Η ταχύτητα είναι το παν στο διαδίκτυο και ο γνωστός κανόνας λέει ότι όσο μικρότερο το αρχείο, τόσο πιο γρήγορα θα φορτώσει. Γι’ αυτό το λόγο, η Google δημιούργησε έναν νέο open-source αλγόριθμο JPEG, που θα μειώσει το μέγεθος των αρχείων εικόνων, διατηρώντας παράλληλα την ποιότητα. Αυτό θα επιτρέψει στις σελίδες να φορτώνουν πολύ πιο γρήγορα.


Χωρίς συμπίεση (αριστερά) / libjpeg (μέση) / Guetzli (δεξιά)

Ο νέος αλγόριθμος ονομάζεται Guetzli – σημαίνει “μπισκότο” στα σουηδικά γερμανικά” – και σύμφωνα με την Google, μπορεί να δημιουργήσει “υψηλής ποιότητας εικόνες JPEG με μεγέθη αρχείων κατά 35% μικρότερα σε σχέση με τα υπάρχοντα αρχεία”. Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της χρήσης του Guetzli είναι ότι διατηρεί τη μορφή αρχείου JPEG, κάτι το οποίο σημαίνει ότι αυτόματα θα παραμείνει συμβατό με όλες τις εφαρμογές και τους περιηγητές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Google έχει πολλά προγράμματα που “τρέχουν” για τη μείωση μεγέθους των αρχείων στο διαδίκτυο, όπως τον αλγόριθμο Zopfli, που χρησιμοποιείται αντίστοιχα για PNG αρχεία, αλλά και το WebP, ένα νέο τύπο αρχείου εικόνας, που υποστηρίζει τόσο lossless, όσο και lossy συμπιέσεις (αρχεία που δε χάνεται η αρχική πληροφορία/ποιότητα και αρχεία που χάνεται αντίστοιχα).


Χωρίς συμπίεση (αριστερά) / libjpeg (μέση) / Guetzli (δεξιά)

Σύμφωνα με την Google, ο Guetzli αργεί περισσότερο κατά τη διαδικασία της κωδικοποίησης σε σχέση με τις άλλες μεθόδους, αλλά τα οφέλη του μικρότερου μεγέθους που θα φορτώνει πιο γρήγορα είναι πολύ μεγαλύτερα. Επιπρόσθετα μια αναφορά της Google λέει ότι οι χρήστες βρήκαν τις εικόνες που έχουν δημιουργηθεί με Guetzli να είναι ανώτερης ποιότητας από JPEG που είχαν δημιουργηθεί με άλλη μέθοδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης