Για ακόμη μια φορά, τις τελευταίες μέρες έχει γίνει viral ένα μήνυμα που διαδίδεται μέσω Facebook, από τους φίλους του χρήστη και το οποίο ισχυρίζεται ότι αν δεχτείτε αίτημα φιλίας από κάποιον συγκεκριμένο λογαριασμό στο Facebook, θα χακάρει τον λογαριασμό ή τον υπολογιστή σας.

Το ίδιο όμως hoax -που δεν ξεκίνησε φυσικά τώρα, αλλά ανακυκλώνεται ανά καιρούς από το 2009 με διαφορετικά ονόματα- δεν κυκλοφορεί μόνο στη χώρα μας, αλλά και στις ΗΠΑ τις τελευταίες ημέρες, με αρκετούς τεχνολογικούς ιστότοπους να ασχολούνται με αυτό το ζήτημα και τα Social Media να «δίνουν ρέστα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο hoax αναφέρεται ότι αν αποδεχτεί κάποιος το αίτημα φιλίας από έναν συγκεκριμένο λογαριασμό, αυτός θα του χακάρει τον λογαριασμό του στο Facebook και μάλιστα αν μία από τις επαφές μολυνθεί, τότε θα μολυνθούν και οι υπόλοιπες και για τον λόγο αυτόν, το μήνυμα πρέπει να διαδοθεί.

Να ξεκαθαριστεί ότι δεν υπάρχει περίπτωση κάποιος να αποκτήσει πρόσβαση στον λογαριασμό σας μόνο αν απλά αποδεχτείτε το αίτημα φιλίας του. Σκοπός αυτών των μηνυμάτων είναι απλά η διάδοσή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η βασική μορφή αυτών των μηνυμάτων που αναπαράγονται με αυτόν τον τρόπο έχει ως εξής:

Μην διαβάσετε / ανοίξετε / αποδεχτείτε / απαντήσετε ένα [e-mail / μήνυμα / αίτημα φιλίας] από [όνομα / διεύθυνση e-mail]! Αν το κάνετε {εσείς / ο υπολογιστής σας / ο λογαριασμός σας στο Facebook / οι επαφές σας / τα παιδιά σας]. Κινδυνεύουν να πέσουν θύμα [ενός δολοφόνου / ενός ιού κλπ.]

Στο εξωτερικό φαίνεται ότι ο “ένοχος” αυτές τις μέρες είναι ο Jayden K Smith. Χρήστες όμως που τυγχάνει να έχουν το ίδιο όνομα φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν το ζήτημα με χιούμορ. Για παράδειγμα, ένας χρήστης με το ίδιο όνομα ανέφερε: “Ώρα να στείλω μερικά αιτήματα φιλίας”.

Δεν είναι λίγοι κι εκείνοι που συσχετίζουν το όνομα του με τον γιό του Will Smith, τον Jayden Smith και αναφέρουν ότι ο χάκερ θα αποκτήσει πρόσβαση στον λογαριασμό τους και θα τους παίζει τραγούδια του Will Smith σε επανάληψη.

Πηγή: Techblog.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης