Το νέο πρωτόκολλο ενσύρματης συνδεσιμότητας της βιομηχανίας ονομάζεται USB 4 και αποτελεί το καινούργιο στάνταρ που θα δούμε σύντομα μαζί με τα WiFi 6E και 5G για την ασύρματη συνδεσιμότητα.

Ταχύτητες και bandwidth

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το USB 4 θα είναι 2 φορές πιο γρήγορο σε σχέση με το USB 3.2 (20Gbps) που χρησιμοποιείται τώρα. Αυτό σημαίνει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις θα μπορεί να φτάσει τα 40Gbps, αναλόγως των συσκευών που χρησιμοποιούνται.
 

Τα USB καλώδια χρησιμοποιούν δύο διαδρομές για να στείλουν και να λάβουν σήματα από τις συνδεδεμένες συσκυές. Το USB 4 θα έχει την ευελιξία να χρησιμοποιεί όλο το bandwidth προς μία μόνο κατεύθυνση. Για παράδειγμα, το “Alt mode” στο DisplayPort 2.0 που θα αυξήσει το bandwidth στα 80Gbps μπορεί να υποστηρίξει 8K HDR video μέσω USB 4. Επίσης θα μπορεί να υποστηριχθεί και το Thunderbolt 3 της Apple.
 

Το USB 4 επιτρέπει επίσης το πρωτόκολλο USB PD για τη φόρτιση, που σημαίνει ότι όλα τα smartphones και οι υπόλοιπες συσκευές σας θα μπορούν να φορτίζουν πολύ πιο γρήγορα, δεδομένου ότι έχουν αυτήν τη δυνατότητα οι ίδιες οι συσκευές.
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συσκευές με USB 4 θα υποστηρίζουν τρεις διαφορετικές μέγιστες ταχύτητες: 10Gbps, 20Gbps και 40Gbps. Αν αγοράσετε καινούργια συσκευή, καλό θα είναι να ελέγξετε πρώτα ποια κατηγορία USB 4 θα υποστηρίζει.

Backwards compatible

Τα καλώδια USB 4 θα χρησιμοποιούν θύρες Type-C, την κλασική θύρα USB δηλαδή που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια σε κινητά και laptops.
 

To USB 4 θα μπορεί να συνδεθεί σε παλαιότερες USB θύρες, χωρίς βέβαια να μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τις ταχύτητές του στο έπακρο, όπως αντίστοιχα και παλαιότερα USB καλώδια Type-C θα μπορούν να συνδεθούν σε USB 4 θύρες. Σε κάθε περίπτωση θα χρησιμοποιείται η μέγιστη δυνατή ταχύτητα που επιτρέπεται από τον πιο αργό κρίκο στην αλυσίδα.
 

Για τις USB-A θύρες, που βρίσκουμε συνήθως στα PC μας, θα χρειαστεί και πάλι ένας μετατροπέας σε Type-C.

USB-A (αριστερά) και USB-C (δεξιά)

Πότε έρχεται;

Τα πρώτα καλώδια και συσκευές με USB 4 θα τα δούμε στα τέλη του 2020, με αρχές του 2021.
 

Επιμέλεια: Παύλος Κρούστης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης