«Πλέον είναι δική μας ευθύνη, χωρίς τις δικαιολογίες των μνημονίων, να ανατάξουμε τον τόπο, βάζοντάς τον σε τροχιά οικονομικής και κοινωνικής ανάταξης, με αιχμή του δόρατος τις νέες τεχνολογίες», τόνισε η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου κατά την παραλαβή της διάκρισης που απένειμε στην Περιφέρεια Αττικής το 2ου Ετήσιου Συνεδρίου “Sm@rt Cities – Digit@l Citizens” (23 και 24 Μαΐου 2017).

Το θέμα του συνεδρίου ήταν «Ελληνικές Πόλεις: Εφαλτήριο Οικονομικής Ανάπτυξης και Αειφορίας για την Ελλάδα» και η περιφέρεια τιμήθηκε για τον σχεδιασμό ολοκληρωμένης Ψηφιακής Στρατηγικής και την υλοποίηση έργων σε κρίσιμους τομείς. Η κ. Δούρου αναφερόμενη στο βραβείο είπε ότι πρόκειται για «αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας – από την Περιφερειακή Αρχή, από υπηρεσιακούς παράγοντες, από δημόσιους λειτουργούς που επιτελούν το έργο τους με αίσθηση ευθύνης και πρόσθεσε ότι «Εμείς, στην Αττική, έχουμε κάνει την επιλογή μας, εκείνη της χρηστής Διοίκησης, της εξωστρέφειας και του κοινωνικά υπεύθυνου “επιχειρείν”».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η περιφερειάρχης, έκανε λόγο για «βαθιά υστέρηση» της χώρας στον τομέα των τεχνολογιών της πληροφορικής και των επικοινωνιών, την οποία μάλιστα χαρακτήρισε ως «Ωραία Κοιμωμένη που ξυπνάει με καθυστέρηση μερικών δεκαετιών και ανακαλύπτει έναν νέο κόσμο». Επισήμανε ότι αυτή η υστέρηση δεν ήταν νομοτέλεια, αλλά «απόρροια συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών των τελευταίων δεκαετιών, που αγνόησαν ηθελημένα τις τεχνολογικές υποδομές, δίνοντας έμφαση σε μια στρεβλή ανάπτυξη με πήλινα πόδια».

Σε μια περισσότερο αναλυτική προσέγγιση για την χρησιμότητα και τον ρόλο των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών η περιφερειάρχης, σημείωσε ότι «μπορούν και έχουν κοινωνικό πρόσημο και να συμβάλλουν στην κοινωνική συνεκτικότητα». Οφείλουν, πρόσθεσε, να καταστούν εργαλείο χρηστής Διοίκησης προς όφελος των πολιτών στο πλαίσιο ενός νέου παραγωγικού μοντέλου. Ειδικά σε ό,τι αφορά τις τοπικές και περιφερειακές αρχές, που αποτελούν τη φιλικότερη προς τον πολίτη βαθμίδα διακυβέρνησης, η ορθή διαχείριση τους συνιστά κρίσιμο διακύβευμα.
Ενημέρωσε ότι σε αυτήν την κατεύθυνση κινείτε 2,5 χρόνια η Περιφέρεια Αττικής, δίνοντας διμέτωπο αγώνα για να αλλάξει το υπόδειγμα Διοίκησης βελτιώνοντας, τις συνθήκες εργασίας και το επίπεδο εξυπηρέτησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφορικά με την εξυπηρέτηση του πολίτη και των επιχειρήσεων είπε ότι τέθηκε σε παραγωγική λειτουργία, ένα κρίσιμο εργαλείο για την παροχή ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης του πολίτη και των επιχειρήσεων. Τον νέο Οδηγό του Πολίτη της Περιφέρειας Αττικής. Πρόκειται για μία ηλεκτρονική πλατφόρμα που προσφέρει προσωποποιημένη πληροφόρηση στους πολίτες και τις επιχειρήσεις της Αττικής, καθώς και ηλεκτρονική πρόσβαση σε πάνω από σαράντα υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Για την εξοικονόμηση δημόσιου χρήματος ανέφερε ότι ανανεώθηκε εν μέρει ο εξοπλισμός για την μετάβαση στο νέο πληροφοριακό σύστημα στους τομείς των οικονομικών, του προσωπικού και των τεχνικών έργων. Για την αποτελεσματική λειτουργία της Διοίκησης και την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας η κ. Δούρου ανακοίνωσε ότι επεκτάθηκε η ψηφιακή υπογραφή σε βαθμό που να καθιστά δυνατή την επικοινωνία της με το εξωτερικό της περιβάλλον, δηλαδή με φορείς κεντρικής κυβέρνησης και φορείς πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης με ηλεκτρονικό τρόπο.

Τέλος, στο πλαίσιο του Συνεδρίου παρεμβάσεις πραγματοποίησαν ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής σε θέματα Ψηφιακής Πολιτικής και Εξυπηρέτησης του Πολίτη, Παναγιώτης Αθανασιάδης και η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος για τον Αναπτυξιακό Προγραμματισμό, Καλλιόπη Σταυροπούλου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης