαν παιχνίδια, που κυκλοφορούν ήδη (ή θα κυκλοφορήσουν πριν το PS4 Pro) και όταν τα βάλετε στο PS4 Pro θα τα δείτε βελτιωμένα. Σίγουρα θα ακολουθήσουν κι άλλα πολλά, αλλά αυτά που έχουν επιβεβαιωθεί ως τώρα είναι τα:

  • Deus Ex: Mankind Divided
  • Rise of the Tomb Raider
  • Killing Floor 2
  • Uncharted 4: A Thief’s End
  • Infamous: First Light
  • Middle Earth: Shadow of Mordor
  • Paragon
  • Call of Duty: Modern Warfare Remastered
  • Call of Duty: Black Ops 3

Φυσικά, όπως έχουμε αναφέρει ήδη, όλα τα παιχνίδια θα είναι συμβατά με το PS4 Pro, αλλά μερικά από αυτά θα τα δείτε βελτιωμένα. Αν κάποια εταιρεία ανάπτυξης ενδιαφέρεται να βελτιώσει το παιχνίδι της για το PS4 Pro, αυτό γίνεται πολύ εύκολα, μέσω update. Αναμένουμε περισσότερα. Για την ώρα όμως, ας δούμε τι είναι όλοι αυτοί οι όροι, στους οποίους «πατά» η Sony για να προωθήσει τη νέα της συσκευή.

4K / Upscaling / FPS / HDR
Τον όρο «» σίγουρα τον έχετε δει να πλασάρεται δίπλα στις νέες τηλεοράσεις, όπου δηλώνει την ανάλυση της οθόνης. Συγκεκριμένα, η 4K είναι τετραπλάσια ανάλυση της FullHD και δηλώνεται και ως UltraHD ή UHD. Για τις τηλεοράσεις ισχύουν τα εξής:

FullHD: 1920×1080 (1080p)
4K: 3840 x 2160 (2160p)

Πρόκειται για τη διπλάσια κάθετη και τη διπλάσια οριζόντια ανάλυση, που μεταφράζεται σε τέσσερις φορές πιο αναλυτική εικόνα. Συγκεκριμένα για τις τηλεοράσεις ισχύει το 4K = UHD = 3840 x 2160, το οποίο αντιστοιχεί και στη γνωστή αναλογία 16:9, που έχουμε συνηθίσει στις TV μας.

Το PlayStation Pro, γνωστό και ως PS4K, θα υποστηρίζει την 4Κ ανάλυση σύμφωνα με τη Sony, ενώ στη χθεσινή παρουσίαση είδαμε και αρκετά λεπτά υλικό από gaming σε 4K. Υπάρχουν όμως αρκετές παράμετροι, που πρέπει να ληφθούν υπόψη, καθώς η Sony δεν ανέφερε στη χθεσινή παρουσίαση κάτι για “native 4K” ή upscale. Γνωρίζοντας τις δυνατότητες όμως τις κονσόλας, είναι αδύνατο να περιμένουμε ΑΑΑ games σε native 4K ανάλυση.

Το Upscaling είναι μια διαδικασία, όπου σχετικά εύκολα ένα σήμα μετατρέπεται σε υψηλότερη ανάλυση. Ακόμα και χωρίς καμία περαιτέρω επεξεργασία, η εικόνα είναι πιο καθαρή, όμως δε συγκρίνεται με την native 4K ανάλυση, την εικόνα δηλαδή που γίνεται render από την κονσόλα αμιγώς στην πιο υψηλή ανάλυση. Αυτό σημαίνει ότι η Sony σκοπεύει να πάρει τα 1080p (όπως είναι το “στάνταρ” των ημερών) και να τα μετατρέπει σε upscaled 4K. Η εικόνα σίγουρα θα είναι πιο καθαρή από την έκδοση του βασικού μοντέλου PS4, ενώ η έξτρα δύναμη του Pro θα δίνει τη δυνατότητα για καλύτερα framerates ή άλλες βελτιώσεις.

Το framerate ή frames per second (FPS) αποτελούν το «Α και το Ω» για την κίνηση που βλέπετε επί της οθόνης. Όσο μεγαλύτερη η δύναμη, τόσο πιο εύκολα μπορεί να διατηρεί υψηλότερο framerate, οπότε και καλύτερη/πιο ομαλή κίνηση στα παιχνίδια. Εικάζεται ότι τα παιχνίδια που τρέχουν τώρα με 30fps στο τωρινό μοντέλο, θα μπορούν να τρέχουν με 60fps στο Pro.

Συνολικά, θα είμαστε ικανοποιημένοι αν τα 1080p/30fps μετατραπούν σε upscaled 4K/60fps. Το ζήτημα είναι η καθαρότερη εικόνα και η ομαλότερη κίνηση. Επειδή όμως ακόμα δεν έχουμε δει τη συσκευή «εν δράσει» δεν μπορούμε να γνωρίζουμε κατά πόσο θα είναι βελτιωμένη η εμπειρία στα παιχνίδια. 

Το HDR (High Dynamic Range) από την άλλη είναι ένα νέο στάνταρ, που θα βρείτε συχνά μπροστά σας, αν ασχολείστε με τεχνολογία εικόνας, καθώς προσφέρει πολύ μεγαλύτερες δυναμικές για τα χρώματα, που βλέπετε επί της οθόνης. Κοινώς, προσφέρει πολύ πιο ζωντανά χρώματα και η διαφορά του πιο φωτεινού άσπρου με του πιο σκοτεινού μαύρου είναι χαοτικά μεγαλύτερη από αυτό που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε. 

Ήδη κυκλοφορούν τηλεοράσεις με HDR λειτουργία, ενώ θα πρέπει και το υλικό όμως που προβάλλεται να είναι HDR, αλλά και η συσκευή να είναι ικανή να το αποδώσει. Για να καταφέρετε με λίγα λόγια να δείτε το HDR, που θα προσφέρουν τα PS4, θα πρέπει να το υποστηρίζει και η τηλεόρασή σας. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Sony θα φέρει το HDR σε όλα τα PlayStation 4 μέσω update.

Μα, δεν υποστηρίζει UHD 4K Blu-ray discs!
Μπορεί η Sony να κατάφερε να φέρει στα 400 ευρώ 4Κ εικόνα και να μπορείτε να κάνετε stream μέσω YouTube ή Netflix 4Κ υλικό, όμως η συσκευή δε θα έρθει με 4Κ Blu-ray player. Αυτό σημαίνει ότι δε θα μπορεί να παίξει UHD Blu-ray discs. Καθώς μπορείτε να streamάρετε ή να κατεβάσετε διαδικτυακώς 4K ταινίες/σειρές, κατά τη γνώμη μας δεν αποτελεί πρόβλημα, αλλά αρκετός κόσμος έχει απογοητευθεί από αυτήν την απόφαση της Sony.

Σε ποιους απευθύνεται
Προφανώς η παραπάνω κίνηση με την έλλειψη 4K Blu-ray player έγινε για να χαμηλώσει όσο το δυνατόν την τιμή της συσκευής και η αλήθεια είναι ότι περιμέναμε το νέο PlayStation 4 να είναι πιο ακριβό, λαμβάνοντας υπόψη ακόμα και το upselling.

Στα 400 ευρώ αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για όσους έχουν 4Κ/HDR τηλεοράσεις, ώστε να καταφέρουν να τις εκμεταλλευτούν. Επιπρόσθετα, για όσους δεν έχουν ακόμα PS4 και έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στην Slim και στην Pro έκδοση, η διαφορά των 100 ευρώ δίνει τροφή για σκέψη και κάνει πολύ δελεαστική την πρόταση του Pro. Αν ανήκετε όμως στους κατόχους “απλής” FullHD τηλεόρασης (και κάτω) και έχετε ήδη PS4, τότε το PlayStation 4 Pro δεν έχει να σας προσφέρει πολλά, χωρίς να είμαστε απόλυτοι, μέχρι να δούμε τις βελτιώσεις που θα καταφέρει στα παιχνίδια. 

Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα 400 ευρώ είναι τρομερά λίγα για την υπολογιστική δύναμη που προσφέρει, ειδικότερα αν αναλογιστούμε την τιμή που θα χρειαζόταν κάποιος gamer για αντίστοιχες επιδόσεις σε PC.

Το PlayStation 4 Pro θα κυκλοφορήσει στις 10 Νοεμβρίου 2016 προς 399€.



Δείτε παρακάτω το επίσημο Δελτίο Τύπου:

«Η SONY INTERACTIVE ENTERTAINMENT ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ PLAYSTATION®4 PRO, ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΜΙΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ PS4®

Η Sony Computer Entertainment Inc. (SCE) ανακοίνωσε σήμερα το νέο σύστημα ψυχαγωγίας PlayStation®4 Pro (PS4® Pro) (σειρά CUH-7000), το οποίο προσφέρει βελτιωμένες εμπειρίες μέσω αναβαθμισμένης επεξεργασίας εικόνας και υποστήριξης 4K ανάλυσης. Το PS4 Pro θα είναι διαθέσιμο στις 10 Νοεμβρίου 2016, στην Ευρώπη, την Ιαπωνία και τη Βόρια Αμερική. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του PlayStation® που ένα σύστημα αναβαθμισμένων δυνατοτήτων παρουσιάζεται κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής μιας πλατφόρμας. Το PS4 Pro θα συμπληρώσει το βασικό PS4, όπως και το ελαφρύτερο και λεπτότερο μοντέλο, το οποίο επίσης ανακοινώθηκε σήμερα.

Χάρη στη βελτίωση των επιδόσεων και των δυνατοτήτων της αρχιτεκτονικής του συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της κεντρικής επεξεργαστικής (CPU) και της κάρτας γραφικών (GPU), το PS4 Pro επιτρέπει στα γραφικά των games να απεικονίζονται με σαφώς περισσότερη λεπτομέρεια και εντυπωσιακή οπτική ακρίβεια. Οι χρήστες που διαθέτουν 4K τηλεοράσεις θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν όλους τους τίτλους του PS4 σε υψηλότερη ποιότητα, όπως ανάλυση επιπέδου 4K και ταχύτερο και σταθερότερο ρυθμό καρέ (framerate). Επιπρόσθετα, το PS4 Pro υποστηρίζει αναπαραγωγή 4K βίντεο, προκειμένου να επιτρέψει την διαδικτυακή μετάδοση (streaming) 4K υπηρεσιών, όπως το Netflix και το YouTube.

Οι κάτοχοι τηλεοράσεων υψηλής ευκρίνειας (HDTV) θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να απολαύσουν βελτιωμένες εμπειρίες gameplay στο PS4 Pro, καθώς το σύστημα προσφέρει ανάλυση 1080p σε όλα τα PS4 παιχνίδια,αλλά και ταχύτερο και σταθερότερο ρυθμό καρέ (framerate) για ορισμένους υποστηριζόμενους τίτλους.

Επιπρόσθετα, με το βλέμμα στο μέλλον της τεχνολογίας απεικόνισης, όλα τα συστήματα PS4, συμπεριλαμβανομένου του νέου λεπτότερου μοντέλου και του PlayStation®4 Pro, θα υποστηρίζουν τεχνολογία απεικόνισης HDR (Υψηλού Δυναμικού Εύρους/High DynamicRange).

Οι χρήστες που διαθέτουν τηλεόραση συμβατή με HDR θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν τα υποστηριζόμενα παιχνίδια και άλλο ψυχαγωγικό περιεχόμενο με ακόμη πιο ρεαλιστική και ζωντανή απεικόνιση και κατά το δυνατό πιο κοντινή στον τρόπο που το ανθρώπινο μάτι βλέπει τον πραγματικό κόσμο.

«Η σημερινή μέρα σηματοδοτεί ένα συναρπαστικό ορόσημο για το PlayStation, καθώς αποκαλύπτουμε το κορυφαίων επιδόσεων PS4 Pro κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής μιας κονσόλας,προσφέροντας ακόμη περισσότερα στους gamers που αναζητούν μια ανώτερη εμπειρία PS4», δήλωσε ο Andrew House, Πρόεδρος και CEO της Sony Interactive Entertainment.

«Αυξάνοντας τους ρυθμούς της καινοτομίας στοPlayStation, προσφέρουμε περισσότερες επιλογές στους καταναλωτές, επιτρέποντας στους gamers να επιλέξουν το μοντέλο του PS4 που καλύπτει τις ανάγκες τους. Με τίτλους που φτάνουν τις δυνατότητες του PS4 Pro στα όρια του– συνυπολογίζοντας και το PlayStation VR που κυκλοφορεί σύντομα – όλοι οι κάτοχοι PS4 συνεχίζουν να απολαμβάνουν τον κορυφαίο προορισμό για gaming.»

Ο σχεδιασμός του νέου συστήματος κληρονομεί στοιχεία από τα κεκλιμένα σώματα των προηγούμενων μοντέλων. Το σώμα της συσκευής αποτελείται από τρεις επάλληλες «στρώσεις», που συμβολίζουν την πανίσχυρη παρουσία του PS4 Pro και τη συμπαγή αίσθηση που αφήνει, ενώ το λογότυπο της οικογένειας του PlayStation με το φινίρισμα καθρέφτη δεσπόζει στο κέντρο της επάνω επιφάνειας. Το PS4 Pro έρχεται επίσης με μια πρόσθετη USB θύρα στην πίσω όψη, αλλά και δύο USB θύρες στην πρόσοψη προκειμένου οι χρήστες να συνδέουν επιπλέον συσκευές, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος εικονικής πραγματικότητας PlayStation®VR.

Η χωρητικότητα του σκληρού δίσκου του PS4 Pro είναι 1TB προκειμένου να επιτρέψει την αποθήκευση ακόμη περισσότερων παιχνιδιών, demos, ψηφιακού περιεχομένου και αγαπημένων gameplay βίντεο. Κάθε παιχνίδι του PS4, συμπεριλαμβανομένων όσων έχουν ήδη κυκλοφορήσει και όσων θα λανσαριστούν στο μέλλον, θα «τρέχουν» σε όλα τα συστήματα PS4, όπως και στο PS4 Pro. Επιπρόσθετα, όλα τα συστήματα PS4 χρησιμοποιούν το ίδιο περιβάλλον χρήσης και θα μοιράζονται την ίδια online κοινότητα για multiplayer gaming και δικτυακές υπηρεσίες.

Η SIE θα ανακοινώσει λεπτομέρειες για το PS4 Pro και την πλούσια συλλογή games τόσο από συνεργαζόμενες εταιρείες ανάπτυξης και έκδοσης όσο και από τα SIE WWS, εν όψει του λανσαρίσματός του και θα συνεχίσει να εμπλουτίζει περαιτέρω ολόκληρο το οικοσύστημα του PlayStation.»



σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης