Στα τέλη του 2015 η ΕΕ, υιοθέτησε ένα φιλόδοξο σχέδιο δράσης για την προώθηση της κυκλικής οικονομίας το οποίο περιλαμβάνει μέτρα που θα συμβάλουν στη μετάβαση της Ευρώπης σε ένα νέο μοντέλο και στην προώθηση της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

Η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σειρά απειλών που προέρχονται από τις ίδιες τις πράξεις της. Σύμφωνα με το μέχρι τώρα μοντέλο της οικονομίας, πολύτιμα υλικά χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τροφίμων, την κατασκευή, την παραγωγή καταναλωτικών αγαθών ή την παροχή ενέργειας. Με βάση το παλιότερο μοντέλο, όλα τα προϊόντα αφού καταναλωθούν απορρίπτονται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία προϋποθέτει αλλαγή στον τρόπο χρήσης των προϊόντων και συγκεκριμένα στην επαναχρησιμοποίηση, επισκευή, ανανέωση, ανακύκλωση υφιστάμενων υλικών και προϊόντων. Η κυκλική Οικονομία ξεκινά από την αρχή ζωής του προϊόντος. Τόσο η φάση της σχεδίασης του προϊόντος όσο και οι μέθοδοι κατασκευής επηρεάζουν τη διάρκεια ζωής του.  

Τα τελευταία 3 χρόνια οι δράσεις του Climathon Larissa αναζητούσαν πάντα λύσεις σε θέματα Κυκλικής Οικονομίας. To Climathon αποτελεί μια δράση του EITClimate-KIC που υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας και έχει ως στόχο την ενίσχυση τοπικών πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Φέτος ο Βιομιμητισμός Ελλάδος, Έρευνα και Καινοτομία (Biomimicry Greece Research and Innovation), σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας, διοργανώσε το Climathon Larissa 2020 με την πρόκληση «Κυκλική οικονομία και Επιχειρηματικά Μοντέλα». H εκδήλωση Climathon Larissa 2020 πραγματοποιήθηκε σε συνδιοργάνωση με το Ερευνητικό κέντρο «Αθηνά» υπό την αιγίδα και τη στήριξη της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων, καθώς και με τη συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Η εκδήλωση έλαβε χώρα διαδικτυακά στις 21-22 Νοεμβρίου 2020. Την εκδήλωση χαιρέτισε και ο περιφερειακός σύμβουλος Αθανάσιος Παιδής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρωτοβουλία του Climathon πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή τεσσάρων Climathons (Πειραιά, Θήβα, Κέρκυρα και Λάρισα) υπό την αιγίδα του EIT Climate-KIC HUB Greece. To πρόγραμμα αποτελεί μια από τις πρωτοβουλίες EITClimate-KIC (Κοινότητα Γνώσης και Καινοτομίας για το Κλίμα), η οποία υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (ΕΙΤ). Το Climathon έχει καταφέρει να ενώσει πάνω από 145 πόλεις σε 7 ηπείρους, υποστηρίζοντας  δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Oι νικήτριες ιδέες του ClimathonLarissa 2020

1η Νικήτρια Ιδέα-CircularClothingProject (Ομάδα Μυρτώ Μακρυγιάννη-Κωνσταντίνα Γρηγοροπούλου). H ιδέα αναφέρεται στη δημιουργία αυτόματων πωλητών στην πόλη της Λάρισας όπου θα προωθούνται τα παλιά ρούχα για ανακύκλωση και θα επιστρέφει στο συμμετέχοντα εκπτωτικό κουπόνι για αγορά νέων ειδών από διάφορες επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Οι πρώτες Νικήτριες θα λάβουν 2 δωροεπιταγές των 50 ευρώ.

2η Νικήτρια Ιδέα-Κυκλική Τέντα (Ομάδα CarlosArturoAlvarezPonceDeLeon). Η ιδέα αναφέρεται στη μετάβαση στη κυκλική οικονομία παλιών προϊόντων πανιών τεντοποιίας δημιουργώντας νέα προϊόντα όπως ανθεκτικές ανακυκλώσιμες τσάντες. Η 2η ομάδα θα λάβει ως δώρο καθοδήγηση από ειδικούς μέντορες.

Oι πιο καλές εμπνευσμένες ιδέες θα προωθηθούν στην παγκόσμια πλατφόρμα του Climathon και θα βραβευτούν την 21η Ιανουαρίου 2021 σε διαδικτυακή εκδήλωση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης