Χρήσιμες συμβουλές ασφαλείας για τις συσκευές και χρήση Διαδικτύου στις διακοπές

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 6 Ιουλίου 2016, 14:20
Χρήσιμες συμβουλές ασφαλείας για τις συσκευές και χρήση Διαδικτύου στις διακοπές
Λευτέρης Ξυκομηνός


Όταν πριν από αρκετά χρόνια λέγαμε «τεχνολογία και διακοπές» εννοούσαμε δύο συσκευές: το ραδιόφωνο-κασσετόφωνο και μια φωτογραφική μηχανή. Από τότε βέβαια, τα πάντα άλλαξαν: το Διαδίκτυο είναι μέρος της καθημερινότητας, το κινητό τηλέφωνο είναι σχεδόν προέκταση του χεριού μας, ενώ ο υπολογιστής είναι απαραίτητο εργαλείο. Διόλου περίεργο λοιπόν, που οι σύγχρονοι ταξιδιώτες κουβαλούν μαζί τους όλα τα gadgets ακόμη και κατά τις καλοκαιρινές διακοπές. Με την τεχνολογία όμως, έρχονται δυστυχώς και κίνδυνοι πέρα από οφέλη, ιδιαίτερα κατά την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών.Καθώς ελλοχεύουν κίνδυνοι στις δημόσιες συνδέσεις στο Internet, σε ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές, αλλά και σε online αγορές, η ESET έχει ετοιμάσει ένα σύντομο οδηγό για να ενημερώσει τους χρήστες πως μπορούν να παραμείνουν οι ίδιοι, οι συσκευές και τα δεδομένα τους προστατευμένα, ακόμη και όταν ταξιδεύουν.

1 - Βεβαιωθείτε ότι το laptop σας και οι φορητές συσκευές διαθέτουν πλήρως ενημερωμένο Λειτουργικό Σύστημα και λογισμικό, καθώς και μια αξιόπιστη λύση ασφάλειας.

2 - Δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας πριν φύγετε από το σπίτι και αποθηκεύστε το αντίγραφο ασφαλείας σε ασφαλές μέρος. Εξετάστε την πιθανότητα, να μεταφέρετε τα ευαίσθητα δεδομένα από το σκληρό δίσκο του υπολογιστή σας σε ένα κρυπτογραφημένο εξωτερικό μέσο αποθήκευσης, για το διάστημα που θα βρίσκεστε σε διακοπές.

3 - Μην αφήνετε ποτέ τις συσκευές σας χωρίς επιτήρηση σε δημόσιους χώρους. Χρησιμοποιώντας μία λύση anti-theft μπορείτε να εντοπίσετε το χαμένο laptop ή smartphone σας σε περίπτωση που κλαπεί και να διαγράψετε τα περιεχόμενα του από απόσταση, αν προκύψει αυτή η ανάγκη.

4 - Βεβαιωθείτε ότι έχετε ενεργοποιήσει τις λειτουργίες «password protection» και «inactivity timeout» σε όλες τις συσκευές σας, όπως laptops / tablets / smartphones, και προσπαθήστε να μειώσετε το χρονικό όριο στο ελάχιστο. Το να κάνετε διαρκώς log in μπορεί να είναι ενοχλητικό, αλλά είναι προτιμότερο από να κλαπούν οι ευαίσθητες πληροφορίες σας.5 - Προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε μόνο αξιόπιστες υπηρεσίες Internet. Μη διστάσετε να ρωτήστε το όνομα του Wi-Fi που έχει το ξενοδοχείο σας ή το μέρος που σας φιλοξενεί και προσέξτε να χρησιμοποιήσετε ακριβώς το ίδιο όνομα. Προσοχή στις συνδέσεις που εξαπατούν αναφέροντας στην ονομασία τους φράσεις όπως «δωρεάν Wi-Fi», ή κάτι παρόμοιο, δίπλα από το αυθεντικό όνομα.

6 - Εάν το διαδίκτυο του ξενοδοχείου σας ζητά να ενημερώσετε το λογισμικό, προκειμένου να συνδεθείτε, αμέσως αποσυνδεθείτε και ενημερώστε τη ρεσεψιόν ή τον ιδιοκτήτη του μέρους που μένετε.

7 - Μην χρησιμοποιείτε συνδέσεις Wi-Fi που δεν είναι κρυπτογραφημένες με WPA2. Οτιδήποτε με χαμηλότερες προδιαγραφές απλά δεν είναι αρκετά ασφαλές και μπορεί να παραβιαστεί σχετικά εύκολα. Αποσυνδεθείτε από το Wi-Fi, αν δεν χρησιμοποιείτε τη σύνδεση.

8 - Αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε Wi-Fi για να συνδεθείτε στο δίκτυο της εταιρείας σας, χρησιμοποιείτε πάντα ένα εικονικό ιδιωτικό δίκτυο (Virtual Private Network -VPN).

9 - Αν δεν είναι απολύτως αναγκαίο, προσπαθήστε να μην πραγματοποιείτε ενέργειες online τραπεζικών συναλλαγών και αγορών μέσω δημοσίων Wi-Fi. Αν δεν μπορείτε να το αποφύγετε, είναι ασφαλέστερο να χρησιμοποιήσετε το δικό σας πρόγραμμα δεδομένων και να δημιουργήσετε το δικό σας hotspot.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 6 Ιουλίου 2016, 14:20