Σήμερα μπορείτε να βγάλετε μέχρι και πιστωτική κάρτα online. Θυμάστε τι μπορούσατε να κάνετε το 1999;

Πριν από μερικούς μήνες τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γέμισαν με φωτογραφίες που έδειχναν πώς ήταν ο καθένας πριν 10 χρόνια. Το #10yearchallenge ήταν μια διασκεδαστική τάση που ξύπνησε σε πολλούς ευχάριστες μνήμες από το παρελθόν, ενώ σε κάποιους άλλους απέδειξε πως μια δεκαετία ίσως και να μην είναι τόσος πολύς χρόνος. Τι θα συνέβαινε άραγε αν κάναμε σύγκριση του σήμερα με μια εικοσαετία πριν; Διαφορετικός αιώνας, διαφορετική χιλιετία!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πριν από 20 χρόνια ο κόσμος μας ήταν πολύ διαφορετικός. Αρκεί να σκεφτείτε ότι το World Wide Web έκλεισε φέτος τα 30 χρόνια ζωής. Πριν από δύο δεκαετίες, μόλις είχαν αρχίσει να συνδέονται οι υπολογιστές μας στο Internet μέσω dial-up συνδέσεων, και φυσικά τα όσα μπορούσαμε να κάνουμε μέσω Internet ήταν πολύ περιορισμένα. 

1. Από τις βιντεοκλήσεις ως την τηλεϊατρική

Το 1999, είναι πολύ πιθανό να είχατε έναν λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Hotmail ή έναν Yahoo – το Gmail ήρθε αρκετά αργότερα, το 2004. Όσοι είχαν ξεκινήσει νωρίτερα να… κοινωνικοποιούνται online μέσω Usenet groups και IRC, έκαναν τη σταδιακή μετάβαση προς το ICQ και τον MSN Messenger. Με το τελευταίο σίγουρα κάνατε τις πρώτες σας βιντεοκλήσεις -αλλά μετά την αλλαγή της χιλιετίας- ελπίζοντας να αντέξει η σύνδεση και να μη σηκώσει κάποιος άλλος στο σπίτι το τηλέφωνο (πράγμα που σήμαινε τερματισμό της κλήσης Internet). Το μέγεθος της εικόνας ήταν λίγο μεγαλύτερο από… γραμματόσημο. Σήμερα, για τις βιντεοκλήσεις δεν χρειαζόμαστε υπολογιστή, ενώ τα κινητά μας πλέον στέλνουν εικόνα ποιότητας 4Κ σε κλάσματα δευτερολέπτου στον συνομιλητή, χάρη στα δίκτυα νέας γενιάς. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χάρη στις γρήγορες συνδέσεις και τη μετάδοση εικόνας, σήμερα μπορούμε να σπουδάζουμε εξ αποστάσεως (e-learning), να κάνουμε επαγγελματικές τηλεδιασκέψεις χωρίς κόστος και να επικοινωνούμε τακτικότερα με μακρινούς συγγενείς και φίλους (μέσω Facebook, Messenger, Viber και άλλων υπηρεσιών επικοινωνίας και κοινωνικής δικτύωσης). Πηγαίνοντας ακόμη παραπέρα, αρκεί να δει κανείς πόσο όλα αυτά έχουν συμβάλλει στον τομέα της ιατρικής, όπου ακόμη και ολόκληρες χειρουργικές επεμβάσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν με τον χειρουργό να μη βρίσκεται στην ίδια αίθουσα με τον ασθενή. 

2. Μουσική, βίντεο, Netflix!

Το 1999 μια πληροφορία ταξίδευε από στόμα σε στόμα ότι μια νέα μηχανή αναζήτησης μπορούσε να ανακαλύψει καλύτερα τα κρυμμένα μυστικά του Web: ήταν η Google, που με το εύρημα «Αισθάνομαι τυχερός» και μια σελίδα πολύ πιο κενή απ’ οτιδήποτε άλλο είχαμε συνηθίσει ως τότε στο Internet, σταδιακά κέρδισε την εμπιστοσύνη των χρηστών και έγινε η νούμερο ένα επιλογή τους μέχρι και σήμερα. Κι από μια απλή μηχανή αναζήτησης έγινε ένας τεχνολογικός κολοσσός ισάξιος μεγάλων βιομηχανιών, δημιουργώντας ή εξαγοράζοντας άλλες δημοφιλείς υπηρεσίες που χρησιμοποιούμε σήμερα. 

Σήμερα αρκεί να πληκτρολογήσουμε το όνομα ενός τραγουδιού που θέλουμε να ακούσουμε και σε δευτερόλεπτα θα αρχίσει να παίζει στο YouTube, στο Spotify ή σε άλλες αντίστοιχες υπηρεσίες. Την εποχή του Napster και του P2P file sharing, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι 20 χρόνια μετά θα μπορούσες να δεις κατά παραγγελία οποιαδήποτε ταινία ήθελες, απλά με μια σύνδεση στο Internet – χωρίς δορυφορική κεραία, χωρίς αποκωδικοποιητές, χωρίς βιντεοκασέτες και DVD!

3. Η οθόνη είναι η νέα βιτρίνα

Το 1995 δημιουργήθηκε το eBay, μια πλατφόρμα online δημοπρασιών που έδωσε νέα ώθηση στην αγορά μεταχειρισμένων ειδών, ενώ μια χρονιά πριν γεννήθηκε το Amazon, που άλλαξε για πάντα την αγορά του βιβλίου (και πολλές άλλες στη συνέχεια), αλλά το ηλεκτρονικό εμπόριο άργησε να αναπτυχθεί στη χώρα μας, όπως και σε πολλές άλλες. Ένας από τους λόγους που βοήθησαν στην έκρηξη του ηλεκτρονικού εμπορίου ήταν η εξέλιξη της ηλεκτρονικής τραπεζικής. Με τις πιστωτικές κάρτες και τις υπηρεσίες του e-banking που επέτρεπαν έλεγχο των κινήσεων και ηλεκτρονικές πληρωμές, η αρχική δυσπιστία έδωσε τη θέση της στη μοναδική ευκολία της αγοράς μέσω Internet, και οι ηλεκτρονικές αγορές έγιναν ένας από τους σημαντικότερους λόγους για τους οποίους μπαίνουμε καθημερινά online.

4. Από το e-banking ως την έκδοση κάρτας online!

H ηλεκτρονική τραπεζική μπήκε στη ζωή μας την περίοδο 1997-1999, πριν από είκοσι και κάτι χρόνια. Κι ενώ μόνο απλές συναλλαγές και εργασίες ήταν διαθέσιμες, σήμερα υπάρχουν ελάχιστες από τις τραπεζικές συναλλαγές που δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθούν online από υπολογιστή ή και κινητό. 

Δεν χρειάζεται να πάει πια κανείς στο κατάστημα ούτε καν για να βγάλει πιστωτική κάρτα! H Eurobank προσφέρει την υπηρεσία online έκδοσης πιστωτικής κάρτας στους πελάτες που διαθέτουν κωδικούς e-banking, με δυνατότητα παράδοσης σε οποιαδήποτε διεύθυνση δηλωθεί! Η διαδικασία είναι απόλυτα ασφαλής, καθώς η κάρτα δεν είναι ενεργοποιημένη όταν αποστέλλεται, ενώ κατά την αίτηση ενεργοποιείται ένας πρωτοποριακός μηχανισμός Ηλεκτρονικής Υπογραφής μέσω ενός 6-ψήφιου μοναδικού Κωδικού μιας Χρήσης (OTP) που αποστέλλεται στο κινητό. 

Απαιτείται ένα ή το πολύ δύο δικαιολογητικά (π.χ. εκκαθαριστικό, βεβαίωση αποδοχών) που ανεβάζετε σε ψηφιακή μορφή, ενώ η συμπλήρωση στοιχείων γίνεται αυτόματα (εφόσον είναι επικαιροποιημένα). Επιπλέον, απαντώντας μερικές απλές απαντήσεις, σας προτείνονται οι τρεις κάρτες που ταιριάζουν πιο πολύ στις ανάγκες σας. Η διαδικασία ολοκληρώνεται πολύ γρήγορα σχεδόν σε 10 λεπτά και μέσα σε λίγες μέρες, εφόσον η αίτησή σας εγκριθεί, η εγκεκριμένη πιστωτική κάρτα αποστέλλεται ταχυδρομικά με συστημένη αλληλογραφία στη διεύθυνση που επιλέγετε κατά τη συμπλήρωση της online αίτησης και ενεργοποιείται κατόπιν μέσω Euro Phone Banking (ανάμεσα σε άλλους τρόπους)! 

5. e-διακυβέρνηση – επιτέλους!

Το κοντινότερο που μπορούσε να βρει κανείς σε μια υπηρεσία e-government το 1999 ήταν η σελίδα μιας δημόσιας υπηρεσίας, στην οποία θα υπήρχε κάποιος χρήσιμος αριθμός τηλεφώνου ή μερικές πληροφορίες για το κοινό. Το γεγονός ότι σήμερα έχουμε φτάσει να κάνουμε ηλεκτρονικά τη φορολογική μας δήλωση, να εκτυπώνουμε υπεύθυνες δηλώσεις και να κατεβάζουμε στον υπολογιστή μας βεβαιώσεις κάθε είδους από δημόσιες υπηρεσίες είναι μια πολυτέλεια που δεν θα μπορούσαμε καν να διανοηθούμε δύο δεκαετίες πριν. 

Ένα ταξίδι που συνεχίζεται

Θυμάστε με ποιο πρόγραμμα σερφάρατε στο Internet το 1999; Ήταν ο Netscape Navigator ή ο Internet Explorer; Και οι δύο είχαν ονόματα που παρέπεμπαν σε ταξίδι και εξερεύνηση (αντίστοιχα, τα εικονίδιά τους θύμιζαν πυξίδα και υδρόγειο). Ακόμη και η λέξη «σερφάρω» που είχε επικρατήσει για την πλοήγηση (άλλη μια «ταξιδιάρικη» λέξη) στο Internet έφερνε στο νου μια ευχάριστη, διασκεδαστική δραστηριότητα. Ο θαυμαστός νέος κόσμος του Web έμοιαζε με ένα υπέροχο ταξίδι εξερεύνησης στα πρώτα του χρόνια. Αν και πλέον δεν μας φέρνει τον ίδιο ενθουσιασμό, ποτέ δεν θα σταματήσει να μας εκπλήσσει με τις δυνατότητες που θα μας προσφέρει. 
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης