Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ινδίας κατασκευάζει ένα δίκτυο κινητής τηλεφωνίας αξίας $20 δισεκατομμυρίων που θα μπορούσε να φέρει αστραπιαίο ίντερνετ σε πάμφθηνες τιμές για εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους.

Οι Ινδοί καταναλωτές γιορτάζουν ήδη την άφιξη της νέας υπηρεσίας Reliance Jio του Μουκές Αμπάνι, του «κροίσου» που έχει υποσχεθεί σχεδόν δωρεάν ίντερνετ με ταχύτητες, που θα επιτρέπουν και streaming video.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το δίκτυο 4G, που καλύπτει πάνω από το 80% της χώρας, εγκαινιάστηκε επίσημα την Δευτέρα με μια σειρά από γενναιόδωρες προσφορές γνωριμίας. Οι Ινδοί θα είναι σε θέση να χρησιμοποιούν το Jio δωρεάν μέχρι το τέλος του 2016, και να πληρώνουν μόλις 149 ρουπίες ($2,25) τον μήνα στη συνέχεια.

«Η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή είναι εδώ – με εκθετικό ρυθμό», είπε ο Αμπάνι στους επενδυτές την περασμένη εβδομάδα κατά την ετήσια γενική συνέλευση της εταιρείας του. «Η ζωή γίνεται ψηφιακή». Μόνο το ένα πέμπτο των ενηλίκων στην Ινδία έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Υπάρχουν λίγα δημόσια σημεία με Wi-Fi και οι γρήγορες ευρυζωνικές συνδέσεις απαιτούν υποδομή που βρίσκεται σπάνια στις φτωχότερες αστικές περιοχές και πολύ λιγότερο στις αγροτικές περιοχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αλλά αυτό αλλάζει γρήγορα. Αν σημειώσει επιτυχία το δίκτυο Jio, ο Αμπάνι θα είναι σε θέση να επωφεληθεί από μια ριζοσπαστική αλλαγή που θα μπορούσε να οδηγήσει εκατοντάδες εκατομμύρια Ινδούς σε απευθείας σύνδεση online τα επόμενα χρόνια – στις περισσότερες περιπτώσεις, μέσω ενός smartphone. Είναι μια τεράστια αγορά που την εποφθαλμιούν γίγαντες της βιομηχανίας τεχνολογίας. Η Google (GOOG) έχει εγκαταστήσει δωρεάν Wi-Fi σε σταθμούς τρένων σε ολόκληρη την Ινδία, και το Facebook (FB, Tech30) προσπάθησε να προσφέρει μια δωρεάν έκδοση της πλατφόρμας του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης