Το 2021, τα συστήματα ανίχνευσης της Kaspersky ανακάλυπταν 380.000 κακόβουλα αρχεία την ημέρα, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 5,7% σε σύγκριση με το 2020. Το γεγονός αυτό σχετίζεται με τη συνεχή αύξηση του αριθμού των συσκευών που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως, μεταξύ άλλων παραγόντων. Αυτή είναι μία από τις τάσεις που εντοπίστηκαν από το Kaspersky Security Bulletin: Statistics of the Year Report.

Τα συστήματα ανίχνευσης της Kaspersky ανακάλυψαν κατά μέσο όρο 380.000 νέα κακόβουλα αρχεία ημερησίως τους τελευταίους 12 μήνες, αντικατοπτρίζοντας αύξηση της τάξης των 20.000 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Παραδοσιακά, οι περισσότερες απειλές (91%) εμφανίζονταν μέσω αρχείων WindowsPE – μια μορφή αρχείου που απευθύνεται αποκλειστικά σε λειτουργικά συστήματα Windows. Ωστόσο, το 2021 οι κυβερνοεγκληματίες άρχισαν να εξαπολύουν απειλές που σχετίζονταν με το λειτουργικό σύστημα Linux πιο ενεργά από ποτέ. Ως αποτέλεσμα, το ποσοστό εντοπισμού κακόβουλου λογισμικού Linux και ανεπιθύμητου λογισμικού αυξήθηκε κατά 57%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περισσότερες από τις μισές (54%) απειλές που εντοπίστηκαν από τα συστήματα της Kaspersky αποτελούνταν από απροσδιόριστα Trojans. Ενώ πολλοί τύποι απειλών αντανακλούσαν μείωση του όγκου το 2021 σε σύγκριση με το 2020, τα Trojan Droppers αυξήθηκαν κατά 2,24% σε σύγκριση με το 2020. Αυτός ο τύπος κακόβουλου λογισμικού είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος, καθώς τα συγκεκριμέα προγράμματα έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν διαφορετικό, πιο εξελιγμένο κακόβουλο λογισμικό στη συσκευή του θύματος. Υπήρξε επίσης μια αξιοσημείωτη αύξηση στον αριθμό των computer worms που εντοπίστηκαν (117,5%), με το μερίδιό τους να φτάνει το 9% – αυτά τα προγράμματα μπορούν να αυτοαναπαραχθούν και να διαδοθούν ανεξάρτητα μόλις παραβιάσουν το σύστημα. Τέλος, οι ιοί αυξήθηκαν κατά 27%, αυξάνοντας το μερίδιό τους στο 10%.

«Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, ανακαλύψαμε 20.000 περισσότερα κακόβουλα αρχεία ημερησίως σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Αυτό δεν αποτέλεσε έκπληξη – η διαδικτυακή δραστηριότητα εξακολουθεί να βρίσκεται στο αποκορύφωμά της λόγω της τηλεργασίας που υιοθετείται παγκοσμίως. Επιπλέον, η μεγάλη στροφή στις διαδικτυακές λειτουργίες σημαίνει επίσης ότι χρησιμοποιούνται περισσότερες συσκευές παγκοσμίως. Αυτό οδηγεί σε διευρυμένο περιθώριο επίθεσης και, στη συνέχεια, ευρύτερη έκθεση σε απειλές. Επομένως, η βελτίωση της ψηφιακής παιδείας και η ενημέρωση γύρω από τις λύσεις ασφαλείας είναι δύο εξαιρετικά σημαντικά καθήκοντα για τους χρήστες σήμερα», σχολιάζει ο Denis Staforkin, ειδικός σε θέματα ασφάλειας της Kaspersky.

Η έκθεση Statistics of the Year αποτελεί μέρος του Kaspersky Security Bulletin (KSB) – μιας ετήσιας σειράς προβλέψεων και αναλυτικών αναφορών σχετικά με βασικές αλλαγές στον κόσμο της κυβερνοασφάλειας. Ακολουθήστε τον σύνδεσμο για περισσότερες αναφορές του KSB.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να παραμείνουν προστατευμένοι, η Kaspersky συνιστά επίσης στους χρήστες τα εξής:

•    Μην κάνετε λήψη και εγκατάσταση εφαρμογών από μη αξιόπιστες πηγές.
•    Μην κάνετε κλικ σε συνδέσμους από άγνωστες πηγές ή ύποπτες διαδικτυακές διαφημίσεις.
•    Δημιουργήστε ισχυρούς και μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης, συμπεριλαμβανομένου ενός συνδυασμού πεζών και κεφαλαίων γραμμάτων, αριθμών και σημείων στίξης, καθώς και ενεργοποίηση ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων.
•    Να εγκαθιστάτε πάντα ενημερώσεις. Ορισμένες από αυτές ενδέχεται να περιέχουν επιδιορθώσεις κρίσιμων ζητημάτων ασφαλείας.
•    Αγνοήστε μηνύματα που ζητούν απενεργοποίηση συστημάτων ασφαλείας για λογισμικό γραφείου ή κυβερνοασφάλειας.
•    Χρησιμοποιήστε μια ισχυρή λύση ασφαλείας κατάλληλη για τον τύπο του συστήματος και τις συσκευές σας. Θα σας ενημερώσει σχετικά με το ποιοι ιστότοποι δεν πρέπει να είναι ανοιχτοί  και θα σας προστατεύσει από κακόβουλο λογισμικό.

Για να παραμείνουν ασφαλείς, η Kaspersky συνιστά στους οργανισμούς τα εξής:

•    Διατηρείτε πάντα ενημερωμένο το λογισμικό σε όλες τις συσκευές που χρησιμοποιείτε για να αποτρέψετε εισβολείς από το να διεισδύσουν στο δίκτυό σας εκμεταλλευόμενοι ελλείψεις ασφαλείας.
•    Καθιερώστε την πρακτική χρήσης ισχυρών κωδικών πρόσβασης για πρόσβαση σε εταιρικές υπηρεσίες. Χρησιμοποιήστε έλεγχο ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων για πρόσβαση σε απομακρυσμένες υπηρεσίες.
•    Επιλέξτε μια δοκιμασμένη λύση ασφάλειας τερματικού σημείου, που είναι εξοπλισμένη με δυνατότητες ανίχνευσης και ελέγχου ανωμαλιών βάσει συμπεριφοράς για αποτελεσματική προστασία από γνωστές και άγνωστες απειλές.
•    Χρησιμοποιήστε ένα αποκλειστικό σετ για αποτελεσματική προστασία τελικού σημείου, ανίχνευση απειλών και προϊόντα απόκρισης για τον έγκαιρο εντοπισμό και την αποκατάσταση ακόμη και νέων και λανθανουσών απειλών.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης