Το ηλιακό μας σύστημα διαθέτει πλανήτες σε διάφορα μεγέθη, με τη Γη, τον Άρη και τον Ερμή να είναι από τους μικρότερους σε μέγεθος και μάζα και τους Δία και Κρόνο από τους μεγαλύτερους. Το νέο εύρημα των αστρονόμων είναι πολύ μεγαλύτερο και από τον Δία και προβληματίζει.

Ο νέος πλανήτης που ανακάλυψαν αστρονόμοι με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου Spitzer της NASA, έχει το “άβολο” όνομα OGLE-2016-BLG-1190Lb και υπολογίζεται ότι έχει 13 φορές τη μάζα του Δία, ενώ βρίσκεται αρκετά μακριά μας, περίπου 22.000 έτη φωτός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του πλανήτη που ανακάλυψαν οι αστρονόμοι θα σημειώσουμε ότι ο Δίας, ο οποίος και είναι ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος έχει περίπου 2,5 φορές τη μάζα όλων μαζί των υπόλοιπων πλανητών του ηλιακού μας συστήματος.

Φανταστείτε ότι συγκριτικά με τη Γη μας και αν τους βάλουμε δίπλα – δίπλα σε μια φωτογραφία θα χρειαστούμε περισσότερες από 11 φορές τη Γη για να καλύψουμε την επιφάνεια του. Από πλευράς όγκου η κατάσταση ξεφεύγει αφού θα χρειαστούμε περίπου 1.321 φορές τον όγκο της Γης για να τον γεμίσουμε, ενώ το εμβαδό της επιφάνειας του Δία είναι σχεδόν 122 φορές αυτό της Γης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο λόγος τώρα που οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι δεν πρόκειται για πλανήτη είναι η μάζα του μιας και έχουν υπολογίσει ότι ουράνια αντικείμενα με μάζα 13 έως 14 φορές εκείνη του Δία είναι κάτι μεταξύ ενός πλανήτη και ενός καφέ νάνου.

Αυτό σημαίνει ότι ο συγκεκριμένος πλανήτης είναι πιθανόν να είναι μια αποτυχημένη δημιουργία ενός άστρου και σχεδιάζουν επιπλέον έρευνα για να εξακριβώσουν τι ακριβώς έχει συμβεί.

Πηγή: blog.plaisio.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης