Την περασμένη εβδομάδα, η ταινία «Tinder Swindler» βρέθηκε στην κορυφή των charts του Netflix. Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ που αναφέρεται σε έναν απατεώνα που έκανε match με γυναίκες στο Tinder, τους παρουσιαζόταν ως πλούσιος δισεκατομμυριούχος, τις καλούσε σε ραντεβού, τους αποσπούσε χρήματα με διάφορες προφάσεις και στη συνέχεια εξαφανιζόταν. Η ταινία έχει ήδη γίνει τόσο δημοφιλής που κορυφαία Μέσα, συμπεριλαμβανομένων των The Guardian, Vogue, Buzzfeed, BBC, NBC News και άλλων, έχουν αναφερθεί στην εν λόγω ταινία. Μετά τη δημοσιότητα που έλαβε, το Tinder ανακοίνωσε πρόσφατα ότι ο άνδρας που εμφανίζεται στο ντοκιμαντέρ έχει αποκλειστεί από την πλατφόρμα του.

Ένας μεγάλος αριθμός χρηστών dating apps ανησυχεί ότι θα συναντήσει κυβερνοαπατεώνες. Το 2021, η Kaspersky πραγματοποίησε έρευνα με χρήστες εφαρμογών γνωριμιών και διαπίστωσε ότι η πλειονότητα των ερωτηθέντων ήταν επιφυλακτική με τους πιθανούς συντρόφους, με το 65% των ερωτηθέντων να φοβούνται το ενδεχόμενο να πέσουν θύματα απατεώνων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ίδια έρευνα, η πλειονότητα των χρηστών (84%) ήταν έτοιμη να συναντήσει ένα υποψήφιο ταίρι αυτοπροσώπως εντός της περιόδου μιας εβδομάδας έως ενός μήνα. Πριν από το πρώτο ραντεβού, οι μισοί από τους ερωτηθέντες (50%) παραδέχθηκαν ότι αισθάνονταν αγχωμένοι και το 38% ότι ήταν ενθουσιασμένο.
Προκειμένου να βοηθήσει τους χρήστες να βρουν το ιδανικό τους ταίρι ιδιωτικά και με ασφάλεια, η Kaspersky έχει διαμορφώσει μια σύντομη λίστα με συμβουλές που θεωρείται αναγκαίο να ακολουθήσετε όταν χρησιμοποιείτε εφαρμογές γνωριμιών.
 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
  • Μην κοινοποιείτε φωτογραφίες που προδίδουν προσωπικές πληροφορίες, όπως η διεύθυνση ή ο εργοδότης σας. Αντίθετα, χρησιμοποιήστε φωτογραφίες από ταξίδια ή αξιοθέατα χωρίς να εμφανίζονται προσωπικά δεδομένα ή άλλα άτομα.
  • Χρησιμοποιήστε την ενσωματωμένη λειτουργία ανταλλαγής μηνυμάτων των πλατφορμών γνωριμιών αντί να κοινοποιείτε τον αριθμό του τηλεφώνου σας ή χρησιμοποιήστε εναλλακτικές εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων. Εάν αποφασίσετε να μεταφέρετε τη συζήτησή σας σε άλλη εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων, βεβαιωθείτε ότι έχει ρυθμιστεί κατάλληλα ώστε να διατηρεί τα δεδομένα σας ιδιωτικά και προστατευμένα.
  • Χρησιμοποιήστε ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα ασφάλειας που προσφέρει προηγμένη προστασία σε ένα σύνολο συσκευών. Το Kaspersky Security Cloud μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τις εφαρμογές σας και να αφαιρέσετε τα δικαιώματα όπου δεν θεωρούνται απαραίτητα.
  • Ελέγξτε ξανά τις ρυθμίσεις απορρήτου σας στους λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης και εφαρμογών γνωριμιών προκειμένου να βεβαιωθείτε ότι ευαίσθητες πληροφορίες, όπως η διεύθυνση του σπιτιού ή ο χώρος εργασίας σας, δεν είναι δημόσια προσβάσιμες.
  • Μειώστε τον κίνδυνο doxing πραγματοποιώντας ένα self-check. Δηλαδή, πληκτρολογήστε το όνομα σας στο Google και φανταστείτε ότι ο ίδιος αναζητάτε πληροφορίες γύρω από το άτομό σας και δείτε τι μπορείτε να βρείτε. Μπορεί ακόμη και να εκπλαγείτε από τα δεδομένα που θα συναντήσετε.
     

Για ασφαλές και απολαυστικό offline dating, η Kaspersky παρουσιάζει ένα σύνολο από απλές συμβουλές που προτείνουν οι ψυχοθεραπευτές του Liebling + Schatz (Μόναχο):

 

  • Πάντα να συναντιέστε σε δημόσιο χώρο τις πρώτες φορές, είτε πρόκειται για ένα εστιατόριο, για μια βόλτα ή για μια ταινία στο σινεμά.
  • Αναφέρετε σε κάποιον που εμπιστεύεστε όλες τις λεπτομέρειες της συνάντησής σας – πότε, πού και με ποιον θα συναντηθείτε.
  • Μην συναντιέστε κοντά στον τόπο διαμονής σας προκειμένου να αποφύγετε το ενδεχόμενο να σας ακολουθήσουν στο σπίτι σας.
  • Μην κοινοποιείτε τη διεύθυνσή σας αμέσως.
  • Εάν νιώθετε άβολα με ένα άτομο, τερματίστε το ραντεβού.
  • Να θυμάστε ότι δεν είστε υποχρεωμένοι να κάνετε τίποτα.
  • Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας και μην εμπιστεύεστε υπερβολικά.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης