Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα, μπορείτε να διασφαλίσετε την ασφάλεια των δεδομένων σας και να προστατευτείτε από hackers και κακόβουλο λογισμικό.

1. Χρησιμοποιήστε Αξιόπιστο Antivirus

Η εγκατάσταση και η τακτική ενημέρωση ενός αξιόπιστου προγράμματος antivirus είναι το πρώτο βήμα για την προστασία των συσκευών σας από ιούς, Trojans, spyware, ransomware και άλλες μορφές κακόβουλου λογισμικού. Το antivirus ανιχνεύει και εξουδετερώνει απειλές προτού προλάβουν να προκαλέσουν ζημιά. (οι ακόλουθες εταιρείες παρέχουν και δωρεάν antivirus για να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε avg.com, avira.com αλλά πάντα ένα «πληρωμένο» antivirus παρέχει μία πιο ολοκληρωμένη προστασία)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

2. Εγκαταστήστε Adblocker στον Browser σας

Ένα άλλο σημαντικό βήμα είναι η εγκατάσταση ενός adblocker, όπως το uBlock Origin, στους browsers που χρησιμοποιείτε. Οι adblockers μπλοκάρουν κακόβουλες διαφημίσεις και pop-ups, μειώνοντας τον κίνδυνο να πέσετε θύμα phishing ή να κατεβάσετε κατά λάθος κακόβουλο λογισμικό.

3. Μην Ανοίγετε Ύποπτα Emails και Συνδέσμους

Τα emails είναι ένας από τους πιο κοινούς τρόπους με τους οποίους οι hackers αποκτούν πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα. Αν λαμβάνετε emails στον υπολογιστή σας και δεν χρησιμοποιείτε antivirus, τα κακόβουλα αρχεία που θα κατέβουν μέσω του email μπορεί να εκτελεστούν αυτόματα, οδηγώντας σε διαρροή δεδομένων και κλοπή κωδικών από πλατφόρμες όπως το Facebook, το Instagram, οι τράπεζες και τα emails σας. Ποτέ μην πατάτε σε συνδέσμους που περιέχονται σε emails από άγνωστες πηγές ειδικά αν δεν έχετε εγκατεστημένο κάποιο Antivirus.

4. Προσοχή στις Απάτες με Κρυπτονομίσματα

Αν λάβετε μια ειδοποίηση ότι έχετε ξεχασμένα κρυπτονομίσματα σε κάποιον λογαριασμό ή ότι έχετε κερδίσει κάποιο ποσό σε κρυπτονομίσματα, είναι σίγουρα απάτη  για να σας αποσπάσουν χρηματικά ποσά. Συνήθως ενημερώνουν ότι πρέπει να καταθέσετε κάποιο ποσό σε έναν λογαριασμό για να «ξεκλειδωθούν» τα κρυπτονομίσματα ή οτιδήποτε άλλο έχετε «κερδίσει» .

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

5. Τακτικές Ενημερώσεις Λογισμικού

Βεβαιωθείτε ότι όλα τα προγράμματα και τα λειτουργικά συστήματα στις συσκευές σας είναι ενημερωμένα με τις τελευταίες εκδόσεις και τις ενημερώσεις ασφαλείας. Οι κατασκευαστές συχνά διορθώνουν ευπάθειες ασφαλείας, επομένως οι τακτικές ενημερώσεις είναι κρίσιμες για την προστασία από νέες απειλές.

6. Χρησιμοποιήστε Ισχυρούς και Μοναδικούς Κωδικούς Πρόσβασης

Η χρήση ισχυρών και μοναδικών κωδικών πρόσβασης για κάθε λογαριασμό είναι απαραίτητη. Εξετάστε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε έναν password manager με αλγόριθμους ασφαλείας για να αποθηκεύετε και να διαχειρίζεστε τους κωδικούς σας με ασφάλεια. (παράδειγμα: bitwarden.com, 1password.com) Επίσης με έναν password manager θα έχετε τη δυνατότητα να μοιράζεστε τους κωδικούς σας σε όλες σας τις συσκευές με ασφάλεια.

Συμπέρασμα:
Ακολουθώντας τα παραπάνω βήματα, μπορείτε να ενισχύσετε την ασφάλεια των συσκευών και των δεδομένων σας, προστατεύοντάς τα από κακόβουλες επιθέσεις και hackers. Αυτό το άρθρο δημιουργήθηκε από την εταιρεία Hostnox η οποία εξειδικεύεται στην ασφάλεια δεδομένων, Cloud Web Hosting, Cloud Servers, την Κατασκευή Ιστοσελίδων και Εshop για να ενημερώσει και  διαφυλάξει τους χρήστες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης