Η προπαγάνδα είναι ένα από τα βασικά εργαλεία για την ανάπτυξη του Ισλαμικού Κράτους, προκειμένου να στρατολογεί νέα μέλη και να ιδρύσει «χαλιφάτο» στο Ιράκ, αρχικά, όπου οι δυνάμεις του προελαύνουν, παρά την αντίσταση των Κούρδων μαχητών, του ιρακινού στρατού και εσχάτως των αμερικανικών βομβαρδισμών των θέσεών του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι υποστηρικτές αυτού του ακραίου μορφώματος -μέχρι και η αλ Κάιντα το έχει αποκηρύξει-, που σκορπά τον θάνατο με φριχτούς τρόπους απ’ όπου περνάει, σκοτώνοντας οποιονδήποτε άλλον άνθρωπο δεν ταυτίζεται απόλυτα με τις δικές του θρησκευτικές αρχές, εξαπλώνονται σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη, από τις ΗΠΑ μέχρι την Ευρώπη και την Αυστραλία.

Ο... πενταετής σχεδιασμός της οργάνωσης

Με κινήσεις εντυπωσιασμού για να δείξουν ότι το Ισλαμικό Κράτος βρίσκεται παντού -από τον Λευκό Οίκο και το Κολοσσαίο μέχρι το μετρό του Λονδίνου και τον… βυθό της θάλασσας, οι υποστηρικτές των εξτρεμιστών δεν διστάζουν να ανεμίζουν τη μαύρη σημαία τους ακόμη και σε διαδηλώσεις κατά της εισβολής του Ισραήλ στη Γάζα βρίσκοντας την ευκαιρία να διεισδύουν μεταξύ των υπόλοιπων πολιτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Οι κινήσεις αυτές στοχεύουν στην προσέλκυση απογοητευμένων νεαρών μουσουλμάνων στις τάξεις των ανταρτών.

Το πιο πρόσφατο περιστατικό που σόκαρε την Αγγλία συνέβη στην πολυσύχναστη Oxford Street του Λονδίνου, όπου νεαροί μοίρασαν φυλλάδια υποστήριξης του ΙΚ σε περαστικούς -όσοι αντέδρασαν μάλιστα έγιναν αντικείμενο χλευασμού.

Από τη διανομή φυλλαδίων του ΙΚ στο κέντρο του Λονδίνου

Τα φυλλάδια που μοίραζαν ανέγραφαν «Υπακούστε στο Χαλιφάτο» και «Διαδώστε το Χαλιφάτο σε όλο τον κόσμο».

Όπως αναφέρει το περιοδικό «Newsweek», μια κοπέλα ιρακινής καταγωγής τούς ρώτησε αν αυτό είναι το λογότυπο του ΙΚΙΛ, για να λάβει την απάντηση ότι «δεν υπάρχει τίποτα το λάθος με το ΙΚΙΛ και τη δράση του στο Ιράκ και στη Συρία». Στη συνέχεια της συζήτησης, μάλιστα, οι νεαροί τής είπαν ότι είναι «άπιστη», διότι, αν και μουσουλμάνα, ανήκει σε διαφορετική ομάδα κι ότι θα έπρεπε να σκοτωθεί, όπως οι Χριστιανοί στο Ιράκ.

«Όταν τους ρώτησα βασικές πληροφορίες για το Ισλάμ, δεν είχαν ιδέα. Πρόκειται για άσχετους, που απλώς χρησιμοποιούν αυτές τις έννοιες για να τρομοκρατήσουν τον κόσμο» σχολίασε η ίδια.

«Αυτό είναι ένα πολύ ενοχλητικό γεγονός, αλλά δεν πρέπει να μας εκπλήσσει, δεδομένου ότι 500 Βρετανοί έχουν στρατολογηθεί ήδη με το ΙΚ» σχολίασε ένας μουσουλμάνος Λονδρέζος. «Θα πρέπει να έχουμε μηδενική ανοχή σε αυτές τις δράσεις» πρόσθεσε.

Η αστυνομία του Λονδίνου δεν επενέβη, καθώς στα φυλλάδια δεν περιλαμβανόταν «εγκληματικό ή απειλητικό υλικό».

Αυτό, όμως, δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό στην αγγλική πρωτεύουσα. Σε μια διαδήλωση για την Παλαιστίνη, μερίδα διαδηλωτών σταμάτησε την κυκλοφορία σε ένα τούνελ και ύψωσε τη σημαία του ΙΚ, τραγουδώντας και κορνάροντας.


(Κάλεσμα στρατολόγησης από Βρετανούς τζιχαντιστές, σε άψογα αγγλικά)

Σημαία των τζιχαντιστών σε σπίτι στο Ανατολικό Λονδίνο. Όταν οι δημοσιογράφοι του «Guardian» πλησίασαν, οι νεαροί ένοικοι τους απείλησαν ότι θα τους σπάσουν την κάμερα.

Επεισόδια έγιναν και στο Σέφιλντ του Ηνωμένου Βασιλείου μεταξύ Κούρδων και υποστηρικτών του ΙΚ, τα οποία ξέσπασαν κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης για την Παλαιστίνη, όταν κάποιοι ύψωσαν τη σημαία των τζιχαντιστών.

Η σημαία του ΙΚ κυματίζει στη Χάγη

Η Ολλανδία απαγόρευσε το σύμβολο του Ισλαμικού Κράτους -η πρώτη χώρα που προβαίνει σε τέτοιο μέτρο- έπειτα από μια διαδήλωση στις 24 Ιουλίου στην «καρδιά» της Ευρώπης, τη Χάγη, στην οποία υποστηρικτές του ΙΚ κρατώντας τις σημαίες του φώναζαν συνθήματα όπως «Θάνατος στους Εβραίους». Ήταν η πρώτη φορά που υψώθηκε η συγκεκριμένη σημαία σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Δεν έλειψαν μάλιστα τα επεισόδια, με τους διαδηλωτές να επιτίθενται σε δημοσιογράφο.

Η διαδήλωση σόκαρε τους Ολλανδούς, ενώ πολλοί ζήτησαν την παραίτηση του δημάρχου της Χάγης που είχε δώσει την έγκρισή του για αυτή.

Επεισόδια και στη Γερμανία

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν μεταξύ υποστηρικτών του Ισλαμικού Κράτους και Κούρδων της θρησκευτικής κοινότητας Γεζίντι στη Βόρεια Βεστφαλία της Γερμανίας, το κρατίδιο με τον μεγαλύτερο μουσουλμανικό πληθυσμό. «Ποτέ ξανά οι υποστηρικτές του ισλαμικού τρόμου δεν εκφράστηκαν τόσο ανοιχτά στη Γερμανία» έγραψε η εφημερίδα «Westfalen-Blatt», ενώ η «Frankfurter Allgemeine Zeitung» σχολίασε πηγαίνοντας το θέμα ένα βήμα πιο πέρα: «Όποιος πιστεύει ότι ο πόλεμος στη Συρία και στο Ιράκ δεν μας επηρεάζει άμεσα κάνει λάθος».

Γερμανοί αστυνομικοί προσπαθούν να απωθήσουν τους υποστηρικτές του ΙΚ

Τα επεισόδια ξέσπασαν μετά την επίθεση με μαχαίρι που δέχτηκε ένας ιδιοκτήτης εστιατορίου, μέλος των Γεζίντι, στην πόλη Herford, από φανατικούς ισλαμιστές. Περισσότεροι από 100 αστυνομικοί επιστρατεύτηκαν για να επιβάλουν την τάξη, πραγματοποιώντας 86 προσαγωγές και 6 συλλήψεις.

Λίγες μέρες αργότερα, ένας Γερμανός τζιχαντιστής, ο οποίος εκτιμάται ότι πολέμησε στη Συρία, μέσω του διαδικτύου απείλησε να βάλει βόμβα σε μια αμερικανική αποθήκη πυρηνικών όπλων στην πόλη Koblenz, όπως και ότι θα κάψει εκκλησίες, κυβερνητικά κτήρια και υποδομές των μεταφορικών μέσων σε όλη τη Γερμανία.

O Silvio K. απειλεί να χτυπήσει στόχους στη Γερμανία

Νωρίτερα, τον Μάρτιο του 2014, η γερμανική αστυνομία συνέλαβε τρεις ανθρώπους ως μέλη του ΙΚ, με τον έναν εξ αυτών να θεωρείται χρηματοδότης της οργάνωσης.

Οκτώ συλλήψεις για τον ίδιο λόγο έχουν γίνει και στην Ισπανία, χωρίς να έχουν γνωστοποιηθεί λεπτομέρειες γύρω από τη δράση των συλληφθέντων.

Το πιο ανησυχητικό περιστατικό έρχεται από το Κόσοβο, όπου τη Δευτέρα 11 Αυγούστου η αστυνομία συνέλαβε 40 άτομα, διότι θεωρούνται ύποπτοι ότι πολέμησαν στο πλευρό των τζιχαντιστών στη Συρία και στο Ιράκ.

Κατά την επιχείρηση της αστυνομίας βρέθηκαν εκρηκτικά, όπλα και πυρομαχικά διαφόρων διαμετρημάτων, ενώ οι συλληφθέντες ανακρίνονται ως ύποπτοι για πράξεις που αντιβαίνουν στη συνταγματική τάξη του Κοσόβου καθώς και για κατηγορίες ότι έθεσαν σε κίνδυνο την ασφάλεια του κράτους. Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό: στις 26 Ιουνίου 2014 η αστυνομία του Κοσόβου συνέλαβε τρεις υπηκόους Αλβανίας με την κατηγορία της «τρομοκρατίας» και της «στρατολόγησης» μελών για λογαριασμό του ΙΚ.

Στην Κωνσταντινούπολη πωλούνται επισήμως αντικείμενα του ΙΚ!

Στην Κωνσταντινούπολη άνοιξε ένα κατάστημα που πουλάει σουβενίρ του Ισλαμικού Κράτους.

Το κατάστημα λέγεται «Ισλαμική Ένδυση» και ο ιδιοκτήτης του αναφέρει ότι δεν είναι οπαδός των τζιχαντιστών κι ότι απλώς ανταποκρίνεται σε μια ανάγκη της αγοράς…

Εμφάνιση των τζιχαντιστών σε όλο τον κόσμο

Υποστηρικτές του ΙΚ δημοσιεύουν φωτογραφίες από μνημεία όλου του κόσμου, για να τονίσουν την παρουσία τους. Ακόμα και μπροστά από τον Λευκό Οίκο!

'Είμαστε εδώ. Κοντά στον στόχο μας. Σύντομα', αναγράφει ο χρήστης του twitter που ανέβασε τη φωτογραφία

Στο Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ, έπειτα από καταγγελίες κατοίκων, οι αστυνομικοί επενέβησαν για να κατέβει από ένα σπίτι μία σημαία του ΙΚ, που αντικατέστησε την τουρκική…

Στη Δανία

'Υποστήριξη από τη Ρώμη'

Χωρίς σχόλιο...

Το ΙΚ απασχολεί και την Αυστραλία, καθώς έχουν αναγνωριστεί πολίτες της χώρας να πολεμούν στη Μέση Ανατολή. Ένας άνδρας φώναξε έξω από μια εκκλησία στο Greenfield Park του Σύδνεϋ: «Βγείτε έξω, σκυλιά. Θα κάψω αυτήν την εκκλησία με μια έκρηξη σε δύο ώρες, απλώς περιμένετε». Ο άνδρας αναγνωρίστηκε από το κύκλωμα βίντεο της περιοχής, αλλά αφέθηκε ελεύθερος λόγω αμφιβολιών. Από τότε, η εκκλησία φυλάσσεται από την αστυνομία 24 ώρες το 24ωρο.

Εκτιμάται ότι περίπου 3.000 Ευρωπαίοι μουσουλμάνοι συμμετέχουν στο ΙΚ, έχοντας πολεμήσει στο Ιράκ και στη Συρία, και πολλοί από αυτούς έχουν επιστρέψει στις χώρες τους, με σκοπό να διαδώσουν τον αγώνα τους…

Σημειώνεται ότι στη μοναδική συγκέντρωση μουσουλμάνων που έχει γίνει στην Αθήνα, στις 23 Σεπτεμβρίου 2012, η οποία κατέληξε με καταστροφές και επεισόδια στην πλατεία Ομονοίας, εθεάθησαν πλακάτ και ακούστηκαν συνθήματα που παραπέμπουν στις «αρχές» του Ισλαμικού Κράτους…

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

Διαβάστε ακόμη: Η βαρβαρότητα του Ισλαμικού Κράτους σε αριθμούς
Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 12 Αυγούστου 2014, 17:52

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης