O μεγαλύτερος κατασκευαστής smartphone στον κόσμο αυτήν τη στιγμή αντιμετωπίζει μια ιδιαίτερα σημαντική κρίση, που μπορεί να του κοστίσει τη φήμη, την οποία έχει χτίσει και να διακινδυνεύσει το μέλλον του. Η Samsung πρόσφατα ανακάλεσε τις συσκευές Galaxy Note 7, που αποτελούν τη ναυαρχίδα της. Ο λόγος ήταν η ανάφλεξη κάποιων μοντέλων εξαιτίας ελαττωματικής μπαταρίας, όπως δηλώθηκε. Η πραγματική ζημιά όμως επήλθε, όταν όμοιο πρόβλημα παρουσίασαν, όπως φαίνεται, και συσκευές που είχαν προέλθει από αντικατάσταση, τις οποίες η Samsung θεώρησε «ασφαλείς». Πλέον, η εταιρεία σταμάτησε τις πωλήσεις, αλλά και την παραγωγή του Galaxy Note 7.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Aναλυτές αναφέρουν ότι η Samsung θα μπορούσε να αντιμετωπίσει έως και 17 δισ. δολάρια σε ζημιά, αν σταματήσουν τις πωλήσεις του phablet. Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 19 εκατομμύρια smartphones από την άποψη των χαμένων πωλήσεων, το οποίο είναι και ο αριθμός που η εταιρεία ανέμενε να πουλήσει κατά τη διάρκεια του κύκλου παραγωγής του Galaxy Note 7.

Πρόκειται για μια τεράστια αύξηση σε σχέση με την αρχική εκτίμηση, καθώς η ζημιά κατά την πρώτη ανάκληση ανερχόταν στα 5 δισ. δολάρια, όπως προέβλεπαν οι αναλυτές. Η αρχική όμως πρόβλεψη προϋπέθετε ότι η συσκευή θα επιστρέψει στην αγορά προς τα τέλη του 2016, κάτι που τώρα φαίνεται ότι δε θα συμβεί, ενώ η Samsung προετοιμάζεται για την κυκλοφορία του Samsung Galaxy S8 στις αρχές του 2017.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εταιρεία θα καταφέρει πιθανότατα να απορροφήσει τη ζημια των 17 δισ. δολαρίων, καθώς η αξία της ανέρχεται στα 235 εκ. δολάρια, όμως ο μεγαλύτερος αντίκτυπος θα φανεί τους επόμενους μήνες ή έτη, όπου θα γίνει ορατή η ζημιά στη φήμη της. Οι αναλυτές έχουν προβλέψει επίσης ότι το περιστατικό με το Galaxy Note 7 θα επηρεάσει και τη ζήτηση για τα άλλα smartphones της εταιρείας.

Η Samsung αυτή τη στιγμή ερευνά τα τελευταία περιστατικά με τις συσκευές αντικατάστασης, ενώ με επίσημη ανακοίνωση ζήτησε να σταματήσουν οι πωλήσεις των συσκευών, ενώ ζητήθηκε από τους κατόχους να απενεργοποιηθούν όλες.

Επιμέλεια: Παύλος Κρούστης

Διαβάστε επίσης:

Reuters: H Samsung σταματά την παραγωγή των Galaxy Note 7

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης