Γερμανία και Ισραήλ ανακοίνωσαν την έναρξη ερευνών για ενδεχόμενες επιπτώσεις που έχει σε πολίτες των χωρών τους το σκάνδαλο της διαρροής προσωπικών δεδομένων περισσότερων από 50 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook που περιήλθαν χωρίς τη συγκατάθεσή τους στη διάθεση της εταιρείας Cambridge Analytica.

Η υπουργός Δικαιοσύνης της Γερμανίας δήλωσε την Πέμπτη ότι ζήτησε να μιλήσει με στελέχη του Facebook για να ενημερωθεί κατά πόσον οι 30 εκατομμύρια χρήστες του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης στη χώρα επηρεάστηκαν από το σκάνδαλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Απαιτώ διευκρινίσεις κατά πόσον Γερμανοί χρήστες και λογαριασμοί επηρεάστηκαν και ποια είναι τα σχέδια του facebook να αποτρέψει αυτό να συμβεί ξανά», δήλωσε σε μια συνέντευξη Τύπου η Καταρίνα Μπάρλεϊ, σημειώνοντας ότι η ημερομηνία για τη συνομιλία της με τα στελέχη της εταιρείας την επόμενη εβδομάδα δεν έχει οριστεί.

Η γερμανίδα υπουργός υπογράμμισε ότι οι χρήστες των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης πρέπει να είναι σε θέση να ορίζουν κατά πόσον είναι ικανοποιημένοι και αποδέχονται τα δεδομένα τους να χρησιμοποιούνται με συγκεκριμένους τρόπους, αντί να τους δίνεται απλά η επιλογή να κλικάρουν «ναι» ή να μην μπορούν να χρησιμοποιούν την υπηρεσία.

Παράλληλα τόνισε ότι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του ζητήματος είναι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αντί σε εθνικό. Νέοι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία προσωπικών δεδομένων θα τεθούν σε ισχύ τον Μάιο. «Γνωρίζουμε ότι οι εταιρείες σέβονται τους κανόνες όταν οι κυρώσεις είναι ιδιαίτερα επώδυνες», σημείωσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά του το υπουργείο Δικαιοσύνης του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για το Facebook για πιθανή παραβίαση της ιδιωτικής ζωής των πολιτών της χώρας.

Η έρευνα θα εξετάσει «κατά πόσον προσωπικά δεδομένα Ισραηλινών πολιτών χρησιμοποιήθηκαν με τρόπο παράνομο που παραβιάζει το δικαίωμά τους στην ιδιωτικότητα και τις διατάξεις του ισραηλινού νόμου περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής», υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης