Wipe, Shred, Delete, και Erase: Μπορείτε να διαγράψετε ένα αρχείο χωρίς να το διαγράψετε, να διαγράψετε ένα δίσκο χωρίς «σκούπισμα», να τεμαχίσετε ένα αρχείο χωρίς να το διαγράψετε και να «σκουπίσετε» εκατοντάδες αρχεία ταυτόχρονα που έχουν ήδη διαγραφεί;

Αναφερόμαστε στους τέσσερις Αγγλικούς όρους wipe, shred, delete και erase που μερικές φορές να χρησιμοποιούνται σαν να είναι ο Ελληνικός όρος «διαγραφή», αλλά δεν είναι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κάθε λέξη σημαίνει ότι κάτι το διαφορετικό γίνεται σε ένα αρχείο, φάκελο ή ακόμη και κάπου που φαίνεται άδειο αλλά δεν είναι, όπως για παράδειγμα σε έναν σκληρό δίσκο, μια μονάδα flash ή κάποια άλλη συσκευή αποθήκευσης.

Ας δούμε τη διαφορά που έχουν οι έννοιες και το τι ακριβώς κάνουν:

Διαγραφή ή Delete: «Κρύψε με, αλλά θα είμαι εδώ, αν με χρειαστείς ξανά»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο όρος διαγράφω ή delete, χρησιμοποιείται πάρα πολύ και εννοεί ότι σβήνω κάτι. Η αλήθεια είναι όμως ότι όταν διαγράφετε κάτι, στον υπολογιστή σας, το smartphone, τη ψηφιακή φωτογραφική σας μηχανή, ή οπουδήποτε αλλού, απλά το κρύβετε από τον εαυτό σας. Τα δεδομένα που φαίνονται ότι έχουν διαγραφεί είναι ακόμα εκεί. Διαγραμμένα αρχεία, ειδικά αυτά που διαγράφηκαν πρόσφατα, είναι πολύ εύκολο να ανακτηθούν με κάποιο λογισμικό ανάκτησης δεδομένων, πολλά από τα οποία είναι διαθέσιμα δωρεάν στο διαδίκτυο.

Εν ολίγοις: όταν διαγράφετε (delete) ένα αρχείο, δεν έχει διαγραφεί, απλά το κρύβετε.

Erase: «Είσαι σίγουρος; Δεν θα με ξαναδείς ποτέ!»

Ο αγγλικός όρος erase είναι αυτό που οι περισσότεροι από εμάς εννοούμε όταν θέλουμε να απαλλαγούμε ή προσπαθούμε να ξεφορτωθούμε αρχεία. Erase στον κόσμο της τεχνολογίας, σημαίνει ότι κάτι έχει διαγραφεί για τα καλά. Υπάρχουν τρεις γενικά αποδεκτοί τρόποι erase: με wipe ή scrub χρησιμοποιώντας κάποιο ειδικό πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί για να διαταράσσει το μαγνητικό πεδίο του δίσκου ή όπου αλλού έχουμε αποθηκεύσει τα δεδομένα. Ο τρίτος τρόπος είναι η πλήρης καταστροφή της συσκευής.

Εν ολίγοις: όταν κάνετε Erase σε ένα αρχείο, θα είναι αδύνατο να το ανακτήσετε.

Παραπάνω αναφέραμε τους όρους wipe και scrub. Και οι δύο αφορούν τρόπους διαγραφής δεδομένων και η κύρια διαφορά μεταξύ τους είναι το πεδίο εφαρμογής της διαγραφής…

Wipe: «Κάνω erase στα πάντα»

Όταν κάνετε wipe σε έναν σκληρό δίσκο ή κάποια άλλη συσκευή αποθήκευσης, θα διαγράψετε (με τον όρο του erase) όλα τα αρχεία που υπάρχουν σήμερα σε αυτό, καθώς και οτιδήποτε έχετε διαγράψει στο παρελθόν και μπορεί να εξακολουθεί να υπάρχει. Τα προγράμματα που μπορούν να κάνουν wipe σε ολόκληρους δίσκους αναφέρονται συχνά και ως προγράμματα καταστροφής δεδομένων. Λειτουργούν κάνοντας εκτός από μια απλή διαγραφή και overwriting με μηδενικές τιμές τα δεδομένα του δίσκου.

Εν ολίγοις: κάνοντας wipe σε μια μονάδα δίσκου, διαγράφετε πλήρως και μόνιμα ότι βρίσκεται σε αυτόν.

Shred: «Θα κάνω erase σε αυτό και μόνο σε αυτό»

Όταν κάνετε Shred σε δεδομένα (τεμαχισμός) μπορείτε να διαγράψετε (με την έννοια του erase) μόνο αυτό που έχετε επιλέξει, και μόνο αυτό. Ο τεμαχισμός μεμονωμένων αρχείων, όπως το wipe ολόκληρου του δίσκου, δεν διαγράφει μόνο τα δεδομένα αλλά αντικαθιστά και τον «άδειο» χώρο με κάποιο μοτίβο των 1 και 0.

Εν ολίγοις: με το shred μπορείτε να διαγράψετε εντελώς και οριστικά μεμονωμένα αρχεία.

Τι γίνεται όμως με το Format; Κάνει Delete ή Erase στα αρχεία;

Πολλοί έχουν την εντύπωση ότι το απλό format είναι ένας τρόπος οριστικής διαγραφής δεδομένων. Λάθος. Σε οποιαδήποτε έκδοση των Windows, μια επιλογή γρήγορου Format δεν κάνει erase τα δεδομένα από τον δίσκο αλλά ένα απλό delete. Αυτός είναι και ο λόγος που είναι τόσο γρήγορο το Format.

Στα Windows XP, η διαδικασία διαμόρφωσης (formatting), δεν έχει σημασία πώς θα το κάνετε, είναι μια απλή διαγραφή (delete) δεδομένων. Ο λόγος που καθυστερεί είναι επειδή ελέγχει τον δίσκο για τυχόν προβλήματα. Στα Windows 10, Windows 8, Windows 7 και Windows Vista, ένα κανονικό format (μη-γρήγορο) κάνει αυτόματα και ένα one-pass, με μηδενικά δεδομένα που αντικαθιστούν τα παλιά (πάνω από τα παλιά). Είναι ένα πολύ απλό wipe, που θα αφαιρέσει κάθε δεδομένο από τον δίσκο σας.

Πηγή: secnews.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης