Χθες για μία ώρα περίπου, οι υπηρεσίες της Google φαίνεται να σταμάτησαν να λειτουργούν όπως πρέπει, καθώς οι διευθύνσεις IP δρομολογούνταν μέσω Νιγηρίας, Κίνας και Ρωσίας. Η Google ανέφερε στο Ars Technica ότι δεν πιστεύει ότι πρόκειται για κακόβουλη επίθεση, παρά το γεγονός ότι πρόσφατα η China Telecom (κρατικά επιδοτούμενη) επαναδρομολογούσε την κίνηση μέσω Κίνας.

Το πρόβλημα ξεκίνησε όταν ένας πάροχος της Νιγηρίας λανθασμένα έθεσε ως δικά του κάποια προκαθορισμένα νούμερα διευθύνσεων που άνηκαν σε υπηρεσίες της Google. Εν συνεχεία, η China Telecom δέχτηκε αυτήν τη δρομολόγηση και λανθασμένα την επαναδρομολόγησε παγκοσμίως. Εν συνεχεία, η ρωσική Transtelecom επίσης συνέχισε τη λανθασμένη δρομολόγηση.

Το συγκεκριμένο συμβάν προκάλεσε άρνηση υπηρεσιών, όπως ονομάζεται, με το G Suite και το Google Search να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν τους επισκέπτες. Επιπρόσθετα, πάροχοι από χώρες που αποδεδειγμένα παρακολουθούν τα δεδομένα που περνούν από αυτούς, έλαβαν τα πολύτιμα δεδομένα της Google.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

O CEO της Cloudflare, Matthew Prince, δήλωσε ότι το παραπάνω συμβάν ήταν αποτέλεσμα σοβαρού λάθους, αλλά όχι κακόβουλου. “Υπάρχουν πολύ πιο άμεσοι τρόποι με καλύτερη κάλυψη για επαναδρομολόγηση δεδομένων. Ο ISP της Νιγηρίας, κατά τη διαμεσολάβηση, κατά λάθος δρομολόγησε τα δεδομένα προς την China Telecom, η οποία επαναδρομολόγησε τις πληροφορίες προς όλο τον κόσμο.”

H Google ανέφερε ότι όλα τα δεδομένα είναι κωδικοποιημένα, άρα δεν υπάρχει κίνδυνος διαρροής τους.
Επιμέλεια: Παύλος Κρούστης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης