Με περισσότερες από 300 γλώσσες να ομιλούνται στην πόλη, με τους κατοίκους οι οποίοι έρχονται από κάθε γωνιά του πλανήτη, ο επισκέπτης αισθάνεται όχι μόνο ότι βρίσκεσαι στο κέντρο του κόσμου, αλλά πως βλέπει έναν ολόκληρο κόσμο μέσα σε μία πόλη!

Σημαντικό εμπορικό, επιχειρηματικό, χρηματοοικονομικό και πολιτιστικό κέντρο, με εξαιρετικό δίκτυο μεταφορών, εκτείνεται στις δύο πλευρές του ποταμού Τάμεση, όπου βρίσκεται και το λιμάνι του, ένα από τα μεγαλύτερα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Από την ίδρυσή του, το Λονδίνο πρωταγωνιστεί σε σημαντικά κινήματα και φαινόμενα της παγκόσμιας Ιστορίας, όπως η Βιομηχανική Επανάσταση και η Αναγέννηση της Γοτθικής Αρχιτεκτονικής. Εκεί εδρεύει πλήθος εταιρειών, οργανισμών, καθώς και διάφορων παγκόσμιων Ιδρυμάτων. Η επίδραση του Λονδίνου στην πολιτική, στην εκπαίδευση, στα ΜΜΕ, στη μόδα και στις τέχνες συνετέλεσαν στο να θεωρείται ως σημαντική, σε διεθνές επίπεδο, πόλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Λονδίνο είναι ένα ζωντανό μείγμα μεγαλείου, πολύχρωμης ιστορίας, στυλ, κουλτούρας και παράδοσης, με δημιουργικότητα των άκρων και την αληθινή πολυπολιτισμικότητα. Τέλος, είναι σημείο αναφοράς ακόμα και… της ώρας (Γκρίνουιτς).

Σημαντικότερα αξιοθέατα

Μπιγκ Μπεν και Βρετανικό Κοινοβούλιο: Στο εντυπωσιακό ανάκτορο του Ουεστμίνστερ (Palace of Westminster) βρίσκεται ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα της πόλης, ο Πύργος του Ρολογιού, γνωστός ως Μπιγκ Μπεν. Η ονομασία του παραπέμπει, στην πραγματικότητα, στο όνομα της τεράστιας καμπάνας της οποίας η μελωδία είναι απόλυτα αναγνωρίσιμη. Το αρχαιότερο τμήμα του παλατιού είναι των 900 ετών Westminster Hall. Το υπόλοιπο ανάκτορο ξαναχτίστηκε σε νεογοτθικό στυλ κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, ύστερα από βλάβες που επέφερε μια μεγάλη πυρκαγιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βρετανικό Μουσείο: Το επίκεντρό του είναι η Μεγάλη Αυλή της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’ (Great Court) με τη γυάλινη οροφή, σχεδιασμένη από τους μηχανικούς Buro Happold και τους αρχιτέκτονες Foster και Συνεργάτες. Είναι ένα από τα καλύτερα μουσεία του κόσμου. Εκθέτει μόνιμα περίπου 8.000.000 έργα, που απεικονίζουν την εξέλιξη του πολιτισμού από την αρχή του έως σήμερα. Αντικείμενα προερχόμενα -ή λεηλατημένα!- από συλλέκτες, από όλες τις γωνιές του πλανήτη, είναι στεγασμένα σε 94 αίθουσες. Εκεί βρίσκονται και τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ: Το «σπίτι» της βασίλισσας είναι εξαιρετικά δημοφιλές στους τουρίστες, ειδικά την ώρα της αλλαγής φρουράς, η οποία λαμβάνει χώρα καθημερινά στις 11.30 από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούλιο. Υπάρχει επίσης (σπάνια) η ευκαιρία να δείτε το εσωτερικό της βασιλικής κατοικίας τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα 19 Κρατικά Δωμάτια του παλατιού, συμπεριλαμβανομένων της Αίθουσας του Θρόνου και της Πινακοθήκης, είναι ανοικτά για το κοινό μόνο κατά τη διάρκεια του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου, όταν η βασίλισσα μετακομίζει στη σκοτσέζικη κατοικία της. Η Πινακοθήκη της Βασίλισσας είναι ανοικτή για το κοινό όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Covent Garden: Οι αστραφτεροί πάγκοι της αγοράς και οι πολύχρωμοι διασκεδαστές δρόμου κάνουν το όμορφο περιβάλλον ακόμη πιο ελκυστικό. Για πάνω από 300 χρόνια φιλοξενεί τους εμπόρους όλων των ειδών εμπορευμάτων και είναι, ίσως, η πιο γνωστή αγορά τροφίμων στον κόσμο. Η περιοχή φιλοξενεί πολλά καταστήματα, μπαρ και εστιατόρια. Επίσης, εδώ βρίσκονται το διακεκριμένο Royal Opera House (Βασιλική Όπερα και Μπαλέτο) και το δημοφιλές Μουσείο Μεταφορών του Λονδίνου.

London Eye και County Hall: Με ύψος 135 μ. και διάμετρο 120 μ. είναι αδύνατο να μην το δείτε. Είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές αξιοθέατο. Μια «πτήση» απαιτεί κράτηση εκ των προτέρων και συχνά αναμονή σε ουρά. Η εμπειρία, μία περιστροφή του τροχού, η οποία διαρκεί περίπου 30 λεπτά, αξίζει απόλυτα τον κόπο, αφού η απαράμιλλη θέα του Λονδίνου φτάνει μέχρι και 40 χιλιόμετρα μακριά. Ακριβώς δίπλα και απέναντι από τον ποταμό Τάμεση και από το Βρετανικό Κοινοβούλιο βρίσκεται το County Hall, το πρώην σπίτι του Greater London Council. Το τεράστιο κτίριο στεγάζει το Ενυδρείο του Λονδίνου και το Dalí Universe.

Καθεδρικός Αγίου Παύλου: Ο τρούλος του καθεδρικού είναι ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Λονδίνου. Το σημερινό κτίριο, σχεδιασμένο από τον Sir Christopher Wren, ολοκληρώθηκε το 1710, στη θέση του αρχικού καθεδρικού, που καταστράφηκε κατά τη μεγάλη πυρκαγιά του Λονδίνου, το 1666. Το εσωτερικό του θόλου, το Whispering Gallery (το όνομά του οφείλεται στην απίστευτη ακουστική του), προσφέρει ένα κοντινό πλάνο στις τοιχογραφίες που απεικονίζουν τη ζωή του Αγίου Παύλου. Από εκεί, οι επισκέπτες μπορούν να ανεβούν ψηλότερα, στις δύο επιπλέον αίθουσες, οι οποίες βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους και προσφέρουν υπέροχη θέα σε όλη την πόλη.

Τέιτ Μπρίταιν: Το 1897 άνοιξε με το όνομα «Πινακοθήκη Μοντέρνας Βρετανικής Τέχνης». Το 1932 μετονομάστηκε σε Γκαλερί Tate, από τον ιδρυτή της, Sir Henry Tate, και το 2000 πήρε το όνομα Tate Britain. Κατέχει μια ασυναγώνιστη συλλογή βρετανικής ζωγραφικής από το 1500 έως σήμερα. Πολλά έργα τέχνης του 20ού αιώνα έχουν μετακινηθεί εκεί. Ωστόσο, ορισμένα εκτίθενται περιοδικά.

Σαρντ (The Shard): Είναι ο νεότερος και υψηλότερος ουρανοξύστης του Λονδίνου, 306 μ. ψηλός. Εγκαινιάστηκε στις 5/7/2012. Το εντυπωσιακό, κωνικό, γυάλινο οικοδόμημα στεγάζει εστιατόρια, διαμερίσματα και ένα πολυτελές ξενοδοχείο, με μια καταπληκτική θέα 360 μοιρών στο υψηλότερο σημείο από κάθε άλλο κτίριο στη Δυτική Ευρώπη!

Πύργος του Λονδίνου: Αυτό το περίφημο βασιλικό φρούριο στο Tower Hill υπήρξε βασιλική κατοικία από την εποχή του Γουλιέλμου του Κατακτητή, το 1078, και παρέμεινε έως τα μέσα του 16ου αιώνα. Σήμερα στεγάζει τα ανεκτίμητα κοσμήματα του Στέμματος και τη συλλογή Royal Armouries. Η κοντινή Γέφυρα του Πύργου, χαρακτηριστικό δείγμα της βικτοριανής αρχιτεκτονικής και μηχανικής, εκτείνεται στον ποταμό Τάμεση.

Πλατεία Τραφάλγκαρ: Η Στήλη Νέλσον δεσπόζει στο κέντρο της διάσημης πλατείας, ενώ στη βόρεια πλευρά είναι η Εθνική Πινακοθήκη, που φιλοξενεί μια απίστευτη συλλογή δυτικοευρωπαϊκής ζωγραφικής από τον 13ο έως τις αρχές του 20ού αιώνα, καθώς και συχνές ειδικές εκθέσεις.

Αββαείο του Ουέστμινστερ: Είναι ένα ζωντανό μνημείο της βρετανικής ιστορίας, από τα πιο αξιόλογα θρησκευτικά κτίρια στο Ηνωμένο Βασίλειο και ο παραδοσιακός τόπος στέψης και ταφής για τους Βρετανούς μονάρχες. Στο εσωτερικό υπάρχουν θαμμένοι βασιλείς, πολιτικοί, πολεμιστές, επιστήμονες, μουσικοί και ποιητές, όπως ο Κάρολος Δαρβίνος, ο Κάρολος Ντίκενς κ.ά.

London Dungeon: Θεματικό πάρκο τρόμου, που βρίσκεται στο South Bank και δίνει στους επισκέπτες την ευκαιρία να εξερευνήσουν τη σκοτεινή πλευρά της βρετανικής και ευρωπαϊκής ιστορίας. Οι επισκέπτες μπορούν να ακολουθήσουν διάφορες θεματικές διαδρομές, οι οποίες βασίζονται σε ιστορικές δολοφονίες και εκτελέσεις. Μπορούν να εξερευνήσουν τους δρόμους του Λονδίνου όπου κάποτε έσπερνε τον τρόμο ο κατά συρροή δολοφόνος Τζακ ο Αντεροβγάλτης, να ξαναζήσουν τη μεγάλη πυρκαγιά του Λονδίνου και να κατεβούν τον ποταμό Τάμεση με μια φορτηγίδα έως την Πύλη των Προδοτών (Traitors Gate), όπου μπορούν να βιώσουν την καταδίκη σε θάνατο από έναν δικαστή του 18ου αιώνα. Το London Dungeon «περιπολείται» από τρομακτικούς χαρακτήρες, ντυμένους με ανατριχιαστικές στολές, οι οποίοι περιμένουν σε σκοτεινές γωνίες και τρομοκρατούν ανυποψίαστους τουρίστες.

Πάρκα: Παρότι το Λονδίνο είναι μια κατάμεστη αστική μητρόπολη, έχει πάρα πολλούς χώρους πρασίνου. Το St James και Green Park βρίσκονται στη καρδιά του βασιλικού Λονδίνου, ενώ το πολυσύχναστο Hyde Park είναι διάσημο για το Speakers Corner (δημόσιο βήμα από τον 19ο αιώνα έως σήμερα). Στο πάρκο Kensington Gardens βρίσκονται η υπέροχη Γκαλερί Serpentine, το λαμπερό Albert Memorial και το Memorial Fountain στη μνήμη της Νταϊάνα, πριγκίπισσα της Ουαλίας. Στο Regent Park βρίσκεται ο Ζωολογικός Κήπος του Λονδίνου, ενώ ο Λόφος Primrose έχει μια υπέροχη θέα και κομψή ατμόσφαιρα χωριού. Το Hampstead Heath διαθέτει στρέμματα φυσικού πάρκου και το Greenwich Park είναι το παλαιότερο κλειστό βασιλικό πάρκο.

Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Μαντάμ Τισό: Ομοιώματα των αστέρων της σκηνής και της οθόνης, μουσικοί και μονάρχες εμφανίζονται μαζί με ποδοσφαιριστές και πολιτικούς σε αυτό το αξιοθέατο του Λονδίνου. Κατεβείτε στην Αίθουσα της Φρίκης για να δείτε μερικούς από τους πιο διαβόητους εγκληματίες της ιστορίας και όργανα βασανιστηρίων.

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας: Το Natural History Museum είναι βικτοριανό κτίριο και χωρίζεται σε διάφορες ζώνες με ποικίλες πτυχές της πανίδας και της χλωρίδας του πλανήτη. Τα πιο εντυπωσιακά θέματα περιλαμβάνουν μια φυσικού μεγέθους γαλάζια φάλαινα, δεινόσαυρους και τον σεισμικό προσομοιωτή. Υπάρχουν και ζωντανά δείγματα, σε εξωτερικό χώρο, στον Κήπο Wildlife. Το Κέντρο του Δαρβίνου (Darwin Center) στεγάζει εκτεταμένες συλλογές δειγμάτων του μουσείου, που χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα.

Πινακοθήκη Μοντέρνας Τέχνης Τέιτ: Θεωρείται μοντέλο της αστικής Αναγέννησης, με τον εγκαταλελειμμένο Σταθμό Παραγωγής Ενέργειας Μπάνκσαϊντ μεταμορφωμένο σε έναν χώρο avant-garde, αφιερωμένο στην τέχνη του 20ού αιώνα. Η μόνιμη έκθεση αλλάζει κάθε δύο χρόνια. Η γύρω περιοχή είναι ένα συναρπαστικό πολιτιστικό και αρχιτεκτονικό κέντρο και η Γέφυρα Millennium μία από τις νεότερες προσθήκες της.

Μουσείο Βικτόρια και Αλβέρτου (Victoria and Albert Museum): Ιδρύθηκε το 1852 ως μουσείο των διακοσμητικών τεχνών. Οι 11 χιλιομέτρων διάδρομοι ορίζουν ένα μονοπάτι μέσα από πίνακες ζωγραφικής, κοσμήματα, έπιπλα και υφάσματα που χρονολογούνται από το 3000 π.Χ. μέχρι σήμερα. Τα κυριότερα εκθέματα περιλαμβάνουν όμορφα δείγματα μόδας, εξαίσια κοσμήματα, περίτεχνη αρχαία κεραμική και αρκετά αντικείμενα από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Μουσείο Επιστημών: Στο South Kensington, το βραβευμένο μουσείο προσφέρει διαδραστικά εκθέματα σε όλα τα είδη των επιστημονικών θεμάτων, από το Διάστημα, τον χρόνο ή τις καιρικές συνθήκες έως τη γεωργία ή τα τρόφιμα, από την Πληροφορική ή τα Μαθηματικά έως την Πυρηνική Φυσική ή την Κτηνιατρική.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης