Το 2007, ο Ιάπωνας κατασκευαστής «έριξε» στην αγορά ένα νέο αντικλεπτικό σύστημα που αφορά στις εξωλέμβιες με την ονομασία Y-COP (Yamaha Customer Outboard Protection). Το συγκεκριμένο σύστημα, που λειτούργει όπως ένας απλός συναγερμός ενός αυτοκινήτου, αποτελείται από ένα… τηλεκοντρόλ, το οποίο φέρει δύο κουμπιά. Ένα για να κλειδώνει και ένα για να ξεκλειδώνει ο κινητήρας. Με λίγα λόγια και… απλά, οποιοσδήποτε επιχειρήσει να σας κλέψει τις εξωλέμβιες δεν θα μπορεί να τις χρησιμοποιήσει, αφού δεν θα μπορεί να τις βάλει μπρος…

Ο τρόπος λειτουργίας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σύστημα Y-COP χρησιμοποιεί ένα χειριστήριο για το κλείδωμα της εξωλέμβιας και κατ’ επέκταση του σκάφους σας. Το χειριστήριο στέλνει σήμα στον δέκτη που είναι τοποθετημένος στο σκάφος μέσω του κόμβου LAN (Ηλεκτρονικό Σύστημα Δικτύου). Στη συνέχεια, το σήμα μεταδίδεται στη μονάδα ελέγχου ECM (Engine Control Module) που υπάρχει σε όλες τις εξωλέμβιες ηλεκτρονικού ψεκασμού, μέσω της καλωδίωσης LAN. Η μονάδα ελέγχου αναγνωρίζει το σήμα και ξεκλειδώνει την εξωλέμβια, επιτρέποντας την εκκίνηση του κινητήρα. Αξίζει να αναφέρουμε ότι όλοι οι κινητήρες χρησιμοποιούν το πρωτόκολλο NMEA 2000, με αποτέλεσμα να είναι εφικτή η σύνδεση με διάφορα ηλεκτρονικά αξεσουάρ και να επιτρέπεται η διακίνηση πληθώρας πληροφοριών προς τον χρήστη, όπως ο έλεγχος λειτουργιών του κινητήρα, η διαχείριση καυσίμου κ.ά..

Αυτή τη στιγμή σχεδόν όλη η γκάμα των εξωλέμβιων της Yamaha διαθέτει το συγκεκριμένο σύστημα με εξαίρεση την 200άρα. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο της εισαγωγικής εταιρείας 210-6293500.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης