Πρόσβαση σε ηλεκτρονικά αρχεία του δικτύου ηλεκτρονικών υπολογιστών των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) απέκτησαν χάκερ στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας μέσω επίθεσης, η οποία έγινε αντιληπτή πριν μερικές ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής».

Όπως αναφέρεται, στη σχετική έρευνα έχουν εμπλακεί το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και η Αστυνομία ενώ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Το Πεντάγωνο έχει επίσης ενημερωθεί και έχει ζητηθεί η συνδρομή της Διεύθυνσης Κυβερνοάμυνας του ΓΕΕΘΑ, που είναι αρμόδιο για σχετικά θέματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με πηγές της «Καθημερινής», οι δράστες παραβίασαν υπολογιστές εντός των γραφείων της εταιρείας και όχι το δίκτυο που είναι συνδεδεμένο με το κομμάτι της παραγωγής, το οποίο σημαίνει ότι πιθανότατα δεν απέκτησαν πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι δνε υπάρχει κατασκοπική δράση, αλλά πρόκειται για ψηφιακό εκβιασμό (ransomware). Οι δράστες έχουν κλειδώσει αρχεία της εταιρείας και ζητούν καταβολή λύτρων σε κρυπτονομίσματα (bitcoins) ώστε να επιτρέψουν ξανά την πρόσβαση στα αρχεία της εταιρείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επιθέσεις τύπου ransomware βρίσκονται σε έξαρση τα τελευταία χρόνια και το φαινόμενο έχει γίνει ιδιαίτερα πιο έντονο κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Περαιτέρω λεπτομέρειες για τη φύση της συγκεκριμένης επίθεσης θα δημοσιοποιηθούν μετά την ολοκλήρωση της έρευνας.

Επιμέλεια: Παύλος Κρούστης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης