O CEO της Amazon, Τζεφ Μπέζος, «εκτόπισε» τον Γουάρεν Μπάφετ και είναι πλέον επίσημα ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο…

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η συνολική καθαρή αξία της περιουσίας του αγγίζει τα 65 δισ. δολάρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ιδρυτής του παγκόσμιου κολοσσού μιλά στην εφημερίδα La Repubblica και τον Μassimo Russo και δίνει μία εικόνα για το πως κατάφερε να χτίσει την αυτοκρατορία του.

Με πάθος για την καινοτομία και σε πείσμα των δύσκολων καιρών, ο Τζεφ Μπέζος αναλύει τα επόμενα βήματά του, ενώ παράλληλα σχολιάζει τις σχέσεις ΗΠΑ-Ευρώπης, τον Ντόναλντ Τραμπ, τον Ιταλό πρωθυπουργό.

Ευρισκόμενος για διακοπές στη Φλωρεντία μαζί με τη σύζυγό του, συγγραφέα, έδωσε συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η «είδηση» που έδωσε στον Ιταλό δημοσιογράφο είναι ότι θα ξεκινήσει η λειτουργία κέντρου Logistics στη Ρώμη και ένα ερευνητικό εργαστήριο στο Τορίνο.

Τεχνητή νοημοσύνη, θα αλλάζει τον τρόπο που ζούμε;

Είμαστε στην αρχή μίας χρυσής εποχής. Αυτό αποτελούσε όνειρο επιστημονικής φαντασίας για δεκαετίες. Κατασκευάζουμε υπολογιστές που σκέφτονται όπως οι άνθρωποι. Επιλύουμε προβλήματα που πριν από μία δεκαετία φάνταζαν δισεπίλυτα.

Νομίζετε ότι τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης μπορούν να έχουν μέλλον;

Θα υπάρχουν διαφορετικά μοντέλα. Είμαι πεπεισμένος ότι οι εφημερίδες θα στραφούν στην ψηφιακή εποχή. Π.χ. Η Washington Post έχει λαμπρό μέλλον. Στοχεύουμε σε ένα μοντέλο που θα παράγει λιγότερα έσοδα ανά χρήστη, αλλά αυξάνοντας το κοινό (αριθμητικά). Η ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μπορεί να επιτευχθεί ότι δεν είσαι εξαρτώμενος οικονομικά από κανέναν.

Η Amazon γεννήθηκε το 1994. Σήμερα έχει περισσότερους από 150.000 εργαζομένους και έσοδα πάνω από 100 δισ. δολάρια. Πώς τα καταφέρατε;

Θυμάμαι όταν οδηγούσα κάθε πρωί προς το ταχυδρομείο για να μεταφέρω δέματα, ελπίζοντας ότι κάποια μέρα θα γινόταν αυτόματα. Έχουμε εμμονή με την καλή δουλειά, σεβόμαστε τον πελάτη, μας αρέσει να είμαστε πρωτοπόροι και να έχουμε καλές συνεργασίες.

Τι είναι η Amazon σήμερα; Εταιρεία τεχνολογίας ή λιανικού εμπορίου;

Αυτό που κάνουμε συνδέεται με την τεχνολογία. Αν έπρεπε να διαλέξω ορισμό θα έλεγα ότι είναι μία εταιρεία του πελάτη. Εξυπηρετούμε πελάτες. Δουλεύουμε σκληρά για να είναι ευχαριστημένοι οι πελάτες, δεν έχουμε αυτοσκοπό να πολεμούμε τους ανταγωνιστές μας. Αυτό είναι το μυστικό μας.

Ποια ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία σας;

Υπήρξαν πολλές. Θα πάρει πολύ χρόνο για να τις απαριθμήσω. Π.χ οι «δημοπρασίες του Άμαζον» πριν από 15 χρόνια.

Πέρσι μία έρευνα των «New York Times» έκανε λόγο για κλίμα υπερβολικής πίεσης στους εργαζόμενους, τι απαντάτε;

Ο εκδότης της εφημερίδας αναγνώρισε ότι εν τέλει γράφτηκαν ανακρίβειες. Η καλύτερη απάντηση που μπορώ να δώσω είναι ότι δεν θα ήμασταν δημιουργικοί, ούτε θα κάναμε αυτά που κάνουμε, εάν οι εργαζόμενοι ήταν δυστυχισμένοι.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο Τζεφ Μπέζος τόνισε ότι η Amazon έχει κάνει επενδύσεις 500 εκατομμυρίων ευρώ στην Ιταλία και πως ο Diego Piacentini είναι φίλος του και σύντομα θα παρέχει τις συμβουλές του στην ιταλική κυβέρνηση σε θέματα καινοτομίας.

Τέλος, μίλησε για τον Ματέο Ρέντσι και τόνισε ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός στις κατ΄ιδίαν συναντήσεις τους επέδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την τεχνολογία ως μέσο που μπορεί να βοηθήσει την κοινωνία και την παραγωγικότητα.

Όσον αφορά τον Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι πρέπει να σεβαστεί το Σύνταγμα και τους νόμους των ΗΠΑ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης