Κατά την πρώτη πρωινή περιπολία των εθελοντών του ΑΡΧΕΛΩΝ τα ξημερώματα της Τρίτης 17 Μαΐου εντοπίστηκαν οι πρώτες φωλιές Caretta caretta στον Κυπαρισσιακό Κόλπο. Συγκεκριμένα οι πρώτες δύο φωλιές βρίσκονται στις περιοχές Καλό Νερό και Ελαία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η φωλιά στην περιοχή της Ελαίας βρίσκεται πολύ κοντά σε δύο από τις παράνομες διόδους που έχουν διανοιχθεί στην περιοχή.

Παράλληλα, την ίδια μέρα ξεκίνησε το πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Αγωγής που πραγματοποιείται στον Περιβαλλοντικό Σταθμό του Αγιαννάκη και με μεγάλη μας χαρά μοιραστήκαμε τα ευχάριστα νέα με τα σχολεία που καταφθάνουν από πολλά σημεία της Πελοποννήσου. Από τα μέσα Μαΐου νέοι επιστήμονες, εθελοντές όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από πολλές χώρες του κόσμου, καταφθάνουν στην Ελλάδα για να προστατέψουν τις κυριότερες παραλίες ωοτοκίας μέσω των ερευνητικών προγραμμάτων πεδίου του Συλλόγου. Ειδικά στον Νότιο Κυπαρισσιακό Κόλπο αναμένεται η συμμετοχή 100 και πλέον ατόμων, οι οποίοι έρχονται από όλο τον κόσμο για να συμβάλλουν στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών της περιοχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Κυπαρισσιακός Κόλπος, όπως έχει επανειλημμένως τονιστεί, φιλοξενεί τη δεύτερη (μετά την Ζάκυνθο) σημαντικότερη περιοχή ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στη Μεσόγειο. Μάλιστα, τα τελευταία τρία χρόνια (2013, 2014 και 2015), ο αριθμός φωλιών στην περιοχή ξεπέρασε αυτόν της Ζακύνθου. Ο πυρήνας του βιοτόπου εντοπίζεται στο νοτιότερο τμήμα του Κόλπου και δη στα 10 χλμ. παραλίας μεταξύ του ποταμού Νέδα και του χωριού Καλό Νερό, όπου γίνεται το 86% της φωλεοποίησης. Επιπλέον, η περιοχή χαρακτηρίζεται από την πλουσιότερη και πιο εκτεταμένη στην Ελλάδα ζώνη αμμολόφων. Λόγω της φωλεοποίησης του απειλούμενου είδους αλλά και της ύπαρξης του εκτεταμένου οικοσυστήματος θινών η περιοχή έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000 με την ονομασία «Θίνες Κυπαρισσίας» (κωδικός: GR 2550005) και από την 1/9/2006 έχει αναγνωριστεί ως Τόπος Κοινοτικής Σημασίας.

Επειδή η Ελληνική πολιτεία δεν προχώρησε εγκαίρως στην οριστική θεσμική θωράκιση αυτού του σπάνιου και ευαίσθητου οικοσυστήματος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέπεμψε την χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Η υπόθεση δικάστηκε τον Ιανουάριο του 2016 και ήδη με τις προτάσεις που κατέθεσε η Γενική Εισαγγελέας προτείνεται η καταδίκη της χώρας μας. Ελπίζουμε οι ελληνικές αρχές να προχωρήσουν άμεσα στην έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία της περιοχής ώστε να αποφευχθεί η επιβολή σοβαρότατου προστίμου για στην χώρα μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δυστυχώς, παρά την έναρξη της ωοτοκίας, μία μέρα αργότερα την Τετάρτη 18 Μαΐου παρατηρήθηκαν βαρέα οχήματα να καθαρίζουν την ακτή μέσα στον πυρήνα του βιοτόπου και συγκεκριμένα από την θέση Αγιαννάκη προς την θέση Βουνάκι με εντολή των αρμόδιων αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης. Με αφορμή αυτό το θλιβερό γεγονός, θα θέλαμε ακόμα μία φορά να επισημάνουμε ότι η παρουσία βαρέων οχημάτων στις παραλίες ωοτοκίας έχει καταστροφικές συνέπειες για την θαλάσσια χελώνα γιατί αφενός υπάρχει σοβαρότατος κίνδυνος να σπάσουν τα αυγά λόγω των κραδασμών και αφετέρου συμπιέζεται η άμμος με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι θαλάσσιες χελώνες τις επόμενες μέρες να κάνουν τις φωλιές τους.

Με αφορμή την έναρξη της ωοτοκίας, ο Σύλλογος ΑΡΧΕΛΩΝ εύχεται σε όλους “Καλό καλοκαίρι” και ελπίζει σε μία πετυχημένη περίοδο ωοτοκίας, όπου οι παραλίες ωοτοκίας αυτού του πανάρχαιου ερπετού, που έχει επιβιώσει από την εποχή των δεινοσαύρων, να διαχειρίζονται με σύνεση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης