Σύνταξη-Επιμέλεια: Στέλιος Βασιλούδης

Ο Ramses Alcaide έχει περάσει μια ολόκληρη δεκαετία σκεπτόμενος τη… σκέψη. Ως διδακτορικός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν το 2015, ανέπτυξε μια διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή που θα επέτρεπε στους ανθρώπους να ελέγχουν το λογισμικό και τα φυσικά αντικείμενα με τις σκέψεις τους. Σήμερα, αυτή η διεπαφή βρίσκεται πίσω από τα σχέδια της Neurable, μιας νεοσύστατης εταιρείας που έχει έδρα την Βοστώνη, για να ξεκινήσει να παράγει ένα σετ ακουστικών που ανιχνεύουν τον εγκέφαλο προκειμένου να ενημερώσουν τον χρήστη για το πότε είναι έτοιμος για κορυφαία παραγωγικότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρόκληση ενεργειών στον πραγματικό κόσμο αποκλειστικά με την χρήση της σκέψης, ήταν κάποτε θέμα επιστημονικής φαντασίας. Τώρα, γίνεται πραγματικότητα και η διεπαφή της Neurable είναι μόνο ένα από τα προϊόντα που προσπαθούν να αναπτύξουν οι εταιρείες που θα οδηγήσουν σε μια επανάσταση στην κατανάλωση και χρήση των ηλεκτρονικών.

Ήδη, η τεχνολογία εγκεφάλου επιτρέπει σε παίκτες των videogames να χειραγωγούν avatars σε βιντεοπαιχνίδια, επικεντρώνοντας την προσοχή τους σε τμήματα της οθόνης. Το Facebook τον περασμένο μήνα αποκάλυψε σχέδια που θα ερμηνεύουν την πρόθεση για κίνηση του δακτύλου, ως εντολή ενεργοποίησης ψηφιακών εντολών.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτές οι εξελίξεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην επόμενη μεγάλη τεχνολογική επανάσταση – δίνοντας στα ανθρώπινα όντα ουσιαστικά μια έκτη αίσθηση: Εάν το σκεφτείς, ένας υπολογιστής μπορεί να το συλλάβει, να το εμφανίσει και ακόμη και να το πει δυνατά. Σκεφτείτε το ως τηλεκινητική που ενισχύεται από την τεχνολογία, επιτρέποντάς σας να πληκτρολογείτε με το μυαλό σας, να μοιράζεστε τις σκέψεις σας χωρίς να μιλάτε ή να περιηγείστε στο Διαδίκτυο εστιάζοντας αποκλειστικά στο πού θέλετε να πάτε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πιθανές συνέπειες αυτής της πραγματικότητας προβληματίζουν, όπως είναι φυσικό, τους υπεύθυνους της ηθικής δεοντολογίας. Σημειώνουν ότι δεν υπάρχουν νόμοι που να ρυθμίζουν τον τρόπο με τον οποίο η τεχνολογία εγκεφάλου μπορεί να εφαρμοστεί σε καταναλωτικά προϊόντα και ότι κανείς δεν θα μπορεί να ελέγχει τι κάνουν οι εταιρείες τεχνολογίας με τις πληροφορίες που συλλέγουν από τον εγκέφαλό μας.

Μερικοί λένε ότι καθώς τα πράγματα προχωρούν, οι εταιρείες μπορεί ακόμη και να βρεθούν σε θέση να έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν το όργανο που κάνει τον καθένα από εμάς να αισθάνεται αυτός που είναι.

«Ο εγκέφαλος είναι αυτό που σε κάνει άνθρωπο. Είσαι, ο εγκέφαλός σου. Εάν η τεχνολογία μπει στον εγκέφαλό σου, μπαίνει μέσα σου», λέει ο Rafael Yuste, διευθυντής του Νευροτεχνολογικού Κέντρου στο Πανεπιστήμιο της Columbia. Είναι ο επικεφαλής μιας ερευνητικής ομάδας, που το 2019 ανακάλυψε ότι είναι πιθανό όχι μόνο να αποκωδικοποιηθούν οι σκέψεις, αλλά και να εισαχθούν αναμνήσεις σε αυτές.

Προς το παρόν, ο στόχος της Neurable είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους να γνωρίζουν πότε είναι πιο εστιασμένοι και σε καλύτερη θέση προκειμένου να λάβουν αποφάσεις στην εργασία τους, καθώς και πότε είναι λιγότερο πιθανό να είναι παραγωγικοί. Κρυμμένη μέσα σε ένα ζευγάρι συνηθισμένων ακουστικών, η διεπαφή αναμένεται να καταστήσει δυνατές νέες κατηγορίες μετρήσεων, όπως πχ να παρακολουθεί πόσο συχνά νευριάζουμε, πίνουμε νερό και χαμογελάμε. Είναι σχεδιασμένη για άτομα που θέλουν να χρησιμοποιούν τον χρόνο τους πιο αποτελεσματικά και προσπαθούν να βελτιώσουν την ψυχική τους υγεία, ισχυρίζεται η εταιρεία. «Σκεφτείτε το ως ένα Fitbit για τον εγκέφαλό», λέει ο Alcaide.

Αλλά δεν είναι εκεί που ο Alcaide ελπίζει ότι θα καταλήξει η τεχνολογία. Προβλέπει μια μέρα που θα μπορούμε να ελέγχουμε τα κινητά μας χωρίς να τα αγγίζουμε ή να τα διατάζουμε με τη φωνή μας. «Θέλετε να πραγματοποιήσετε μια κλήση ή να παραλείψετε ένα κομμάτι μουσικής; Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε τα χέρια σας», λέει μια ιστοσελίδα της Neurable, που προωθεί το σύστημα ελέγχου του κινητού μέσω νεύματος ή χειρονομίας. Αυτή η τεχνολογία – που υπόσχεται στους χρήστες ότι: «αν το σκεφτείς – θα συμβεί», θα ήταν ένα μνημειώδες βήμα στην χρήση ηλεκτρονικών από το καταναλωτικό κοινό.

Το Neurotech είναι ένας γενικός όρος που περιλαμβάνει μια βιομηχανία που ασχολείται με την σύνδεση του ανθρώπινου εγκεφάλου με υπολογιστές. Ορισμένες εφαρμογές απαιτούν χειρουργική επέμβαση, άλλες όχι. Είναι ένα συναρπαστικό πεδίο βιοτεχνολογίας που εξελίσσεται γρήγορα, επιτρέποντας σε μηχανές να ερμηνεύουν ή να αλλάζουν τη συνείδησή του εαυτού μας.

Έχει ήδη δείξει κλινική αξία σε ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον στους οποίους επιδιώκει να μειώσει προβλήματα ισορροπίας, τρόμου και δυσκολιών στη βάδιση, σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Ο τομέας αυτός δείχνει επίσης υπόσχεση για άτομα με άλλες νευρολογικές καταστάσεις όπως η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας (ADHD), η νόσος του Αλτσχάιμερ και η επιληψία. Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν επίσης αυτήν την τεχνολογία, για να μελετήσουν την κατάθλιψη, το άγχος και τις φοβίες.

Με την πάροδο του χρόνου όμως, η έρευνα προχωρά πέρα από τα κλινικά προβλήματα. Από το 2014, νεοσύστατες εταιρείες, όπως η Muse, η Dreem και η BrainCo, παρουσίασαν κορδέλες (κεφαλιού) και άλλα φορητά που μπορούν να χρησιμοποιούν οι καταναλωτές στο σπίτι. Υπάρχει η προσθήκη – ελέγχου μυαλού – του NextMind για γυαλιά εικονικής πραγματικότητας (VR) και τα ακουστικά της Urgotech που προορίζονται να βοηθήσουν τον εγκέφαλό μας να κοιμηθεί καλύτερα. Η Versus προωθεί τα ακουστικά που «διαβάζουν τον εγκέφαλο» – μια συσκευή αξίας 1.500 δολ., που έχει σκοπό να μας εκπαιδεύσει για να καθαρίσουμε το μυαλό μας και να μειώσουμε το άγχος.

Ακολουθούν τα σχέδια της Neurable που άρχισε να παίρνει προπαραγγελίες την περασμένη Τρίτη, για ακουστικά που είναι φθηνότερα από το μοντέλο της Versus και μια μέρα, ελπίζεται, θα μας επιτρέπουν να επιλέγουμε μουσικά κομμάτια χρησιμοποιώντας γκριμάτσες του προσώπου μας.

Ακόμα περισσότερες χρήσεις βρίσκονται σε ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, καθώς εταιρείες όπως το Facebook και η Neuralink επενδύουν σε έναν κόσμο όπου τα ηλεκτρικά σήματα του εγκεφάλου θα μπορούν να αντικαταστήσουν τα κλικ ενός ποντικιού (υπολογιστή). Η θεωρία είναι ότι οι διεπαφές εγκεφάλου-υπολογιστή ανοίγουν έναν νέο τομέα οικονομικής επιχειρηματικότητας, επιτρέποντας τον έλεγχο του λογισμικού πιο γρήγορα από ότι με τα δάχτυλα.

Η μαζική υιοθέτηση θα σήμαινε ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το μυαλό τους για να σερφάρουν στο Διαδίκτυο αντί να ακουμπούν μια οθόνη smartphone ή να πληκτρολογούν σε ένα λάπτοπ. Θα μπορούσε να καταργήσει εντελώς την ανάγκη για smartphone, αντικαθιστώντας το με έξυπνα γυαλιά ή φακούς επαφής που εμφανίζουν εικόνες με βάση τις σκέψεις μας. «Φανταστείτε να μπορείτε να πληκτρολογήσετε 100 λέξεις το λεπτό σκεπτόμενοι. Αυτό θα είναι το τέλος των πληκτρολογίων» δήλωσε ο Yuste, ειδικός στη νευροτεχνολογία της Columbia.

Η μεγάλη ανησυχία είναι βέβαια το τι θα συμβεί όταν και αν αυτή η επιστήμη εμπορευματοποιηθεί και αναπτυχθεί από εταιρείες τεχνολογίας με λίγους ελεγκτικούς κανονισμούς και με κερδοσκοπικές προθέσεις. Άλλωστε, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν δημιουργήσει ουσιαστικούς νόμους για την προστασία της ιδιωτικής ζωής εδώ και δεκαετίες. «Υπάρχουν ήδη κανονισμοί που αφορούν το ιατρικό πλαίσιο, αλλά για την μη επεμβατική νευροτεχνολογία, το τοπίο είναι πολύ πιο θολό», δηλώνει ο Dario Gil, ανώτερος αντιπρόεδρος και διευθυντής έρευνας της IBM. «Πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει ένας πολύ ισχυρότερος διάλογος για να καθοριστεί πώς συλλέγονται αυτά τα δεδομένα και πώς θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για να μην εξελιχθεί σε Άγρια Δύση» προσθέτει ο ίδιος.

Οι πρόοδοι των νευροεπιστημών έχουν δείξει ότι οι σκέψεις είναι το αποτέλεσμα πυροδότησης ενός τεράστιου δικτύου νευρώνων που αποτελούν το νευρικό σύστημα. Η λειτουργία αυτή των νευρώνων είναι ανιχνεύσιμη, αλλά η αποκρυπτογράφηση των σχεδίων τα οποία ακολουθεί, είναι περίπλοκη και πολύ δύσκολη.
Κάθε φορά που σκεφτόμαστε ή εστιάζουμε σε κάτι, οι νευρώνες του εγκεφάλου παράγουν ηλεκτρικά σήματα, τα οποία ταξιδεύουν σαν κύματα και διαπερνούν το κρανίο. Οι αισθητήρες που τοποθετούνται στο κεφάλι μπορούν να συλλέξουν αυτά τα αδιόρατα σήματα, ενώ οι αλγόριθμοι λειτουργούν μετατρέποντας τις πληροφορίες σε κάτι σημαντικό, όπως πχ η πρόθεσή μας να πατήσουμε «αναπαραγωγή» σε μια οθόνη υπολογιστή. Υπάρχουν όμως σχετικά λίγα πράγματα που μπορούν να επιτευχθούν σήμερα εν μέρει, επειδή η αποκωδικοποίηση των εγκεφαλικών κυμάτων παραμένει μια πολύ περίπλοκη επιστήμη.

«Προς το παρόν, δεν έχουμε παρά μόνο ελάχιστη κατανόηση του τρόπου λειτουργίας του εγκεφάλου» λέει η Polina Anikeeva, νευροεπιστήμονας στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης που μελετά τη βιοηλεκτρονική. «Έχουμε καλές ιδέες για ορισμένες θεμελιώδεις λειτουργίες, αλλά ακόμη και αυτές βρίσκονται υπό διερεύνηση». Οι κατασκευαστές gadgets έχουν ακόμη λιγότερες πληροφορίες που μπορούν να περάσουν σε συσκευές που δεν είναι ακόμη τόσο ακριβείς στη λήψη σημάτων.

Στο εργαστήριο, οι επιστήμονες μπορούν να μελετήσουν τις λειτουργίες του εγκεφάλου παρακολουθώντας την πυροδότηση μεμονωμένων νευρώνων και χρησιμοποιώντας μεθόδους  λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (fMRI) για τη μέτρηση των αλλαγών στον εγκέφαλο καθώς συμβαίνουν. Οι εταιρείες ηλεκτρονικών δεν μπορούν να το κάνουν, επειδή οι λιγότερο επεμβατικοί αισθητήρες δεν είναι τόσο αξιόπιστοι. Η ανάγνωση της λειτουργίας του εγκεφάλου είναι μια λεπτή διαδικασία. Οι μικροσκοπικοί παλμοί των νευρώνων πρέπει να περάσουν από το κρανίο, το τριχωτό της κεφαλής και τα μαλλιά προτού συλλεχθούν από τον αισθητήρα. Το σήμα, στη συνέχεια, ενισχύεται και ερμηνεύεται. Κάθε βήμα αυξάνει τις πιθανότητες εξωτερικής παρέμβασης. Οι μυϊκές κινήσεις, όπως πχ το ανοιγοκλείσιμο των ματιών παράγουν πολύ πιο δυνατά σήματα και μπορούν να διαταράξουν τα δεδομένα.

Ακόμα και χωρίς όλες τις απαντήσεις, οι εταιρείες νευροτεχνολογίας παρεισφρέουν και εξάγουν δεδομένα λειτουργίας περιοχών του οργάνου για να αποκτήσουν κάποια εικόνα για το πώς εκδηλώνονται οι σκέψεις, σε μια προσπάθεια να καταλάβουν για ποιες υπηρεσίες σκαναρίσματος του εγκεφάλου είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν οι καταναλωτές. Η πιο κοινή μέθοδος χρησιμοποιεί ηλεκτροεγκεφαλογραφία (EEG), η οποία είναι βασικά μέθοδος που χρησιμοποιεί ηλεκτρόδια τοποθετημένα στο κεφάλι, για την καταγραφή της ηλεκτρικής δραστηριότητας του εγκεφάλου.

Ένας τρόπος με τον οποίο επιχειρείται αυτό, είναι με το φορητό «κράνος» της NextMind που εφαρμόζει στο πίσω μέρος του κεφαλιού και προσλαμβάνει σήματα του οπτικού φλοιού του εγκεφάλου όπου γίνεται η επεξεργασία των εικόνων. Το μηχάνημα έχει σχεδιαστεί για να μάθει σε τι εστιάζουμε και να το μεταφράζει σε «άμεσες εντολές του εγκεφάλου», όπως το να κινεί κανείς αντικείμενα σε βιντεοπαιχνίδια.

«Αυτό που θέλει ο κόσμος είναι η ευκολότερη δυνατή αλληλεπίδραση με τις καθημερινές μας συσκευές» δηλώνει ο Sid Kouider, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της NextMind, μιας εταιρείας που εδρεύει στο Παρίσι. «Έχοντας αυτή την άμεση σύνδεση, δημιουργείται μια συμβίωση ανάμεσα σε μας και τις συσκευές μας» προσθέτει.

Όμως, χρειάζεται χρόνος για να διαβάσει ένας υπολογιστής τις σκέψεις και να συμπεράνει τι σκοπεύει να κάνει ο χρήστης. Είναι ένα ζήτημα καθυστέρησης που ζυγίζει πολύ στην ανάπτυξη της τεχνολογίας ανίχνευσης του εγκεφάλου, σήμερα. Μπορεί κανείς να ακουμπήσει μια οθόνη smartphone σε λιγότερο χρόνο από αυτόν που χρειάζεται ένας υπολογιστής για να μαντέψει τι θέλει να απαντήσει ο χρήστης. Το ίδιο ισχύει με τα κουμπιά ενός ελεγκτή βιντεοπαιχνιδιού.

Ο χρόνος καθυστέρησης στη συσκευή της NextMind είναι κάτω από ένα δευτερόλεπτο, το οποίο ήταν μια εμπειρία που «σου παίρνει το μυαλό», σύμφωνα με τον Tyriel Wood, vlogger του YouTube που παρουσιάζει παιχνίδια εικονικής πραγματικότητας. Δοκίμασε τη συσκευή τον Ιανουάριο και παρατήρησε μια καθυστέρηση στον χρόνο απόκρισης σε ορισμένες περιπτώσεις – πάρα ταύτα, εντυπωσιάστηκε. «Μπόρεσα  να επικεντρωθώ σε μια περιοχή και να τηλεμεταδώσω από εκεί. Αλλά μερικές φορές αυτές οι κινήσεις μπορεί να ήταν γρηγορότερες αν χρησιμοποιούσα ποντίκι ή κάτι παρόμοιο» είπε ο Wood.

Παρ΄ όλα αυτά, υπάρχουν μόνο περιορισμένα πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς με τα χέρια του, γιατί περιορίζεται από τις κινήσεις των δακτύλων, ενώ η δύναμη του εγκεφάλου μπορεί να προσθέσει ένα άλλο επίπεδο εμπλοκής στο Διαδίκτυο. Για παράδειγμα, φανταστείτε να πληκτρολογείτε σε μια οθόνη χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά σας ενώ επισημαίνετε τμήματα του κειμένου χρησιμοποιώντας το μυαλό σας.

Μια άλλη νευροτεχνολογική προσέγγιση είναι η χρήση ηλεκτρομυογραφίας (EMG) για την καταγραφή νευρικών σημάτων στο σώμα ή την παρακολούθηση της πρόθεσης για κίνηση κάποιου μυός. Το BrainCo, μια εταιρεία έρευνας ρομποτικής, το χρησιμοποιεί για να τροφοδοτήσει τα προσθετικά μέλη ανθρώπων που έχουν υποστεί ακρωτηριασμό. Η Microsoft ερευνά τις εφαρμογές της τεχνολογίας διαχείρισης στρες και το Facebook θέλει να χρησιμοποιήσει γυαλιά επαυξημένης εικονικής πραγματικότητας μέσα στην επόμενη δεκαετία. Ο κολοσσός κοινωνικής δικτύωσης δημοσίευσε την έρευνά του σχετικά με το θέμα τον Μάρτιο, ώστε οι χρήστες να μπορούν να έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν τους φόβους και τις ανησυχίες τους σχετικά με την τεχνολογία. «Η πραγματικότητα είναι ότι δεν μπορούμε να προβλέψουμε ή να επιλύσουμε όλα τα ηθικά ζητήματα που σχετίζονται με αυτήν την τεχνολογία από μόνοι μας», σημείωσε ο Sean Keller, διευθυντής επιστημονικής έρευνας στο Facebook Reality Labs.

Μια τρίτη πρόταση, που δεν είναι τόσο φιλική προς τον καταναλωτή είναι η παρεμβατική μέθοδος που χρησιμοποιεί ηλεκτρόδια ή τσιπς που τοποθετούνται στον εγκέφαλο μέσω οπών κρανιοανάτρησης – μια ιδέα που ανακοινώθηκε από τον Elon Musk. Το 2016, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla ξεκίνησε την Neuralink, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου με την χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Υποσχέθηκε 100 εκατ. δολ. για το όραμα, το οποίο οι νευροεπιστήμονες λένε πως μπορεί να έχει εφαρμογή σε άτομα με ασθένειες και διαταραχές που επηρεάζουν τον εγκέφαλο.

Καταρχήν, η εταιρεία επικεντρώθηκε σε ζώα. Στις 8 Απριλίου, η Neuralink κυκλοφόρησε ένα βίντεο που έδειχνε εναν πίθηκο να χρησιμοποιεί την τεχνολογία για να παίζει βιντεοπαιχνίδια με το μυαλό του. Το ζώο είχε ένα τσιπ υπολογιστή τοποθετημένο στον εγκέφαλό του για περίπου έξι εβδομάδες πριν από τη λήψη του βίντεο, σύμφωνα με την εταιρεία. Ο Musk λέει ότι η διεπαφή θα επιτρέψει μια μέρα σε άτομα με ορισμένες νευρολογικές παθήσεις να ελέγχουν τα smartphone και τους υπολογιστές τους, με το μυαλό τους, «ταχύτερα από κάποιον που χρησιμοποιεί τα δάχτυλα του». Η εταιρεία απέχει πολύ όμως, από το να επιδείξει  αποτελέσματα στους ανθρώπους.

Αν και τα πρώιμα προϊόντα ανίχνευσης της λειτουργίας του εγκεφάλου, από νεοσύστατες εταιρείες είναι διαθέσιμα στο Διαδίκτυο επί χρόνια, παραμένει ασαφές εάν και πότε μια τέτοια  φορητή νευρική διεπαφή θα μπορούσε να συνταράξει τον κόσμο και πόσο θα κοστίζει. Ωστόσο, οι εφαρμογές της τεχνολογίας φαίνονται ατελείωτες.

Τι γίνεται αν θα μπορούσαμε να γνωρίζουμε πραγματικά τι σκέφτεται το κατοικίδιο ζώο μας; Τι γίνεται αν θα μπορούσαμε να μεταφέρουμε απρόσκοπτα τις εικόνες που έχουμε στο μυαλό μας σε μια οθόνη υπολογιστή; Τι γίνεται αν θα μπορούσαμε να ξεπεράσουμε την γλώσσα και να μοιραστούμε τις ιδέες μας με κάποιον άλλο χωρίς να χρειαστεί να πούμε ή να γράψουμε ούτε μια λέξη; Ή τι γίνεται αν ένας υπολογιστής θα μπορούσε να οργανώσει τις σκέψεις μας αντί για εμάς, και να παρουσιάσει ένα νέο σενάριο ταινίας, ένα άρθρο ή μια παρουσίαση στο χώρο εργασίας που είναι πιο πιθανό να έχει τον θετικό αντίκτυπο που επιθυμούμε; Θα ήταν δύσκολο να μην επενδύσει κανείς σε κάτι τέτοιο.

«Δεν θα ήταν υπέροχο αν θα μπορούσαμε να έχουμε ένα λογικό εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης που να βάζει σε τάξη και να οργανώνει όλα τα πράγματα στο μυαλό μας; Θα μπορούσε να είναι το απόλυτο εργαλείο προσωπικής παραγωγικότητας» λέει η Mary Lou Jepsen, επιστήμονας υπολογιστών και ιδρύτρια του Openwater, μια νεοσύστατης εταιρείας που επικεντρώνεται στη μη επεμβατική εσωτερική απεικόνιση του σώματος. «Κατανοώντας πώς λειτουργεί ο εγκέφαλός μας, θα μπορέσουμε να λύσουμε πολλά προβλήματα. Θα είμαστε σε θέση να μετατρέψουμε τον εαυτό μας σε κάτι καλύτερο» ανέφερε.

Πηγή: The Washington Post

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης