Ο Nομός Χανίων καλύπτει το δυτικό τμήμα της Κρήτης. Συνορεύει ανατολικά με το Ν. Ρεθύμνου, ενώ στις άλλες πλευρές του βρέχεται από θάλασσα. Στα Χανιά υπάγονται και τα κατοικημένα νησιά Γαύδος και Γαυδοπούλα, που βρίσκονται περίπου 20 μίλια νότια από τον νομό, στο Λιβυκό Πέλαγος.

Οι κυριότερες πόλεις του νομού είναι τα Χανιά, η πρωτεύουσα του νομού, και το Καστέλλι στην Κίσσαμο. Οι κυριότερες κωμοπόλεις είναι η Παλαιόχωρα και η Κάντανος στο Σέλινο, η Χώρα Σφακίων στα Σφακιά. Ο Nομός Χανίων παρέχει τουριστικές υπηρεσίες και δραστηριότητες όλων των κατηγοριών, ικανοποιώντας όλες τις επιλογές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πόλη των Χανίων διατηρεί αναλλοίωτα όλα τα χαρακτηριστικά της, από την εποχή της Ενετοκρατίας ακόμα μέχρι σήμερα.


Η πόλη χωρίζεται σε δύο βασικά τμήματα. Την παλιά πόλη, με το παλιό λιμάνι, και τη νέα πόλη, εκτός των τειχών. Η παλιά πόλη βρίσκεται κτισμένη γύρω απο το βενετσιάνικο λιμάνι και περιβάλλεται από τις ενετικές οχυρώσεις του 1538, που διασώζονται τα ανατολικά και δυτικά τμήματά τους. Στη νότια πλευρά οι οχυρώσεις αυτές καταστράφηκαν στις αρχές του 20ού αιώνα, για να χρησιμοποιηθούν τα υλικά τους στην κατασκευή της αγοράς και διαφόρων άλλων δημοσίων και μη κτηρίων. Από εκεί αναπτύχθηκε η νέα πόλη.

Ο Νομός Χανίων χαρακτηρίζεται από τα εντυπωσιακά «Λευκά Όρη» και το διάσημο εθνικό δρυμό τους που καταλαμβάνει το μεγαλύτερο τμήμα του νομού. Ο Εθνικός Δρυμός Λευκών Ορέων αγκαλιάζει το φαράγγι της Σαμαριάς, το μεγαλύτερο και επιβλητικότερο της Ελλάδας. Περίπου επτά ώρες είναι απαραίτητες για να το διασχίσει κανείς, αλλά η εναλλαγή στο τοπίο και η σπάνια χλωρίδα και πανίδα του φαραγγιού αποζημιώνουν για την προσπάθεια. Υπάρχουν ακόμη και άλλα μικρότερα φαράγγια, τα οποία αξίζει να τα εξερευνήσει ο επισκέπτης (Αράδαινα, Αγία Ειρήνη, Ίμβρος και Πολυρρήνεια), καθώς και πανέμορφα μονοπάτια (Χρυσοσκαλίτισσα-Ελαφονήσι, Παλαιοχώρα-Σούγια, Αγία Ρουμέλη-Χώρα Σφακίων), που καθιστούν το νομό Χανίων δημοφιλή προορισμό μεταξύ των οικοτουριστών από όλο τον κόσμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα άγνωστο θαύμα της φύσης φιλοξενεί το Ελαφονήσι, το καταπληκτικό δάσος κέδρων. Για περισσότερη δράση, ορειβασία στα Λευκά Όρη (υπάρχουν 4 καταφύγια), αναρρίχηση στις κάθετες πλαγιές των φαραγγιών του Γκιγκίλου και του Θερίσου ή κανό στα φαράγγια του Κλάδου και του Σαπουνά!

(πηγές:www.visitgreece.gr, www.wikitravel.org, www.wikipedia.com, office.microsoft.com/en-us/images/, www.morguefile.com) 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης