Έξυπνοι τρόποι για να δημιουργείς κωδικούς και PIN που θα θυμάσαι, χωρίς να καταφεύγεις σε εύκολες και προφανείς λύσεις που δεν είναι ασφαλείς.
 

Η ζωή σου έχει γεμίσει κωδικούς πρόσβασης: Passwords και PINs που πρέπει να θυμάσαι, για να ανοίξεις το κινητό ή τον υπολογιστή σου, για να μπεις στο e-banking σου ή για να χρησιμοποιήσεις την τραπεζική σου κάρτα. Πόσο εύκολο είναι, όμως, να διατηρήσεις στο μυαλό σου όλους αυτούς τους κωδικούς, χωρίς να τους ξεχνάς ή να κινδυνεύεις να τους εκθέσεις γράφοντάς τους σε χαρτάκια στο πορτοφόλι ή στο σημειωματάριό σου; Κι όμως υπάρχουν τρόποι να απομνημονεύεις passwords εύκολα. Με λίγη εξάσκηση της μνήμης σου, αλλά και μερικά κόλπα που μπορείς να αξιοποιήσεις, τα πράγματα θα γίνουν πιο εύκολα.
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Tips για να θυμάσαι τους κωδικούς σου
 

Ο κωδικός σου δεν πρέπει να είναι πολύ δύσκολος, ώστε να τον θυμάσαι, ούτε όμως και υπερβολικά εύκολος, ώστε να κινδυνεύεις. Επομένως, πρέπει να βρεις έναν τρόπο ώστε να μην ξεχνάς εύκολα κάτι, αλλά και να μην είναι εύκολο για κάποιον να μαντέψει την επιλογή σου. Έτσι, το όνομα του/της αγαπημένου/ής σου ή του κατοικιδίου σου ή μία χρονολογία γέννησης απλά δεν αρκούν. Μπορείς, όμως, με έξυπνους συνδυασμούς να δημιουργήσεις passwords με λέξεις και αριθμούς από μία συγκεκριμένη στιγμή της ζωής σου (π.χ. τις πιο αξέχαστες διακοπές σου), το όνομα του αγαπημένου σου κάπως “πειραγμένο” ή το αγαπημένο σου τραγούδι. Στον κωδικό που θα επιλέξεις, φρόντισε να έχεις ένα συγκεκριμένο μοτίβο στην αντικατάσταση χαρακτήρων με σύμβολα. Π.χ. μπορείς να ξεκινάς πάντα με κεφαλαίο τους κωδικούς σου και να αντικαθιστάς το όμικρον (ο) με μηδέν (0), το α με @, τα ι και η με 1 και το ε με 3. Στο τέλος της λέξης που θέλεις να θυμάσαι, μπορείς να προσθέτεις και έναν αριθμό (ακόμη και τον ίδιο πάντα) για να κάνεις το password σου ακόμη πιο δύσκολο (π.χ. την ημερομηνία του μήνα που γεννήθηκε ο φίλος σου).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι, αν, για παράδειγμα, ο κωδικός σου είναι το όνομα του αγαπημένου σου (Δημήτρης) και αυτός έχει γεννηθεί στις 5 του μήνα, μπορείς να επιλέξεις τον κωδκό D1m1tr05. Αν θέλεις να δημιουργήσεις έναν κωδικό με βάση τις διακοπές σας στη Σαντορίνη τον περασμένο Αύγουστο (8ο μήνα του χρόνου) μπορεί αυτός να είναι το S@nt0r08. Μπορείς να δημιουργήσεις στο μυαλό σου τα δικά σου μοτίβα σε αυτή τη λογική, χρησιμοποιώντας λέξεις που θυμάσαι σίγουρα, καθώς και σύμβολα, αλλά και παίζοντας με πεζά και κεφαλαία.
 

Μπορείς να το εξελίξεις ακόμη περισσότερο, δημιουργώντας έναν κωδικό με τους πρώτους χαρακτήρες των απαντήσεων σε ερωτήσεις για τη ζωή σου. Π.χ.:

Πώς λένε τον αγαπημένο μου; D1mitris

Ποια μέρα γεννήθηκε; P3mpti

Πόσο του μήνα; 05

Πού πήγαμε διακοπές πέρυσι; S@ntorini

Και έτσι, δημιουργείται ο κωδικός D1P305S@, που σίγουρα θα θυμάσαι και είναι δύσκολο να τον μαντέψει κάποιος.

Παρόμοια λογική μπορείς να ακολουθήσεις και σε PINs, παίζοντας με τη σειρά των αριθμών. Έτσι, αν ο αγαπημένος σου έχει γεννηθεί στις 05/02/1983, μπορείς να βάλεις τον κωδικό 2050 ή σε εξαψήφιο το 205038.
 

Εξασκώντας συνολικά τη μνήμη σου
 

Πέρα από τα αυτά τα tips για να δημιουργείς κωδικούς που θα θυμάσαι πιο εύκολα, μπορείς όμως να εξασκείς και συνολικά τη μνήμη σου. Ένας τρόπος είναι, φυσικά, το να κοιμάσαι καλά, αλλά και να έχεις συναισθηματική ισορροπία. Μπορεί να σου φαίνεται απίστευτο και πολύ γενικό, αλλά έχει αποδειχθεί πως ακόμη και η σωματική άσκηση βοηθάει στην καλύτερη μνήμη, όπως επίσης και η επαφή με ανθρώπους. Τέλος, η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου ή μίας ξένης γλώσσας μπορεί να εξασκήσει το μυαλό σου προς αυτή την κατεύθυνση.
 

Το “ρωμαϊκό δωμάτιο”
 

Μια πρακτική συμβουλή από ανθρώπους που είναι εξπέρ στο να απομνημονεύουν πράγματα, είναι να τα οπτικοποιείς στο μυαλό σου, τοποθετώντας τα μέσα σε ένα φανταστικό δωμάτιο. Η τεχνική αυτή ονομάζεται “ρωμαϊκό δωμάτιο” επειδή πιστεύεται ότι χρησιμοποιείται από τους αρχαίους χρόνους, αλλά είναι επίσης γνωστή και με το όνομα “παλάτι της μνήμης”. Θα χρειαστεί να φέρνεις στο μυαλό σου την εικόνα ενός οικείου χώρου – για παράδειγμα ενός δωματίου του σπιτιού σου. Κάθε αντικείμενο που βρίσκεται εκεί θα μπορεί να συσχετίζεται με κάτι που θες να θυμάσαι. Για παράδειγμα, για να θυμηθείς τον κωδικό 1234, μπορείς να ανακαλείς στη μνήμη σου ότι σε ένα τραπεζάκι του δωματίου υπάρχει 1 φωτιστικό με 2 λάμπες, 3 αρωματικά κεριά και 4 βιβλία. Σε πιο προχωρημένες μορφές της μεθόδου, μπορείς να θυμάσαι ολόκληρες φράσεις, χρησιμοποιώντας τα αρχικά γράμματα αντικειμένων που βλέπεις στο δωμάτιο κ.ο.κ.

Και αν παρ’ όλα αυτά ξεχνάς ακόμη;
 

Άνθρωπος είσαι όμως και, παρά τις προσπάθειές σου, μπορεί να ξεχάσεις έναν κωδικό. Και αν αυτός είναι το PIN της τραπεζικής σου κάρτας; Κανείς δεν θέλει να βρεθεί στη θέση που θα περιμένει σε μία τηλεφωνική γραμμή ή θα πρέπει να επισκεφθεί ένα κατάστημα προκειμένου να επαναφέρει έναν κωδικό, τη στιγμή που έχει άμεσα ανάγκη να κάνει μια συναλλαγή σε ΑΤΜ. Ευτυχώς, αυτά είναι πλέον παρελθόν, καθώς η Eurobank πρόσθεσε στις νέες υπηρεσίες του Eurobank Mobile App την επιλογή View Pin. Μέσω της δυνατότητας ανάκτησης, μπορείς να προβάλεις το PIN της κάρτας σου, εφόσον το επιθυμείς, ακολουθώντας μία σύντομη διαδικασία με όλες τις κατάλληλες δικλείδες ασφαλείας. Η νέα λειτουργικότητα παρέχεται μέσω από το μενού «Ρυθμίσεις», στο χρονολόγιο κάθε κάρτας μέσα στο Eurobank Mobile App.
 

Η Eurobank έχει προσθέσει όμως συνολικά μία νέα σειρά χαρακτηριστικών στο Eurobank Mobile App, με στόχο να προσφέρει αναβαθμισμένη εμπειρία χρήσης αλλά και πραγματική χρηστικότητα σε όσους αξιοποιούν τις δυνατότητες του app της. Έτσι, άλλες προσθήκες περιλαμβάνουν το Siri Voice Banking, με τη δύναμη της αγαπημένης digital assistant Siri, αλλά και τον πλήρη έλεγχο της οικονομικής σου εικόνας στην Dashboard οθόνη του κινητού σου, δίνοντάς σου τη δυνατότητα όχι μόνο να αλλάζεις τη σειρά εμφάνισης των προϊόντων, αλλά και να αποκρύπτεις όποια δεν επιθυμείς να βλέπεις. Ακόμη, είναι διαθέσιμη πλέον και η επιλογή Dark Mode που σου δίνει τη δυνατότητα επιλογής οθόνης με σκούρο background και λευκά γράμματα, ενώ μπορείς να επεξεργάζεσαι και τις προγραμματισμένες για εκτέλεση σε μελλοντική ημερομηνία συναλλαγές σου.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης