Το Facebook επαναπροσδιορίζει την πολιτική του, όσον αφορά την απαγόρευση πρόσβασης σε ομάδες που προωθούν το μίσος για πρώτη φορά. Η υπηρεσία φαίνεται να έκοψε την πρόσβαση σε λογαριασμούς και ομάδες που σχετίζονται με την “Proud Boys”, μια ομάδα ακροδεξιών πεποιθήσεων, που σχετίζεται με πολιτική βία στις ΗΠΑ. Το Facebook επιβεβαίωσε την απαγόρευση στο TechCrunch, το οποίο δείχνει ότι η συγκεκριμένη ομάδα αποτελεί σύμφωνα με τον ορισμό του Facebook, “οργανισμό/άτομο που υιοθετεί ρητορικές μίσους”.

Η απόφαση αυτή έρχεται μετά από περιστατικό που έλαβε χώρα στη Νέα Υόρκη στις Αρχές Οκτωβρίου, όπου μέλη της συγκεκριμένης ομάδας έλαβαν μέρος σε βίαιη επίθεση κατά διαδηλωτών, ενώ άτομα από την ομάδα αυτή συνελήφθησαν.

Η ομάδα, που περιγράφει τα μέλη της ως “Δυτικούς Σωβινιστές”, αποκόπηκε από το Twitter τον περασμένο Αύγουστο, αλλά χρησιμοποιούσε το Facebook για να στρατολογήσει νέα μέλη. Η ομάδα αυτή, σύμφωνα με το Techcrunch, “λειτουργεί με ιδιαίτερα πολύπλοκο δίκτυο για να προσθέτει νέα μέλη στους κύκλους της μέσω τοπικών δικτύων του Facebook.” To Facebook ανέφερε ότι επανεξετάζει πλέον τον τρόπο αντιμετώπισης ομάδων που προωθούν το μίσος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
“Η ομάδα μας συνεχίζει να εξετάζει τις περιπτώσεις των ομάδων του “οργανωμένου μίσους” που υιοθετούν ρητορικές μίσους και προσπαθούμε να κατανοήσουμε καλύτερα αυτούς τους οργανισμούς και τις τακτικές τους, καθώς εξελίσσονται”, αναφέρει το Facebook σε επίσημη δήλωση. “Απαγορεύουμε την πρόσβαση σε αυτούς τους οργανισμούς και τα μέλη τους και αφαιρούμε από την πλατφόρμα μας τα μηνύματα υποστήριξης σε αυτούς, όταν τα αντιληφθούμε. Θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε το περιεχόμενο και τις σελίδες των ατόμων που καταπατούν τους όρους μας και θα δραστηριοποιηθούμε ενάντια στη ρητορική μίσους και τους οργανισμούς που την προωθούν για να διατηρήσουμε την ασφάλεια της κοινότητάς μας”.
Επιμέλεια: Παύλος Κρούστης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης