Διασχίζοντας την Ιωνία

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 9 Αυγούστου 2013, 20:02


Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης


Οδοιπορικό στην «Παλιά Ελλάδα» και στα παράλια της Μικράς Ασίας πραγματοποίησε ο φακός του zougla.gr, συναντώντας τη γηραιότερη και τη νεαρότερη Ελληνίδα που ζουν στη Σμύρνη, μια πόλη ιδιαίτερα φορτισμένη συναισθηματικά για τους Έλληνες, στην οποία ελάχιστα πράγματα θυμίζουν πλέον το ιωνικό της παρελθόν.

Η Μαρία Βουγιούκα έγινε μόνιμη κάτοικος Σμύρνης σχεδόν… τυχαία: μελετώντας την τουρκική γλώσσα -μία από τις επτά που μιλάει η ίδια- προκειμένου να δώσει εξετάσεις για το Λιμενικό Σώμα, βρήκε την ευκαιρία που αναζητούσε το 2009 σε ξένη χώρα, αλλά σε γνώριμα εδάφη και πολύ κοντά στον τόπο καταγωγής της, τη Μυτιλήνη.

Στη Σμύρνη, μία κατεξοχήν εμπορική πόλη και σε κομβικό σημείο, η Μαρία ασχολείται με τις μεταφράσεις, καθώς και με την εκμάθηση των ελληνικών χορών αλλά και της Φιλοσοφίας, σε Τούρκους οι οποίοι ενδιαφέρονται να έρθουν πιο κοντά σε εμάς και την κουλτούρα μας. Η ίδια μάλιστα διοργανώνει με μεγάλη επιτυχία κοινά από Έλληνες και Τούρκους χορευτικά γκρουπ και στις δύο πλευρές του Αιγαίου.

Στη νέα της πλέον ζωή, δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα στο να νιώσει σχεδόν «οικεία» στην πόλη της καταγωγής του παππού της και δηλώνει ενθουσιασμένη από την αντιμετώπιση και το ενδιαφέρον που εισπράττει από τους νέους της συμπολίτες. Τραβώντας διαχωριστική γραμμή μεταξύ Σμύρνης και υπόλοιπης Τουρκίας, σε επίπεδο κουλτούρας, νοοτροπίας, πολιτικής γραμμής και… διαδηλώσεων, όπως τονίζει η ίδια στο φακό του zougla.gr, «Δεν υπάρχει πιο ωραίο πράγμα να μιλάς στη Σμύρνη για την Ελλάδα και να μιλάς στην Ελλάδα για την Σμύρνη»...Η Κατερίνα Βεντούρα είναι η… παλαιότερη Ελληνίδα Σμυρνιά, γεννηθείσα το 1921 και ήταν μωρό ως εννέα μηνών κατά την Μικρασιατική καταστροφή. Χάρη στη λεβαντίνικη (ιταλική) καταγωγή από την πλευρά του πατέρα της, ήταν από τις ελάχιστες που κατόρθωσε να επιστρέψει στο σπίτι της έναν μήνα μετά τον διωγμό των Ελλήνων, τον Σεπτέμβριο του 1922. Από τότε… δεν το κουνάει από εκεί και παρά τις δελεαστικές προτάσεις από Τούρκους επιχειρηματίες να παραδώσει το σπίτι της, σε μια πρώην ελληνική γειτονιά που γλίτωσε από τις φλόγες. Οι εμπειρίες και οι εξιστορήσεις της είναι συγκλονιστικές…


Οδοιπορικό στα παράλια της Μικράς Ασίας

Ο φακός του zougla.gr περιηγήθηκε στα παράλια της Μικράς Ασίας. Περνώντας απέναντι από τη Μυτιλήνη γνωρίσαμε το ιστορικό κι ιδιαίτερα γραφικό μέχρι τις μέρες μας Αϊβαλί κι από εκεί κατευθυνθήκαμε στην Αρχαία Πέργαμο (Bergamma) και στον επιβλητικό –αν και ελλιπή λόγω των (τύπου Έλγιν) λαθροχειριών που έγιναν εκεί από Γερμανούς- ναό, σε έναν ψηλό λόφο στις παρυφές της πόλης.

Από κει στη Σμύρνη και νοτιότερα βρεθήκαμε στον Κιρκιτζέ –το χωριό που θα μπορούσε άνετα να βρίσκεται και στο Πήλιο, πατρίδα της Διδώς Σωτηρίου, συγγραφέως του διηγήματος «Ματωμένα Χώματα» και φυσικά στην Έφεσο, το μεγαλύτερο και σημαντικότερο υπαίθριο αρχαιολογικό μουσείο του κόσμου, με εξαιρετικά διασωζόμενα μνημεία.Στο δρόμο της επιστροφής περάσαμε από το Κουσάντασι, που από ένα μικρό ψαροχώρι πριν από 30 χρόνια μετατράπηκε έναν από τους κύριους τουριστικούς προορισμούς της Μεσογείου, τη «Μέκκα» των surfer, το χωριό Alacati και αναχωρήσαμε από το Τσεσμέ (Κρήνη) για τη Χίο.


Διαβάστε ακόμη:
Οδοιπορικό του zougla.gr στην τελευταία κατοικία της Παναγιάς
«… Περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαις!»

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 9 Αυγούστου 2013, 20:05