Ομαδική αγωγή κατατέθηκε στις ΗΠΑ κατά της Google για την παραβίαση του απορρήτου εκατομμυρίων χρηστών, αφού θεωρείται πως παρακολουθεί τις κινήσεις των χρηστών της ακόμη και όταν οι browsers βρίσκονται σε «ιδιωτική» λειτουργία.

Η αγωγή επιδιώκει τουλάχιστον 5 δισεκατομμύρια δολάρια, κατηγορώντας την Alphabet Inc. (μητρική της Google) ότι συλλέγει κρυφά πληροφορίες σχετικά με την περιήγηση και το τι βλέπουν οι χρήστες στο διαδίκτυο, παρά την “ανώνυμη περιήγηση”, όπως την αποκαλεί η εταιρεία.
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την καταγγελία που κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια, η Google συγκεντρώνει δεδομένα μέσω του Google Analytics, του Google Ad Manager και άλλων εφαρμογών και plug-ins, συμπεριλαμβανομένων εφαρμογών για smartphone και ανεξάρτητα από το αν οι χρήστες κάνουν κλικ σε διαφημίσεις που υποστηρίζονται από την Google.

Αυτό βοηθά την Google να μάθει για τους φίλους των χρηστών, τα χόμπι, τα αγαπημένα φαγητά, τις συνήθειες αγορών, ακόμη και τα «πιο οικεία και δυνητικά ενοχλητικά πράγματα» που αναζητούν στο διαδίκτυο, ανέφερε η καταγγελία.
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Google “δεν μπορεί να συνεχίσει να ασχολείται με τη μυστική και μη εξουσιοδοτημένη συλλογή δεδομένων από σχεδόν κάθε Αμερικανό με υπολογιστή ή τηλέφωνο”, ανέφερε η καταγγελία.
 

Ο Χοσέ Καστανέντα, εκπρόσωπος της Google, ανέφερε τα εξής: “Όπως δηλώνουμε σαφώς, κάθε φορά που ανοίγετε μια νέα καρτέλα ανώνυμης περιήγησης, οι ιστότοποι ενδέχεται να μπορούν να συλλέγουν πληροφορίες σχετικά με τη δραστηριότητα περιήγησής σας”, είπε.
 

Ενώ οι χρήστες μπορούν να δουν την ιδιωτική περιήγηση ως ένα ασφαλές καταφύγιο, οι ερευνητές ασφάλειας έχουν εκφράσει από καιρό την ανησυχία ότι η Google και οι αντίπαλοί τους ενδέχεται να αυξήσουν τα προφίλ χρηστών παρακολουθώντας τις ταυτότητες των ανθρώπων σε διαφορετικές λειτουργίες περιήγησης, συνδυάζοντας δεδομένα από την ιδιωτική και την “κανονική” περιήγηση στο Διαδίκτυο.
 

Η καταγγελία ανέφερε ότι η προτεινόμενη αγωγή πιθανότατα περιλαμβάνει «εκατομμύρια» χρηστών της Google που από την 1η Ιουνίου 2016 περιηγήθηκαν στο Διαδίκτυο σε «ιδιωτική» λειτουργία. Επιδιώκει τουλάχιστον 5.000 δολάρια ζημιές ανά χρήστη για παραβιάσεις των ομοσπονδιακών νόμων περί τηλεφωνίας και της ιδιωτικής ζωής της Καλιφόρνια.
 

Επιμέλεια: Παύλος Κρούστης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης