Η Εθνική ομάδα πόλο κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, καθώς έχασε στον τελικό από την Σερβία με 13-10. Οι μαχητές του Θοδωρή Βλάχου πάλεψαν στα ίσια απέναντι στους «πλάβι», ωστόσο πλήρωσαν το πρώτο οκτάλεπτο, όταν και δέχθηκαν έξι γκολ. Από εκείνο το σημείο αναγκάστηκαν να κυνηγούν το σκορ και κατάφεραν να ισοφαρίσουν τρεις φορές, χάνοντας αρκετές ευκαιρίες για να πάρουν το προβάδισμα, γεγονός που τους κόστισε στην ψυχολογία.

Η παρουσία της Ελλάδας στο Τόκιο αποτελεί τεράστια επιτυχία για την ομάδα του Θοδωρή Βλάχου, καθώς κατέκτησε το τέταρτο μετάλλιο της χώρας μας στη φετινή διοργάνωση (που αγωνιστικά ολοκληρώθηκε με τη συγκεκριμένη αναμέτρηση) και το δεύτερο της Ελλάδας σε ομαδικό άθλημα στην ιστορία των Αγώνων, μετά το ασημένιο της αντίστοιχης εθνικής γυναικών, το 2004 στην Αθήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στον… τελευταίο χορό της «χρυσής γενιάς» της, η Σερβία κατέκτησε για δεύτερη συνεχόμενη φορά τον Ολυμπιακό τίτλο, καθώς η ατομική ποιότητα, η τεράστια εμπειρία και η αυτοπεποίθηση των παικτών έκανε τη διαφορά στα κρίσιμα σημεία του τελικού.

 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Σκουμπάκης από την περιφέρεια άνοιξε το σκορ με την Ελλάδα να επιτίθεται έχοντας παίκτη παραπάνω και οι Σέρβοι απάντησαν άμεσα σκοράροντας επίσης στον παίκτη παραπάνω. Οι «πλάβι» προηγήθηκαν με 2-1 και η Εθνική ισοφάρισε με γκολ του Κολόμβου σε μία φάση που εξετάστηκε μέσω βίντεο για να «χρεωθεί» το τέρμα. Στη συνέχεια οι «πλάβι» έγιναν πολύ αποτελεσματικοί και στην άμυνα και στην επίθεση και προηγήθηκαν 5-2, με τον Βλαχόπουλο να μειώνει σε 5-3. Το οκτάλεπτο ολοκληρώθηκε με την Σερβία να προηγείται 6-3.

 

 

 

 

Ο αρχηγός Φουντούλης μείωσε σε 6-4 στο ξεκίνημα του δεύτερου οκταλέπτου, με τον Άγγελο Βλαχόπουλο να σημειώνει το 7-5. Ο Μάνος Ζερβεδάς κατάφερε να κάνει κάποιες πολύ σημαντικές αποκρούσεις και να «κρατήσει» την άμυνα της Ελλάδας, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στον Γκιουβέτση να μειώσει στο 7-6 και τον Παπαναστασίου στη συνέχεια να ισοφαρίσει! Στα τέσσερα δευτερόλεπτα πριν το τέλος του ημιχρόνου οι Σέρβοι σκόραραν στον παραπάνω και έκλεισαν το πρώτο μισό με το υπέρ τους 8-7.

 

 

 

 

Από τη θέση του φουνταριστού ο Κώστας Μουρίκης μείωσε σε 9-8 και ο Γιάννης Φουντούλης ισοφάρισε για δεύτερη φορά (9-9). Τελικά οι Σέρβοι σε μία υποδειγματική επίθεση κατάφεραν να βρουν το δρόμο για το τέρμα του Ζερβεδά και έτσι έκλεισαν και το τρίτο οκτάλεπτο έχοντας το προβάδισμα (10-9).

 

 

 

Στον επίλογο ο Σκουμπάκης ισοφάρισε σε 10-10, όμως οι «πλάβι» με πέναλτι του Πρλάινοβιτς ανέκτησαν για μία ακόμα φορά το προβάδισμα. Με ακόμα δύο γκολ η Σερβία ξέφυγε με 13-10 και έβαλε τις βάσεις για την τελική της επικράτηση. Μέχρι το τέλος τίποτα δεν άλλαξε και η Ελλάδα κατέκτησε στο Τόκιο το ασημένιο μετάλλιο.

 

 

 

Τα οκτάλεπτα: 3-6, 7-8, 9-10, 10-13.

Ελλάδα (Θοδωρής Βλάχος): Ζερδεβάς, Γενηδουνιάς, Σκουμπάκης 2, Καπότσης, Φουντούλης 2, Παπαναστασίου 1, Δερβίσης, Αργυρόπουλος, Μουρίκης 1, Κολόμβος 1, Γκιουβέτσης 1, Βλαχόπουλος 2.

Σερβία (Ντέγιαν Σάβιτς): Μάντιτς 3, Ντέντοβιτς, Ραντζέλοβιτς, Λάζιτς, Ντ. Πιγέτλοβιτς 2, Ράσοβιτς, Αλεξιτς, Γιάκσιτς 3, Φιλίποβιτς 2, Πρλάινοβιτς 3, Στ. Μίτροβιτς, Μπρ. Μίτροβιτς.

 

Η εξέλιξη του σκορ:

1-0 Σκουμπάκης (π.π.), 1-1 Ντ. Πιγέτλοβιτς (π.π.), 1-2 Φιλίποβιτς (περιφέρεια), 2-2 Κολόμβος (π.π.), 2-3 Γιάκσιτς (π.π.), 2-4 Φιλίποβιτς (πέναλτι), 2-5 Ντ. Πιγέτλοβιτς (φουνταριστός), 3-5 Βλαχόπουλος (π.π.), 3-6 Γιάκσιτς (περιφέρεια), 4-6 Φουντούλης (π.π.), 4-7 Μάντιτς (περιφέρεια), 5-7 Βλαχόπουλος (περιφέρεια), 6-7 Γκιουβέτσης (π.π.), 7-7 Παπαναστασίου (περιφέρεια), 7-8 Πρλαϊνοβιτς (π.π.), 7-9 Μάντιτς (π.π.), 8-9 Μουρίκης (φουνταριστός), 9-9 Φουντούλης (π.π.), 9-10 Πρλαϊνοβιτς (φουνταριστός), 10-10 Σκουμπάκης (π.π.), 10-11 Πρλαϊνοβιτς (πέναλτι), 10-12 Γιάκσιτς (π.π.), 10-13 Μάντιτς (π.π.).

Η εθνική είχε 7/17 με παίκτη παραπάνω, 2 γκολ από την περιφέρεια και 1 από θέση φουνταριστού.

Η Σερβία είχε 6/9 με παίκτη παραπάνω, 2/2 πέναλτι, 3 γκολ από την περιφέρεια και 2 από θέση φουνταριστού.

Με τρεις ποινές αποβλήθηκαν ο Ραντζέλοβιτς (7΄40΄΄ πριν τη λήξη του αγώνα), ο Ντέντοβιτς (3΄52΄΄ πριν το τέλος του ματς) και ο Αλεξιτς (2΄18΄΄ πριν τη λήξη του παιχνιδιού).

Διαιτητές: Γκόλντενμπεργκ (ΗΠΑ), Μπουτς (Ισπανία)

Η τελική κατάταξη

1. Σερβία

2. ΕΛΛΑΔΑ

3. Ουγγαρία

4. Ισπανία

5. Κροατία

6. ΗΠΑ

7. Ιταλία

8. Μαυροβούνιο

9. Αυστραλία

10. Ιαπωνία

11. Καζακστάν

12. Νότια Αφρική

 

Βλάχος: «Ποιος να φανταζόταν ότι θα παίρναμε το ασημένιο και θα ήμασταν στενοχωρημένοι»

Ο Θοδωρής Βλάχος μετά τον τελικό δεν πίστευε ότι η Ελλάδα θα έπαιρνε το αργυρό μετάλλιο και οι παίκτες θα ήταν στεναχωρημένοι.

«Ποιος να φανταζόταν ότι θα παίρναμε το ασημένιο και θα ήμασταν στενοχωρημένοι… Δεν διαχειριστήκαμε καλά το παιχνίδι στο ξεκίνημα και στο τελείωμα. Δεν ήταν και εύκολο απέναντι σε έναν τέτοιο αντίπαλο. Δεχτήκαμε 13 γκολ, τα περισσότερα σε από κάθε άλλο ματς στο τουρνουά. Παίξαμε απέναντι σε έναν πολύ άξιο αντίπαλο, που κατακτά δεύτερο σερί χρυσό. Θέλω να ευχαριστήσω τα παιδιά, ήταν φανταστικά, δεν έχω λόγια. Έχουμε κάνει αρκετά πράγματα τώρα που τελειώσαμε, έχουμε δημιουργήσει μνήμες, γράψαμε ιστορία και δημιουργήσαμε νέους φίλους του αθλήματος. Είμαστε περήφανοι και ζήσαμε μεγάλες στιγμές, ανεπανάληπτες που θα μείνουν για πάντα στις μνήμες μας», τόνισε.

«Το να ανεβαίνεις στο βάθρο των Ολυμπιακών Αγώνων είναι υπέρτατη τιμή και περηφάνια. Η ομάδα αυτή έχει πολύ μέλλον. Είναι η πιο ανανεωμένη ομάδα εδώ στο Τόκιο. Δημιούργησε προσδοκίες για το μέλλον, η Ελλάδα είναι σε πολύ καλό σημείο και μπορεί να έχει μεγάλες επιτυχίες στο μέλλον. Όσοι πραγματικά χάρηκαν και είναι περήφανοι για μας θα έρθουν να μας δώσουν μια μεγάλη αγκαλιά στο αεροδρόμιο», πρόσθεσε.

 

Φουντούλης: «Δεν περίμενα να απογοητευτούν οι συμπαίκτες μου»

Ο Γιάννης Φουντούλης μίλησε για την σπουδαία επιτυχία της Εθνικής, που στο τέλος άφησε μία γλυκόπικρη γεύση.

«Δεν περίμενα οι συμπαίκτες μου να είναι τόσο απογοητευμένοι με το ασημένιο μετάλλιο. Μου κάνει εντύπωση. Αυτό δείχνει τι χαρακτήρες είναι, πόσο γεννημένοι νικητές. Προσπάθησα να τους πω ότι αυτό που έχουμε κάνει είναι τεράστιο, μόνο χαμόγελα», ανέφερε αρχικά ο αρχηγός της Εθνικής και πρόσθεσε:

«Χάσαμε έναν τελικό Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά δεν συμβαίνει κάθε μέρα. Δεν έχει συμβεί ποτέ. Το αργυρό μετάλλιο είναι κάτι σπουδαίο».  

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης