H Google αναπτύσσει και τρίτο λειτουργικό, μετά τα Android και Chrome OS, που έχει το κωδικό όνομα Fuchsia. Η εταιρεία για περισσότερο από ένα χρόνο, γράφει το νέο λειτουργικό, και σήμερα έχουμε την ευκαιρία να δούμε για πρώτη φορά το UI του νέου OS.

Είναι σαφές ότι η Google έχει μεγάλους στόχους για το Fuchsia, που ίσως ακόμη και να αντικαταστήσει το Android κάποια μέρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

To site Ars Technica παρουσίασε το UI του Fuchsia. Αν και το λειτουργικό σύστημα υποτίθεται ότι είναι για συσκευές IoT, το UI δείχνει ότι η Google έχει πολύ μεγαλύτερα σχέδια. Το νέο OS δεν είναι ιδιαίτερα λειτουργικό ακόμα, αλλά μας δίνει μια ιδέα για το δρόμο που οδεύει η Google.

Το UI επικεντρώνεται σε μια κατακόρυφη κύλιση της οθόνης. Στο κέντρο υπάρχει μια εικόνα προφίλ, η ημερομηνία, η ώρα, η τοποθεσία σας και ένα εικονίδιο της μπαταρίας. Πάνω από αυτόν τον κεντρικό χώρο είναι οι “Ιστορίες” (Stories). Πρόκειται για ένα μέρος για τις πρόσφατες εφαρμογές σας. Παρακάτω υπάρχει ένα πλαίσιο αναζήτησης και μια επιλογή προτάσεων, όπως το Google Now. Αγγίζοντας την εικόνα προφίλ σας θα έχετε τη δυνατότητα πρόσβασης σε ορισμένες γρήγορες ρυθμίσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μόλις αγγίξετε μια από τις ιστορίες σας, θα μεταφερθείτε σε μια διεπαφή εφαρμογών πλήρους οθόνης. Αν κάνετε drag & drop ένα παράθυρο σε άλλο στην λίστα των ιστοριών σας, θα δείτε μια λειτουργία διαίρεσης οθόνης. Φαίνεται ότι μπορείτε να συνδυάσετε περισσότερες από δύο εφαρμογές, σε μια κίνηση με την απλότητα UI κινητού και τη δύναμη ενός οικιακού λειτουργικού συστήματος.

Προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει όριο στον αριθμό των εφαρμογών που μπορείτε να τοποθετήσετε, αλλά το νέο λειτουργικό κρασάρει αν υπερφορτωθεί. Η Google θα μπορούσε φυσικά να περιορίσει τον αριθμό των εφαρμογών ανάλογα με το μέγεθος της οθόνης σας. Θα μπορείτε ίσως να εργάζεστε μόνο με δύο εφαρμογές ταυτόχρονα σε ένα smartphone, αλλά σε τέσσερις σε ένα tablet.

Το αξιοσημείωτο του Fuchsia είναι ότι δεν χρησιμοποιεί το Linux ή το GPL – σε αντίθεση με το Android και το Chrome OS. Η διεπαφή και οι εφαρμογές του OS εγκαταλείπουν την Java για το Flopter SDK πολλαπλών πλατφορμών της Google.

Ουσιαστικά, η Google προσπαθεί να χρησιμοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερο νέο, δικό της κώδικα για την ανάπτυξη του νέου λειτουργικού.

Πηγή: secnews.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης