Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

Εικονολήπτης: Χάρης Γκίκας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αρχαία τέχνη της Ιερακοθηρίας επιστρέφει τυπικά και θεσμικά στη χώρα που τη γέννησε! Με μια πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση εκπληρώνεται ένα πάγιο αίτημα όσων έχουν μετατρέψει την εκπαίδευση άγριων πτηνών σε τρόπο ζωής, και πλέον ορίζονται σαφώς οι όροι και οι προϋποθέσεις για την τέλεση της ιερακοθηρίας, τη χρησιμοποίηση εκτρεφόμενων ιεράκων και την πιστοποίηση των ιερακοθήρων. 

Η Ιερακοθηρία είναι  Τέχνη αναγνωρισμένη από την UNESCO ως Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά, η οποία ασκείται στην χώρα μας για τουλάχιστον 4,000 χρόνια. Μάλιστα τους όρους άσκησής της έχει προβλέψει νομοθετικά το κράτος από τη σύσταση του σε όλους τους δασικούς κώδικες που έχουν εκδοθεί, ωστόσο το 1998 το σχετικό άρθρο καταργήθηκε λόγω έλλειψης συλλογικότητας που να ασχολείται με την Ιερακοθηρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό όμως πλέον άλλαξε, χάρη στον Σύλλογο Ελληνικής Ιερακοτροφίας και παθιασμένους ανθρώπους, οι οποίοι κατόρθωσαν να ενημερώσουν σωστά τις αρμόδιες Αρχές περί του ζητήματος, ώστε να επέλθει η υπογραφή της συγκεκριμένης ΚΥΑ.

Ο Σταύρος Αθανασίου πετάει άγρια πτηνά από μικρό παιδί, ενώ υλοποιεί και σχετικά περιβαλλοντικά προγράμματα για σχολεία, ώστε να έρθουν οι μαθητές πιο κοντά με την άγρια φύση. Ο Παναγιώτης Αζμάνης είναι εξειδικευμένος κτηνίατρος Εξωτικών και Άγριων Ζώων και εργάζεται στο Βασιλικό Νοσοκομείο Άγριων Ζώων του Ντουμπάι. Τους δύο άνδρες ένωσε το κοινό τους πάθος, και με συντονισμένες ενέργειες σε Ελλάδα και εξωτερικό κατάφεραν να εκπληρώσουν το όραμά τους, δίνοντας τη δυνατότητα και στις επόμενες γενιές να ασχοληθούν οργανωμένα με αυτή την τέχνη.

Το zougla.gr ανέβηκε με τον Σταύρο Αθανασίου στο Σχιστό και… πετάξαμε τον αετό του, ενώ στη συνέχεια είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση και με τον Παναγιώτη Αζμάνη, σε σχέση με την πολύ θετική εξέλιξη για την Ιερακοτροφία

 

 

Σημειώνεται δε ότι κύριος σκοπός της θήρας με γεράκια είναι η διαχείριση των πληθυσμών συγκεκριμένων ειδών της πανίδας σε αγροτικές, δασικές, αστικές και βιομηχανικές περιοχές για την αντιμετώπιση ζημιών, που προκαλούνται από την κατά τόπους συγκέντρωση υπερπληθυσμών ζώων.

 

Συγκεκριμένα, οι θηρευτικοί ιέρακες, αρπακτικά πτηνά που έχουν γεννηθεί και εκτραφεί αποκλειστικά σε εκτροφεία, προτάσσονται ως φυσικοί θηρευτές στη δράση απομάκρυνσης πληθυσμού πτηνών που απειλούν την αγροτική παραγωγή, την ασφάλεια πτήσεων σε αεροδρόμια και άλλες σημαντικές ανθρωπογενείς δραστηριότητες, σύμφωνα με την Κοινοτική Οδηγία 2009/147/ΕΚ.

Πλέον, για την ιερακοτροφία και την ιερακοθηρία απαιτείται η χορήγηση σχετικής άδειας μετά από ειδική θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση που θα γίνεται με την εποπτεία των αρμόδιων δασικών υπηρεσιών, την καταβολή σχετικών τελών και την περαιτέρω αξιολόγηση για την αναβάθμιση της άδειας χειριστή.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, δήλωσε πως «με το έργο τους, οι γερακάρηδες βοηθούν στην απομάκρυνση ζώων από περιοχές όπου ο υπερπληθυσμός δημιουργεί προβλήματα στην αγροτική παραγωγή και σε ανθρώπινες δραστηριότητες. Το ΥΠΕΝ αναλαμβάνει να τηρεί ειδικό μητρώο, στο οποίο θα καταγράφονται επίσημα τόσο οι πιστοποιημένοι χειριστές, όσο και τα θηρευτικά πτηνά, που θα έχουν στην κατοχή τους και θα χρησιμοποιούν».

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση υπογράφεται από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη και από τους υφυπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Αμυρά και Αγροτικής Ανάπτυξης, Σίμο Κεδίκογλου.

Διαβάστε την απόφαση εδώ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης