Σε έναν αγώνα δρόμου, προκειμένου να τιθασεύσουν τις δαπάνες τους, έχουν επιδοθεί οι επιχειρήσεις ανά τον κόσμο, σε μια προσπάθεια να διαχειριστούν τον αντίκτυπο της πανδημίας και να επιβιώσουν στη μετά COVID-19 εποχή. Αν και το “ψαλίδισμα” στις δαπάνες είναι ισχυρό, δεν γίνεται οριζόντια. Κι αυτό καθώς, οι επιχειρήσεις δείχνουν μεν αποφασισμένες να μειώσουν τις γενικές δαπάνες, αλλά στον ελάχιστο δυνατό βαθμό αυτές που σχετίζονται με τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό και τις ψηφιακές προκλήσεις.
 

Για παράδειγμα, μόνο το 3% των οικονομικών διευθυντών (Chief Financial Officers-CFOs) δηλώνει ότι προσανατολίζεται στην ακύρωση ή την αναβολή επενδύσεων, που σχετίζονται με την κυβερνο-ασφάλεια. Επιπλέον, μόλις το 11% των CFOs απαντά ότι σκοπεύει να ματαιώσει ή να μεταθέσει χρονικά δαπάνες, που αφορούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντίστοιχα, μόνο το 14% των στελεχών, που χειρίζονται τους εταιρικούς προϋπολογισμούς, δηλώνει ότι προσανατολίζεται σε ακύρωση ή αναβολή επενδύσεων που σχετίζονται με την Έρευνα και Ανάπτυξη (Research & Development-R&D). Σύμφωνα με τα ευρήματα σχετικής έρευνας της PwC, υπάρχει και ένα ποσοστό 31% των CFOs, το οποίο σημειώνει ότι ή θα ματαιώσει ή θα μεταθέσει για αργότερα χρονικά, δαπάνες που αφορούν τις επενδύσεις στην Πληροφορική. 
 

Τα ποσοστά αυτά, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, είναι μικρά συγκριτικά με άλλα πεδία επενδυτικής δράσης, τα οποία μπαίνουν στη μέγγενη της ακύρωσης, εξαιτίας του κορωνοϊού. Για παράδειγμα, το 81% των CFOs απαντά ότι θα ακυρώσει επενδύσεις που αφορούν τις εγκαταστάσεις, το 47% θα επιχειρήσει να συγκρατήσει το κόστος κόβοντας επενδύσεις που σχετίζονται με την επιχειρησιακή λειτουργία και το 40% θα μειώσει τις δαπάνες για το εργατικό δυναμικό. 

Ψηφιακή ανάκαμψη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα ευρήματα της μελέτης (PwC, COVID-19 CFO Pulse) δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι επιχειρήσεις, ανά τον κόσμο, στηρίζονται στον ψηφιακό τους μετασχηματισμό, προκειμένου να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα, που έχει δημιουργήσει η πανδημία. Έτσι, παρά την πρόθεση για συγκράτηση του κόστους, η ανάγκη για βελτίωση του αυτοματισμού και των ψηφιακών αντανακλαστικών κρατά σε υψηλά επίπεδα τις επενδύσεις, που σχετίζονται με το ψηφιακό περιβάλλον.
 

Πάντως, συνολικά – σύμφωνα πάντα με την έρευνα – οι επενδυτικοί προϋπολογισμοί των επιχειρήσεων, παγκοσμίως, δεν μπορούν να βγουν αλώβητοι από την υγειονομική κρίση και από τον αντίκτυπό της στην οικονομία και την κοινωνία. Σε επίπεδο κλάδων, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, όπως και αυτές του τομέα της ενέργειας, είναι πιο πιθανό να μειώσουν επενδύσεις που σχετίζονται με το επιχειρησιακό κομμάτι (64%) και λιγότερο πιθανό να περικόψουν τις επενδύσεις για την Πληροφορική (19%). Οι CFOs των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών είναι λιγότερο πιθανό από τον μέσο όρο να προχωρήσουν σε περικοπές στο R&D (10%) και οι CFOs του χώρου της τεχνολογίας, των μέσων ενημέρωσης και των τηλεπικοινωνιών είναι λιγότερο πιθανό να σχεδιάσουν να μειώσουν τις επενδύσεις σε περιβαλλοντικές και κοινωνικές δραστηριότητες (6%).

Πηγή: sepe.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης