Ο Marcus Hutchins, γνωστός και ως “MalwareTech”, ο οποίος κατάφερε και σταμάτησε την παγκόσμια κυβερνο-επίθεση ransomware, WannaCry, φέρεται να κρατείται από το FBI στις ΗΠΑ.

Τον περασμένο Μάιο, το ransomware WannaCry “μόλυνε” εκατομμύρια υπολογιστές, “κλειδώνοντάς” τους σε πολλές χώρες σε όλον τον κόσμο. Ο ερευνητής της εταιρείας κυβερνο-ασφαλείας Kryptos Logic, Marcus Hutchins, κατάφερε ακούσια και σταμάτησε την επίθεση όταν βρήκε ένα domain στον κώδικα του WannaCry και αποφάσισε να κάνει register το συγκεκριμένο domain, σταματώντας την αλυσιδωτή εξάπλωση του ransomware.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

O 23χρονος Βρετανός ερευνητής ταξίδευε στις ΗΠΑ και φέρεται να συνελήφθη από το FBI. Οι πρώτες πληροφορίες βγήκαν στη δημοσιότητα από το site Motherboard, το οποίο ανέφερε ότι ένας 23χρονος με το ίδιο όνομα κρατείται στο Κέντρο Κρατήσεων Henderson της Νεβάδα, ενώ ένας φίλος του Hutchins ανέφερε στο site ότι τον μετέφεραν σε άγνωστη τοποθεσία.

Ο Hutchins ταξίδευε στο Las Vegas για το Black Hat και το DEF CON: δύο ετήσια συνέδρια κυβερνο-ασφαλείας. Ο ερευνητής, ο οποίος είναι ιδιαίτερα ενεργός χρήστης του Twitter, έκανε τις τελευταίες του αναρτήσεις από το αεροδρόμιο, προτού χαθούν τα ίχνη του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φίλοι του τον έψαχναν, χωρίς αποτέλεσμα, μέχρι να τον εντοπίσουν πριν μερικές ώρες. Επιβεβαιώθηκε ότι κρατείται στα γραφεία του FBI στο Las Vegas, όπως αναφέρει ο συνάδελφός του, Andrew Mabbitt, ο οποίος το ανακοίνωσε μάλιστα στο Twitter. Στο ίδιo tweet ζητά και νομική εκπροσώπηση για τον Hutchins.

O Hutchins λένε ότι συνελήφθη για τον ρόλο που έπαιξε στη “δημιουργία και διανομή του τραπεζικού trojan Kronos”, σύμφωνα με το ομοσπονδιακό κατηγορητήριο. Το “Kronos” ήταν ένα κακόβουλο πρόγραμμα που υπέκλεπτε διαδικτυακώς τραπεζικά στοιχεία και στοιχεία πιστωτικών καρτών, το οποίο είχε ανακαλυφθεί τον Ιούλιο του 2014.

Επιμέλεια: Παύλος Κρούστης

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης