Ημέρα πέμπτη- Η έκπληξη της καπετάνιου

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 9 Ιουλίου 2012, 17:45
Ημέρα πέμπτη- Η έκπληξη της καπετάνιου


Η zougla.gr είχε την ευκαιρία να ζήσει το Cutty Sark adventurespirit από κοντά και να σας μεταφέρει το πνεύμα μιας αληθινής περιπέτειας. Οι 6 νικητές του διαγωνισμού αποτέλεσαν το πλήρωμα ενός ιστορικού ιστιοφόρου και ταξίδεψαν στον Βόρειο Ατλαντικό.

Διαβάστε το χρονολόγιο του adventurespirit...

Τρίτη 29 Μαΐου

08.30 - Το πρωινό σερβίρεται… Η ομάδα του adventure spirit έχει ήδη πιάσει δουλειά. Ο ύπνος είναι λίγος και επικρατεί στρατιωτική πειθαρχία. Η μια βάρδια ξυπνάει την άλλη. Σχεδόν δύο μέρες χωρίς να φαίνεται πουθενά στεριά. Η πορεία είναι έξω από τις γραμμές των επιβατικών και εμπορικών πλοίων... Όλοι τους έχουν δεθεί περισσότερο από ποτέ. Μοιράζονται τις δουλειές και ο ένας βοηθάει τον άλλον... Ο δυνατός τον αδύναμο... Δεν είναι εύκολο να διευθύνεις ένα τέτοιο πλοίο. Έχει άλλους κανόνες, τελείως διαφορετικούς από την ιστιοπλοΐα στα σύγχρονα σκάφη...Χρειάζεται υπομονή και επιμονή... που η ομάδα του Cutty Sark την αποκτά, όσο περνούν οι ώρες...


Η Nikki έχει τα γενέθλιά της… Ενημερώνει ότι το πλοίο θα αγκυροβολήσει στο Porth Dinllaen, στις βόρειες ακτές της Ουαλίας, για το μεσημεριανό γεύμα. Στο συγκεκριμένο σημείο αγκυροβολούν πολλά σκάφη, διότι θεωρείται προσβάσιμο... Δεν είναι τουριστικός προορισμός αλλά ένα παραθαλάσσιο μέρος, όπου οι κάτοικοι ασχολούνται με την αλιεία.

Ώρα 13.30- Το πρόγραμμα αλλάζει. Εξαιτίας του αέρα που έπεσε ξαφνικά, δεν θα προσεγγίσουμε το Porth Dinllaen την προγραμματισμένη ώρα, οπότε σερβίρεται το μεσημεριανό. Παραδοσιακά τυριά σε συνδυασμό με σταφύλια και σαλάτα με σολομό. Ο Θάνος για πολλές ώρες βρισκόταν στην καμπίνα πλοήγησης και χάραζε την πορεία πάνω στον ναυτικό χάρτη.

Μαζί με την υπόλοιπη ομάδα μαθαίνουν να υπολογίζουν τα μίλια. Ο υπολογισμός των μιλίων δεν είναι μια εύκολη υπόθεση και γι’ αυτό η ομάδα θεωρείται τυχερή που μαθαίνει να το κάνει. Επίσης, το χάραγμα της πορείας που έχει ανατεθεί στην κάθε βάρδια φέρει μεγάλη ευθύνη για την κίνηση του πλοίου, γεγονός που κάποιους τους έχει αγχώσει. Νιώθει ο καθένας ότι έχει ευθύνη για τον άλλο. Άλλωστε, το να είναι πλήρωμα του Bessie Ellen δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Μετά το μεσημεριανό φαγητό, η ομάδα του adventure spirit έχει ετοιμάσει μια έκπληξη στην καπετάνιο για τα γενέθλιά της…


Της εύχονται χρόνια πολλά στα Ελληνικά, με το χαρακτηριστικό ελληνικό τραγούδι...

Δίνεται η εντολή να μαζευτούν τα πανιά, προκειμένου να κινηθεί το πλοίο πάλι με τις μηχανές... Όλοι βρίσκονται στις θέσεις τους… Είναι η σειρά της Μαργαρίτας να κρατήσει το δύσκολο και βαρύ τιμόνι. Έχει μάθει πια πολύ καλά. Τα πανιά είναι πολύ βαριά. Χρειάζεται πολλή δύναμη, και για να κατέβουν αλλά και για να υψωθούν. Τα σχοινιά που τα κρατούν είναι χοντρά και, χωρίς γάντια, είναι δύσκολο να τα χειριστεί κάποιος. Η διαδικασία αυτή κουράζει πολύ την ομάδα.Ώρα 15.00 - Στα δεξιά μας, όπως πλέουμε, φαίνονται οι ακτές της Ουαλίας. Με τις μηχανές κερδίσαμε χρόνο.


Υπάρχει κόσμος που κάνει μπάνιο στη θάλασσα, αν και η θερμοκρασία δείχνει 20 βαθμούς Κελσίου με ήλιο...15.30-Το Bessie Ellen αγκυροβολεί στο Porth Dinllaen, με την ομάδα να καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες να ρίξει τη βαριά άγκυρα. Ακόμα και για αυτό έπρεπε να βοηθήσουν όλοι, ανεξαρτήτως βαρδιών.


Ο Μάρτιν, ο Σωτήρης και η Λιάνα κατεβάζουν τη φουσκωτή βοηθητική βάρκα (tender παρακαλώ για τους γνώστες), η οποία θα μεταφέρει την ομάδα στη στεριά.


Η Νikki όμως έχει ετοιμάσει μια έκπληξη, την οποία δεν περίμενε κανείς... «Θα βγείτε στη στεριά με κουπί, αφού θέλετε περιπέτεια» τους είπε. Η Michele και ο Αdam (μόνιμο πλήρωμα) βοήθησαν την ομάδα να επιβιβαστεί στη φουσκωτή βάρκα και τους έδωσαν κουπιά… Το ζόρι άρχισε...Με ρυθμό φωνάζουν ο Μάρτιν και ο Θάνος... Πάνω στο φουσκωτό και το poster του Cutty Sark… Από τη στεριά ο κόσμος κοιτάζει και προσπαθεί να καταλάβει τι συμβαίνει... Τελικά, έπειτα από μία ώρα κουπί, καταφέρνουν να βγουν στη στεριά… Στη συνέχεια περπάτημα κατά μήκος της ακτής και στάση σε μια παραλιακή pub για ένα δροσερό αναψυκτικό... ό,τι πρέπει, ύστερα από αυτήν τη δοκιμασία.

18.30 - Η φουσκωτή βάρκα (το tender για τους Αγγλομαθείς…) με την ομάδα του Cutty Sark επιστρέφει στο Bessie Ellen, αυτήν τη φορά χωρίς κουπί, αλλά με μηχανή. Φτάνει η περιπέτεια για σήμερα, κινδυνεύουμε με overdose! Η Nikki θέλει να προλάβει την παλίρροια, αφού έχει αέρα, και δίνει εντολή να σηκωθούν και πάλι τα πανιά... Όλοι είναι στις θέσεις τους... Επόμενος προορισμός το νησί Ιsle of Man…

20.00 - Το δείπνο σερβίρεται στο κατάστρωμα… Πλιγούρι, χωριάτικη σαλάτα, τζατζίκι και αρνάκι φούρνου... Δεν θα μείνει τίποτα στα πιάτα... Παρ’ όλα αυτά, η λάντζα έπρεπε να γίνει. Αυτή τη φορά είναι η σειρά των ανδρών... Ο καιρός είναι ιδανικός για ιστιοπλοΐα. Αέρας και ήλιος...Όσο κινούμαστε βόρεια, αργεί να νυχτώσει… Άλλη μια μέρα του adventure spirit τελειώνει...Κάθε μέρα διαφορετική, κάθε μέρα και μια εμπειρία για τους έξι τυχερούς, όσο το πλοίο κινείται βόρεια μεταξύ Ιρλανδίας και Αγγλίας, προς τη Σκωτία.

Η περιπέτεια συνεχίζεται...

Δείτε περισσότερες στιγμές στο adventurespirit.gr

Διαβάστε επίσης:Hμέρα πρώτη-Η αρχή μιας περιπέτειας
                           Hμέρα δεύτερη-Το μαγευτικό ταξίδι προς τον Νότο
                           Ημέρα τρίτη- Η επιβίβαση στο ιστορικό ιστιοφόρο Bessie Ellen
                           Ημέρα τέταρτη- Διασχίζοντας τον Ατλαντικό παρέα με δελφίνια

Αποστολή zougla.gr: Χρήστος Μαζάνης

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 9 Ιουλίου 2012, 17:59