Αν κάποιος χάσει την κάτω γνάθο του από τον καρκίνο, αυτήν τη στιγμή δεν έχει πολλές επιλογές για προσθετική. Ένα προσθετικό μέλος από πηλό θα ήταν πολύ βαρύ και θα κούραζε τον ασθενή έπειτα από μερικές μόνο ώρες. Ο δρ. Travis Bellicchi του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα και η ομάδα του κατάφεραν και ανέπτυξαν μια πολύ καλή εναλλακτική όμως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόσφατα δημιούργησαν σαγόνι για έναν ασθενή με καρκίνο στη γλώσσα μέσω ενός 3D εκτυπωτή. Ο καρκινοπαθής είχε χάσει το σαγόνι του ως παρενέργεια μετά από τις θεραπείες. Το εκτυπωμένο μοντέλο δεν είναι μόνο ελαφρύτερο, αλλά και αρκετά φυσιολογικό στην όψη. Οι δημιουργοί του κατάφεραν και έφτιαξαν πιο φυσικές άκρες και λεπτομέρειες, όπως πορούς για το δέρμα. Το αποτέλεσμα είναι αρκετά ικανοποιητικό, καθώς ο ασθενής μπορεί να το φορά άνετα μπροστά σε κόσμο, χωρίς να τραβά την προσοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τεχνική χρήσης προσθετικών μελών από 3D εκτυπωτές ήδη έχει απήχηση και πέρα από τον συγκεκριμένο ασθενή. Ένας άνδρας, που είχε χάσει το αυτί του σε εργασιακό ατύχημα, απέκτησε προσθετικό έπειτα από έξι εβδομάδες, ενώ υπάρχουν άλλοι πέντε ασθενείς που απέκτησαν εκτυπωμένα μέλη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης