Η Microsoft έχει τοποθετήσει ένα κέντρο δεδομένων της στη Σκωτική Θάλασσα και θέλει να προσδιορίσει εάν μπορεί να εξοικονομήσει ενέργεια ψύχοντας τους servers της μέσα στη θάλασσα. Τα κέντρα δεδομένων γενικά παράγουν μεγάλες ποσότητες θερμότητας και οι μεγαλύτεροι πάροχοι προσπαθούν να τα μεταφέρουν σε πιο ψυχρές χώρες για να εξοικονομήσουν ενέργεια. Η Microsoft έχει ξεκινήσει πειραματικά τη χρήση υποθαλάσσιων κέντρων δεδομένων εδώ και περίπου πέντε χρόνια, ενώ το 2015 βύθισε ένα στο κέντρο δεδομένων στην ακτή της Καλιφόρνια για πέντε μήνες.

Το νέο της κέντρο δεδομένων θα ενεργοποιηθεί για πέντε χρόνια και περιλαμβάνει 12 racks με 864 servers και 27,6 petabytes αποθηκευτικού χώρου, περίπου όσο χώρο χρειάζονται 5 εκατ. ταινίες, ενώ το κέντρο είναι τόσο ισχυρό όσο χιλιάδες high-end desktop PCs. Το κέντρο θα τροφοδοτείται υποθαλάσσια μέσω καλωδίου και μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από τα Orkney Islands. Το καλώδιο θα κάνει και τη σύνδεση των servers με το διαδίκτυο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Microsoft ελπίζει το συγκεκριμένο πρόγραμμα (με την ονομασία Natick) να αποκαλύψει λειτουργικά και σχεδιαστικά προβλήματα, που θα μπορέσει να διορθώσει στο μέλλον, ώστε να επιτευχθεί η συγκεκριμένη μέθοδος για την ψύξη περισσότερων κέντρων δεδομένων σε όλο τον κόσμο.

Επιμέλεια: Παύλος Κρούστης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης