Ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών της Ελλάδος Α.Ε. («ΟΤΕ» ή  «Εταιρεία»), ανακοινώνει τη σύναψη συμφωνίας για την πώληση του ποσοστού (54%) που κατέχει στην Telekom Romania Communications S.A. στη Ρουμανία (σταθερή τηλεφωνία, “Telekom Romania” ή “TKR”) στην Orange Ρουμανίας.
 

Το τίμημα για την πώληση του 100% της Telekom Romania συμφωνήθηκε σε €497 εκατ. και το αναλογούν στον ΟΤΕ ποσό με βάση το ποσοστό συμμετοχής του ανέρχεται σε €268 εκατ., εξαιρουμένων των ρευστών διαθεσίμων και του δανεισμού, ενώ υπόκειται στις συνήθεις προσαρμογές κατά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, όπως το καθαρό χρέος, το κεφάλαιο κίνησης και τυχόν λοιπές προσαρμογές πριν το κλείσιμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ΟΤΕ διατηρεί τη συμμετοχή του στην εταιρεία κινητής τηλεφωνίας του Ομίλου στη Ρουμανία, την Telekom Romania Mobile Communications S.A.

H TKR διαθέτει δίκτυο σταθερής που εξυπηρετεί περίπου 930.000 πελάτες ευρυζωνικών υπηρεσιών και 1,2 εκατ. συνδρομητές τηλεόρασης σε ολόκληρη τη χώρα. Το 2019, τα έσοδα της Telekom Romania ανήλθαν σε €622 εκατ.

Η πώληση δεν αναμένεται να έχει σημαντική επίδραση στις ελεύθερες ταμειακές ροές του ΟΤΕ ή στο δανεισμό του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εξαγορά της Telekom Romania από την Orange Ρουμανίας θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα  της αγοράς, διασφαλίζοντας παράλληλα τη βιωσιμότητα της εταιρείας μέσω μακροπρόθεσμων επενδύσεων. Επιπλέον, θα ενισχύσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ρουμανικής οικονομίας και κοινωνίας και θα προσφέρει σταθερότητα και προοπτικές στους εργαζομένους της.

Η συναλλαγή τελεί υπό την αίρεση των εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2021. Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, το καθαρό ποσό της πώλησης που θα προκύψει, αφού θα έχουν αφαιρεθεί τα έξοδα συναλλαγής και οι απαιτούμενες προβλέψεις, θα διανεμηθεί στους μετόχους του ΟΤΕ.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ, δήλωσε σχετικά: «Η συμφωνία πώλησης της Telekom Romania αποτελεί μια στρατηγική απόφαση, στο πλαίσιο του επαναπροσδιορισμού των προτεραιοτήτων και των αναπτυξιακών πλάνων του Ομίλου ΟΤΕ, με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη του Ομίλου και τη δημιουργία αξίας για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Ο ΟΤΕ έχει διαθέσει σημαντικούς πόρους όλα αυτά τα χρόνια για να ενισχύσει τις επιδόσεις της Telekom Romania, ενώ παραμένει στην αγορά της Ρουμανίας μέσω της Telekom Romania Mobile. Θέλω να ευχαριστήσω τη Διοίκηση και τους εργαζομένους της Telekom Romania για τα επιτεύγματα της εταιρείας μέχρι σήμερα. Είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσουν να προσφέρουν το καλύτερο δυνατό όχι μόνο μέχρι την ολοκλήρωση της συναλλαγής, αλλά και με το νέο σχήμα ιδιοκτησίας. Η εξαγορά της εταιρείας από την Orange Ρουμανίας διασφαλίζει την αναπτυξιακή της πορεία και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στην αγορά προς όφελος των πελατών και του ψηφιακού μετασχηματισμού της ρουμανικής οικονομίας και κοινωνίας».

Χρηματοοικονομικός σύμβουλος του ΟΤΕ είναι η Barclays Bank PLC. Οι Dechert, Eversheds και Freshfields είναι σύμβουλοι του ΟΤΕ σε νομικά και ρυθμιστικά θέματα.

Η ανακοίνωση εκδίδεται σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 596/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 16ης Απριλίου 2014 και τον κατ’ εξουσιοδότηση Κανονισμό (ΕΕ) 2016/1052 της Επιτροπής της 8ης Μαρτίου 2016.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης