Εδώ και πολλούς μήνες περιμέναμε την Nvidia να κάνει την κίνησή της, μετά τις καλοκαιρινές αποκαλύψεις της AMD και να παρουσιάσει τις νέες κάρτες γραφικών της, τις Ampere GPUs. Η αποκάλυψη έγινε κι εκτός από τις αναμενόμενες RTX 3080 και RTX 3070, έχουμε κι ένα νέο ακόμη πιο ισχυρό μοντέλο, την RTX 3090.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι νέες κάρτες γραφικών διαθέτουν ταχύτερους πυρήνες ray-tracing (2ης γενιάς), ταχύτερους πυρήνες Tensor (3ης γενιάς) και νέους πολυεπεξεργαστές streaming για τις απόλυτες επιδόσεις σε ποιότητα και framerate, ενώ παράλληλα υποστηρίζεται AI Acceleration.
 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για πρώτη φορά έχουμε έως και 24 (!) GB VRAM GDDR6X με ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων έως 1 TB/s, τις πρώτες κάρτες με HDMI 2.1 και υποστήριξη κωδικοποίησης AV1 για υψηλής ανάλυσης streaming. Τέλος, ακόμη μια καινοτομία έρχεται με το σύστημα ψύξης το οποίο χαρακτηρίζεται
ως “dual-axial, flow-through”.
 

Όλα τα μοντέλα θα υποστηρίζουν βελτιωμένη τεχνολογία DLSS, αλλά και τη νέα τεχνολογία RTX IO, η οποία θα μειώσει τους χρόνους φόρτωσης των παιχνιδιών σημαντικά. Παράλληλα έχουμε υποστήριξη για NVIDIA G-SYNC στα 360Hz  και άλλες τεχνολογίες, όπως τα NVIDIA Reflex, Broadcast, Ansel, Omniverse Machinima κλπ.
 

Benchmarks παιχνιδιών
 

ΝVIDIA GeForce RTX 3070 – 499 δολάρια

To μικρότερο μοντέλο της σειράς αυτήν τη φορά είναι το “70” με 5,888 CUDA cores που αναμένεται να αποδίδει περίπου όπως η κορυφαία (έως τώρα) GeForce RTX 2080 Ti, όμως θα διατίθεται στη μισή τιμή. Θα ενσωματώνει 8GB GDDR6X που προτείνεται για 4K gaming στα 60fps με ενεργοποιημένο ray-tracing ή 1440p με υψηλότερα fps.

NVIDIA GeForce RTX 3080 – 699 δολάρια

Το μεσαίο μοντέλο έρχεται με 8,704 πυρήνες CUDA, 10GB GDDR6X και είναι 2 φορές πιο ισχυρή από την περσινή 2080.

NVIDIA GeForce RTX 3090 – 1499 δολάρια

Το νέο και ισχυρότερο μοντέλο της σειράς φτάνει τους 10,496 CUDA cores και 24GB GDDR6X, με επιδόσεις έως και 50% υψηλότερες από την Titan RTX, δέκα φορές χαμηλότερη στάθμη θορύβου και υποστήριξη 8K HDR gaming στα 60fps.

Διάγραμμα απόδοσης-τιμής σε σύγκριση με τις προηγούμενες γενιές

Διαθεσιμότητα

Οι νέες κάρτες θα γίνουν διαθέσιμες σταδιακά σε όλο τον κόσμο από τα μέσα Σεπτέμβρη μέχρι τέλη Οκτώβρη. Οι τιμές που ανακοινώθηκαν ισχύουν για την αμερικανική αγορά και σύντομα αναμένεται να μάθουμε τις επίσημες προτεινόμενες λιανικής και για τη χώρα μας.

Επιμέλεια: Παύλος Κρούστης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης