Είδαμε τα δίκτυα νέας γενιάς της WIND στην Καλαμάτα - Έρχονται «διαστημικές» ταχύτητες ίντερνετ

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 29 Μαΐου 2017, 16:59
Είδαμε τα δίκτυα νέας γενιάς της WIND στην Καλαμάτα - Έρχονται «διαστημικές» ταχύτητες ίντερνετ
Ρεπορτάζ: Παύλος Κρούστης

Η WIND Hellas μας κάλεσε σε ένα ταξίδι στην Καλαμάτα, όπου έχει ήδη (το τονίζουμε αυτό) κατασκευαστεί το ιδιόκτητο πιλοτικό δίκτυο οπτικών ινών της εταιρείας. Εκτός από την κατατοπιστικότατη συνέντευξη Τύπου, όπου λάβαμε πολλές χρήσιμες πληροφορίες για τις ταχύτητες ίντερνετ που έχουμε και θα έχουμε πολύ σύντομα στη χώρα μας, το λεγόμενο "vectoring", το επενδυτικό πλάνο και την ψηφιακή επανάσταση, είχαμε την ευκαιρία να δούμε ιδίοις όμμασι τις υπερ-ταχύτητες download/upload, αλλά και τις νέες καμπίνες που έχει τοποθετήσει η WIND στην Καλαμάτα.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας, κ. Παναγιώτης Νίκας

Στη συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκε ο δήμαρχος Καλαμάτας, κ. Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος ανέφερε τις δυνατότητες που προσφέρει η νέα γενιά δικτύων σε τουρισμό, επιχειρήσεις, κλπ., ενώ παράλληλα επεσήμανε την ευεργετική αυτή συνεργασία με την WIND, που δίνει τη δυνατότητα στην πόλη να γίνει η πρώτη πιο γρήγορη στην Ελλάδα σε ταχύτητες ίντερνετ.

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της WIND, κ. Νάσος Ζαρκαλής. Μίλησε για «μια νέα WIND», που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ψηφιακής επανάστασης, αλλά και τις δυνατότητες που προσφέρονται. 

«Μια οικογένεια θα μπορέσει πλέον να ζήσει 2-3 ώρες χωρίς νερό. Χωρίς ίντερνετ όμως;»«Πώς θα βγούμε από την κρίση; Με τι ρυθμούς; Έχει «χαθεί το τρένο»; Στη WIND πιστεύουμε πως όχι.», ήταν τα λόγια του κ. Ζαρκαλή, ο οποίος μίλησε με επιχειρήματα για τις ευεργετικές ιδιότητες αυτής της ψηφιακής επανάστασης και τον αντίκτυπο που θα έχει στην ψηφιακή οικονομία, η οποία «δίνει τον τόνο και στην παραδοσιακή οικονομία».

«Μια οικογένεια θα μπορέσει πλέον να ζήσει 2-3 ώρες χωρίς νερό. Χωρίς ίντερνετ όμως; ». Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτέλεσε ένα από τα επιχειρήματα του κ. Ζαρκαλή στην ομιλία του, καθώς μίλησε για τους συντελεστές αυτής της ψηφιακής επανάστασης. Χρειάζονται υποδομές, όπως χρειάζεται και πλαίσιο ρυθμιστικό, κανονιστικό, αλλά και κοινωνικό. 

O Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της WIND, κ. Νάσος Ζαρκαλής

H WIND βρίσκεται στον δεύτερο χρόνο ανθοφορίας της και επενδύει αποφασιστικά στα δίκτυα νέας γενιάςΥπάρχουν κάποιες «φωνακλάδικες μειοψηφίες», οι οποίες αποτελούν εμπόδιο σε αυτήν την ανάπτυξη. Συγκεκριμένα, υπάρχουν αρχές που αρνούνται την ανάπτυξη λόγω τεχνοφοβίας ή διαφόρων συμφερόντων. Κάποιοι σκέφτονται με προσωπικά κριτήρια, αντί του κοινού συμφέροντος και αποτελούν έτσι εμπόδιο στην ανάπτυξη του κοινωνικού συνόλου. Παράλληλα, υπάρχει φυσικά και η γραφειοκρατία... 

Τέλος, μας μίλησε ο κ. Αντώνης Τζωρτζακάκης, Γενικός Διευθυντής Σταθερής Τηλεφωνίας & Β2Β της WIND, ο οποίος και ανέλυσε εις βάθος τόσο τα τεχνικά χαρακτηριστικά γενικά του Vectoring, αλλά και συγκεκριμένα των δικτύων νέας γενιάς της WIND.

Ο κ. Αντώνης Τζωρτζακάκης, Γενικός Διευθυντής Σταθερής Τηλεφωνίας & Β2Β της WIND

Πέρα από το πλάνο της WIND, όπου η εταιρεία θα επενδύσει 500 εκατ. ευρώ για τα επόμενα πέντε χρόνια, μας μίλησαν για την επένδυση στην πόλη της Καλαμάτας, όπου έχουν στηθεί (και στήνονται) 100 καμπίνες συνολικά για την παροχή του νέου δικτύου οπτικών ινών. Τα σημαντικά για τον καταναλωτή όμως:

 • Είδαμε με τα μάτια μας ταχύτητες ίντερνετ να φτάνουν το 1Gbps (1.000 Mbps, τη στιγμή που ο μέσος όρος ταχύτητας αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι τα... 8-10 Mbps)
 • Τα νέα δίκτυα θα είναι διαθέσιμα στους καταναλωτές σε τέσσερις μήνες περίπου σε επιλεγμένες περιοχές της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, στη Λάρισα, στην Καλαμάτα και στο Ηράκλειο Κρήτης, ενώ αναμένεται επέκταση μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, όπου περιμένουν να φτάσει το 30% στα νοικοκυριά
 • Δεν είναι ακόμα διαθέσιμη η τιμολογιακή πολιτική, αλλά σίγουρα δε θα είναι οι τιμές ανάλογες της αύξησης της ταχύτητας (δηλαδή 10 ή 100 φορές πάνω, αναλόγως ταχυτήτων).
 • Οι τρεις βασικοί πάροχοι με ρυθμιστικό φορέα την ΕΕΤΤ είναι αφοσιωμένοι στην ανάπτυξη των δικτύων νέας γενιάς και η χώρα μας θα είναι σύντομα μέσα ή ίσως και πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο όσον αφορά στην διείσδυση, αλλά και τις ταχύτητες.
Οι νέες καμπίνες της WIND στην Καλαμάτα

Σε κατάστημα της WIND στην Καλαμάτα, έπειτα από όλη τη «θεωρία», είδαμε με τα μάτια μας τις «εξωφρενικές» ταχύτητες download και upload. Οι ίδιες ταχύτητες θα είναι διαθέσιμες και σε οικιακούς χρήστες. Παράλληλα είδαμε και «ζωντανή» φόρτωση 4K video από YouTube, όπου ήταν ομαλή, χωρίς να χρειαστεί να περιμένουμε καθόλου.

Δείτε τις «διαστημικές» ταχύτητες που επιτεύχθηκαν:

Πρόκειται για πραγματική μέτρηση, η οποία είναι 100 φορές κυριολεκτικά πάνω από τον μέσο όρο ταχύτητας, όπως διαμορφώνεται αυτήν τη στιγμή για τη χώρα μας. Τι προσφέρουν όμως οι μεγαλύτερες ταχύτητες; Μπορείτε να δείτε το παρακάτω βίντεο για να αποκτήσετε μια εικόνα:Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι η εταιρεία έκανε λόγο για την τιμολογιακή πολιτική, η οποία μπορεί να μην έχει διαμορφωθεί ακόμα, όμως πλέον και έπειτα από μετρήσεις, η WIND μπορεί να υποσχεθεί ταχύτητες, χωρίς την γνωστή φράση «έως και», που χρησιμοποιείται στις συνδέσεις έως τώρα. Αν για παράδειγμα, πληρώσετε για 100 Mbps, τότε δεν θα έχετε «έως και» 100 Mbps, αλλά τόσο ακριβώς.

Ακολουθεί το δελτίο Τύπου της WIND για τα νέα δίκτυα:

Οπτική ίνα ως τον τελικό χρήστη φέρνει η WIND

Η σύνδεση στο Internet με υπέρ – υψηλές ταχύτητες που κατά περίπτωση αγγίζουν και το 1 Gbps είναι ήδη πραγματικότητα για τους τυχερούς χρήστες που δοκιμάζουν το πιλοτικό δίκτυο οπτικών ινών της WIND σε Νέα Σμύρνη και Καλαμάτα.

Η κατασκευή των πιλοτικών δικτύων οπτικών ινών διήρκεσε περίπου ένα έτος και εδώ και 5 μήνες, 100 χρήστες δοκιμάζουν τις καινοτομικές δυνατότητες των νέων υποδομών. Στην κατασκευή των πιλοτικών δικτύων η Διεύθυνση Δικτύου της WIND δοκίμασε τρεις διαφορετικές τεχνολογίες οπτικών ινών:

 • Fiber to the Curb (FttC): τοποθέτηση ίνας μέχρι την καμπίνα (ΚΑΦΑΟ), όπου μετά η υπηρεσία δίνεται με το υπάρχον καλώδιο χαλκού ως τον τελικό χρήστη. Σε αυτήν την περίπτωση, όπου χρησιμοποιούνται οι τεχνολογίες VDSL vectoring / vplus & G.fast,τα αποτελέσματα της πιλοτικής λειτουργίας έδειξαν ότι επιτυγχάνονται ταχύτητες από 50 ως 200/300+ Mbps. 
 • Fiber to the Building (FttΒ): τοποθέτηση οπτικής ίνας μέχρι το κτίριο, όπου μετά η υπηρεσία δίνεται με τον υπάρχοντα χαλκό από το ισόγειο ως το κάθε σπίτι. Πρόκειται για την τεχνολογία G.fast που εξασφαλίζει ταχύτητες άνω των 300Mbps και έως 800 Mbps. 
 • Και τέλος, Fiber to the Home (FttH): τοποθέτηση οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι και τον τελικό χρήστη που απογειώνει την εμπειρία σύνδεσης με το διαδίκτυο αγγίζοντας ταχύτητες ως και 1 Gbps. 

 
Στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων του πιλοτικού δικτύου οπτικών ινών που έγινε στην Καλαμάτα παρευρέθηκε και ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της WIND, Νάσος Ζαρκαλής, ο οποίος αναφέρθηκε στην ψηφιακή επανάσταση που φέρνουν οι οπτικές ίνες:

«Καταλαβαίνουμε πόσο κρίσιμο είναι ιδιαίτερα για την Ελλάδα να συμμετέχει άμεσα στον ψηφιακό μετασχηματισμό της παγκόσμιας οικονομίας. Η ψηφιακή οικονομία τρέχει με 7 φόρες μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης διεθνώς και είναι μια ευκαιρία που δεν αντέχουμε να προσπεράσουμε. Τα θεμέλια για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας μας είναι τα ευρυζωνικά δίκτυα υπέρυψηλών ταχυτήτων».Ο επικεφαλής της WIND σημείωσε ότι η χώρα μας έχει τις προϋποθέσεις να συμμετέχει στην 4η ψηφιακή επανάσταση που σηματοδοτούν τα δίκτυα νέας γενιάς καθώς συντρέχουν θετικοί παράγοντες: «Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια βρισκόμαστε σε μια πολύ καλή συγκυρία. Έχουμε το νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο και έχουμε παρόχους ικανούς να επενδύσουν από σήμερα ήδη και με μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα στα δίκτυα νέας γενιάς. Απαιτείται όμως σοβαρότητα και δέσμευση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τις παραγωγικές δυνάμεις. Αν θέλουμε η κοινωνία του Gigabit να μην μείνει σύνθημα, πρέπει να διασφαλίζονται ίσοι όροι ανταγωνισμού για όλους, να διευκολυνθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις, να βοηθήσουν οι αρχές και οι Δήμοι για να χτίζονται τα δίκτυα, να καταργηθεί η υπέρ-φορολόγηση των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών μεταξύ άλλων» και συνέχισε αναφερόμενος στο ρόλο της WIND στη νέα εποχή:

«Eχουμε πλήρως κατανοήσει την ευθύνη μαςστο νέο ψηφιακό οικοσύστημα. Εδώ και τρία χρόνια υλοποιούμε τον στρατηγικό μετασχηματισμό μας σε πάροχο υποδομών. Έχοντας την οικονομική ευρωστία και την τεχνογνωσία, επενδύουμε εντατικά στα δίκτυα νέας γενιάς, τόσο στην κινητή όσο και σταθερή, για να πάμε την αγορά μας αλλά και τη χώρα μας μπροστά».Πιλοτικό δίκτυο οπτικών ινών σε Καλαμάτα & Νέα Σμύρνη
Κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου, ο Γενικός Διευθυντής Σταθερής Τηλεφωνίας & B2B της WIND, Αντώνης Τζωρτζακάκης παρουσίασε αναλυτικά το πιλοτικό δίκτυο οπτικών ινών της εταιρείας στις δύο περιοχές, το οποίο κάλυψε συνολικά 3,5 χιλ. γραμμές και 277 σπίτια.

«Εκατό τελικοί χρήστες είναι ήδη συνδεδεμένοι στο πιλοτικό ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών, και δοκιμάζουν διαφορετικές τεχνολογίες, τις οποίες έχουμε συμπεριλάβει στο πλήρες 3ετές επενδυτικό πλάνο που καταθέσαμε στην ΕΕΤΤ. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά και αποδεικνύουν τις μοναδικές δυνατότητες που έχουν οι συγκεκριμένες αρχιτεκτονικές οπτικών ινών (FTTC/B/H) σε συνδυασμό με τις καινοτόμες τεχνολογίες πρόσβασης (Vplus & G.fast): υπέρ – υψηλές ταχύτητες, σταθερότητα, τεράστια χωρητικότητα που υποστηρίζει όλα τα είδη video streaming όπως 4KTV & VR, μεταβάλλοντας πλήρως τις εμπειρίες και τις παραγωγικές δυνατότητες των πολιτών και των επιχειρήσεων», ανέφερε και τόνισε την ετοιμότητα της WIND να προχωρήσει άμεσα στις επενδύσεις που απαιτούνται για να δημιουργήσει ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών:

«’Έχουμε ήδη φέρει το connectivity του μέλλοντος στο σήμερα και ανυπομονούμε να συνεχίσουμε την κατασκευή του ιδιόκτητου δικτύου μας στις γεωγραφικές περιοχές που έχουμε επιλέξει. Διαθέτουμε την τεχνογνωσία και την οικονομική ευρωστία ώστε να ξεκινήσουμε τις εργασίες μόλις πάρουμε το πράσινο φως από την ρυθμιστική αρχή. Καμία μέρα δεν θα πάει χαμένη».Το τριετές πλάνο της WIND για τις οπτικές ίνες
Σύμφωνα με το πλάνο για την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών που έχει καταθέσει η WIND Ελλάς στην ΕΕΤΤ, η συνολική επένδυση της εταιρείας θα καλύψει ως και 500.000 γραμμές στις επιλεγμένες γεωγραφικές περιοχές ανά την Ελλάδα, συμπεριλαμβάνοντας και περιοχές όπου η οπτική ίνα θα φτάνει ως το σπίτι του χρήστη.

Οι περιοχές στις οποίες η WIND θα κατασκευάσει ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών, εφόσον λάβει σχετική έγκριση από τη ρυθμιστική αρχή, είναι:

 • Επιλεγμένες περιοχές Αττικής & Θεσσαλονίκης
 • Η Καλαμάτα
 • Η Λάρισα και το
 • Ηράκλειο Κρήτης

Οι υποδομές νέας γενιάς που θα δημιουργηθούν στις περιοχές αυτές θα αξιοποιήσουν όλες τις διαθέσιμες τεχνολογίες οπτικών ινών (vectoring, super vectoring, G.fast & FttH) και είναι μέρος του 5ετούς επενδυτικού πλάνου της WIND Ελλάς για NGA σε κινητή και σταθερή τηλεφωνία, ύψους 500 εκατ. Ευρώ.

«Έχοντας ως γνώμονα την Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Ατζέντα για το 2020, η χώρα μας έχει ήδη κάνει ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση δημιουργώντας ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που διασφαλίζει ίσους όρους ανταγωνισμού για όλους καθώς και τη βιωσιμότητα των επενδύσεων. Ο κανονισμός vectoring, ο νόμος για τη μείωση του κόστους ανάπτυξης των NGA Υποδομών και τα χονδρικά προϊόντα μεταξύ των παρόχων ήταν τα προαπαιτούμενα για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε επενδύσεις. Πλέον περιμένουμε μόνο την έγκριση των πλάνων μας» σημείωσε ο κ. Τζωρτζακάκης.Για την Καλαμάτα το 2020 είναι εδώ!
Η Καλαμάτα θα είναι η πρώτη πόλη στη χώρα μας που θα συνδεθεί στο διαδίκτυο με υπέρ – υψηλές ταχύτητες καθώς η WIND είναι έτοιμη να ολοκληρώσει άμεσα και μέχρι το τέλος Ιουλίου το ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών που κατασκευάζει στην πόλη, εφόσον πάρει την έγκριση από την ΕΕΤΤ.

Το δίκτυο οπτικών ινών της WIND θα καλύπτει το 88% των γραμμών της πόλης και οι κάτοικοι της Καλαμάτας θα απολαμβάνουν ταχύτητες που κατά μέσο όρο θα ξεπερνούν τα 250 Mbps, βιώνοντας μια πολύ διαφορετική εμπειρία συνδεσιμότητας σε σύγκριση με σήμερα που οι ταχύτητες δεν αγγίζουν καν τα 24 Mbps(ADSL) ή φτάνουν ως τα 50 Mbps (VDSL).

Έτσι η Καλαμάτα, θα γίνει η πρώτη πόλη στην χώρα μας όπου γίνεται πραγματικότητα η «κοινωνία του Gigabit» όπως την έχει οραματιστεί η Ευρωπαϊκή Ένωσηγια το 2020 καθώς πάνω από το 50% των νοικοκυριών της πόλης μέσα στο φετινό καλοκαίρι θα έχουν ταχύτητες άνω των 100 Mbps.

Σχολιάζοντας το προνόμιο της πόλης να γίνει η πρώτη “γρήγορη” πόλη στην Ελλάδα, ο Δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας τόνισε με τη σειρά του: «Ασφαλώς και είμαστε ικανοποιημένοι με την κατασκευή ιδιόκτητου δικτύου οπτικών ινών από την WIND στην Καλαμάτα, που έχει ως αποτέλεσμα η πόλη μας να γίνεται η πρώτη πόλη υπέρ-υψηλών ταχυτήτων σύνδεσης με το internet στην Ελλάδα. Τα τεράστια οφέλη για τις επιχειρήσεις, τον τουρισμό, την ποιότητα ζωής, την ελκυστικότητα επενδύσεων, την τοπική οικονομία γενικώς, είναι προφανή και αυτονόητα.

Η δημοτική αρχή της Καλαμάτας στήριξε αυτό το έργο και θα συμβάλει στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων που αυτό παρέχει, γιατί αυτό εξυπηρετεί το συμφέρον της Καλαμάτας και των δημοτών μας». 

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 30 Μαΐου 2017, 20:22