H εκμάθηση της νοηματικής γλώσσας ίσως δεν είναι τόσο εύκολη διαδικασία για κάποιους, ενώ απαιτεί σίγουρα και χρόνο. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια κατασκεύασαν ένα γάντι hi-tech που μπορεί να μεταφράσει τη νοηματική γλώσσα σε κείμενο ή φωνή μέσω smartphone.
 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σύστημα λειτουργεί σε πραγματικό χρόνο και μπορεί να καταλάβει 660 διαφορετικές χειρονομίες της αμερικανικής νοηματικής γλώσσας με 99% ακρίβεια. Το γάντι χρησιμοποιεί αισθητήρες σε κάθε δάχτυλο που ενώνονται με μια πλακέτα με κυκλώματα. Διαθέτει συνδεσιμότητα bluetooth που μεταδίδει τα σήματά του σε κάποιο smartphone και έπειτα μια ειδική εφαρμογή μετατρέπει αυτά τα σήματα σε λέξεις. Η ταχύτητά με την οποία γίνεται αυτό είναι περίπου 60 λέξεις το λεπτό.

Το πρωτότυπο μοντέλο είναι πολύ μικρότερο από προηγούμενες προσπάθειες της ίδιας ιδέας και τα εξαρτήματα που χρησιμοποιεί κοστίζουν λιγότερο από 50 δολάρια. Το σύστημα χρειάζεται εκμάθηση περισσότερων χειρονομιών και αύξηση της ταχύτητας της μετάφρασης, όμως η ομάδα που βρίσκεται πίσω από την κατασκευή του ελπίζει ότι μια μέρα το σύστημα αυτό θα μπορεί να μάθει σε περισσότερο κόσμο τη νοηματική και να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στους ανθρώπους με προβλήματα ακοής και αυτούς που δεν γνωρίζουν τη νοηματική.
 

Επιμέλεια: Παύλος Κρούστης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης