Εξιχνιάστηκε απάτη μέσω διαδικτύου με τη μέθοδο «Business E-mail Compromise»

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου 2018, 12:37
Εξιχνιάστηκε απάτη μέσω διαδικτύου με τη μέθοδο «Business E-mail Compromise»
Εξιχνιάστηκε υπόθεση απάτης μέσω διαδικτύου, με τη μέθοδο «Business E-mail Compromise» και σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος τριών ατόμων, υπηκόων Ισπανίας, από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, εταιρεία κατήγγειλε στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος περιστατικό εξαπάτησης με τη συγκεκριμένη μέθοδο, με αποτέλεσμα να προκληθεί οικονομική ζημία ύψους 10.000 ευρώ.

Μετά αστυνομική, ψηφιακή και διαδικτυακή έρευνα, συλλέχθηκαν τα απαραίτητα ψηφιακά ίχνη και διακριβώθηκε ότι οι δράστες απέκτησαν παράνομη πρόσβαση στο σύστημα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της προμηθεύτριας εταιρείας, πείθοντας την καταγγέλλουσα εταιρεία ότι η αλληλογραφία που αντάλλασσαν προέρχονταν από τους νόμιμους προμηθευτές τους.

Ακολούθως αφού μετέβαλαν τους τραπεζικούς λογαριασμούς στους οποίους η εταιρεία έπρεπε να καταβάλει το αντίτιμο των συναλλαγών, κατάφεραν να αποσπάσουν το χρηματικό ποσό των 10.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν από τις αστυνομικές Αρχές της Ισπανίας, οι τρεις εμπλεκόμενοι αλλοδαποί, οι οποίοι δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην εξαπάτηση εταιρειών με τον παραπάνω τρόπο δράσης.

Σημειώνεται ότι οι άμεσες ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν είχαν ως αποτέλεσμα τη διασφάλιση και την επιστροφή στο λογαριασμό της παθούσας εταιρείας, μέρους του ποσού που οι δράστες απέσπασαν, ενώ παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη χρηματοπιστωτικές διαδικασίες για την επιστροφή του συνόλου των απολεσθέντων χρημάτων.

Η σχηματισθείσα δικογραφία υποβλήθηκε στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

  • Τηλεφωνικά: 11188
  • Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
  • Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): FEELSAFE E-COMMERCE
  • Μέσω twitter: @CyberAlertGR.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου 2018, 12:38