Με έκτακτο δελτίο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προειδοποιεί για την εκδήλωση ισχυρών καιρικών φαινομένων, τα οποία αρχικά θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο, στην Ήπειρο και στη δυτική Ελλάδα, ενώ στη συνέχεια θα επεκταθούν στις υπόλοιπες περιοχές της επικράτειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναλυτικά:

Βελτιωμένος θα είναι ο καιρός από τη Μεγάλη Τετάρτη και την επομένη (Μ. Πέμπτη) η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο1. Σήμερα Κυριακή των Βαΐων (5-4-2015) ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν σε Ιόνιο, Ηπειρο, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησο, δυτική και κεντρική Μακεδονία, και το βράδυ σταδιακά στην ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της δυτικής και βόρειας χώρας (υψόμετρο περίπου 1.200 μέτρα).

2. Αύριο Μεγάλη Δευτέρα (6-4-2015) οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα συνεχιστούν στις παραπάνω περιοχές, από το απόγευμα σταδιακά θα επεκταθούν στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα, και τη νύχτα πιθανόν στις Κυκλάδες (κυρίως τις ανατολικές). Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά, ενώ από το απόγευμα και σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου, της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας και της βόρειας Θεσσαλίας (υψόμετρο περίπου 600-700 μέτρα).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

3. Τη Μεγάλη Τρίτη (7-4-2015) θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες στη βόρεια Ελλάδα (κυρίως στην κεντρική Μακεδονία), στη Θεσσαλία και τις πρωινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα. Χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της βόρειας Θεσσαλίας (υψόμετρο περίπου 600 μέτρα).

Ο καιρός από τη Μ. Τετάρτη ως τη Μ. Πέμπτη

Βελτιωμένος θα είναι ο καιρός από τη Μεγάλη Τετάρτη και την επομένη (Μ. Πέμπτη) η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.

Πιο αναλυτικά:

Μεγάλη Τετάρτη 8-4-2105

Καιρός: Στην ανατολική και νότια χώρα τοπικές νεφώσεις με βροχές στις Κυκλάδες και στην Κρήτη μέχρι το απόγευμα. Στην υπόλοιπη χώρα, λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως τις μεσημβρινές ώρες στα ηπειρωτικά, όπου θα εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα νοτιοανατολικά τοπικά 7 Μποφόρ.

Θερμοκρασία: Σε μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές, ενώ τις πρωινές ώρες στα βόρεια θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός.

Μεγάλη Πέμπτη 9-4-2015

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, κυρίως τις μεσημβρινές ώρες στα ηπειρωτικά.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 Μποφόρ.

Θερμοκρασία: Σε μικρή περαιτέρω άνοδο.

Σύμφωνα με την πρόγνωση των μετεωρολόγων, τα φαινόμενα θα υποχωρήσουν σταδιακά και το Πάσχα θα το γιορτάσουμε με ηλιοφάνεια.

Οδηγίες προστασίας από την κακοκαιρία

Εν όψει της κακοκαιρίας, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συμβουλεύει:

Bροχή στην Ηλεία• Φροντίστε να ενημερώνεστε διαρκώς από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων. Οι επίσημες πηγές ενημέρωσης είναι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
• Σε περίπτωση ανάγκης καλέστε εναλλακτικά: Αστυνομία 100, Πυροσβεστικό Σώμα 199, ΕΚΑΒ 166, τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112.
• Τοποθετείστε σε εμφανές σημείο στο σπίτι τους παραπάνω αριθμούς τηλεφώνων πρώτης ανάγκης, εφόσον τα παιδιά σας είναι σε θέση να τους χρησιμοποιήσουν, και βεβαιωθείτε ότι το γνωρίζουν.
• Βοηθήστε τα παιδιά σας να απομνημονεύσουν οικογενειακά στοιχεία όπως το επίθετό τους, τη διεύθυνση και τον αριθμό τηλεφώνου του σπιτιού.
• Εξηγείστε σε όλα τα μέλη της οικογένειας πώς και πότε να κλείνουν τις παροχές ηλεκτρικού, φυσικού αερίου και νερού, πώς να χρησιμοποιούν τον πυροσβεστήρα και πώς να καλούν σε βοήθεια.
• Προμηθευτείτε είδη πρώτης ανάγκης όπως κουτί πρώτων βοηθειών, πυροσβεστήρα, φακό και μπαταρίες, φορητό ραδιόφωνο κλπ.
• Μεριμνήστε ειδικά για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους.

Μόλις περάσει η κακοκαιρία:

• Παρακολουθείτε συνεχώς από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση τις επίσημες προειδοποιήσεις ή συμβουλές.
• Ελέγξτε το σπίτι και τα λοιπά περιουσιακά σας στοιχεία για να καταγράψετε πιθανές ζημιές.

Αν πρόκειται να μετακινηθείτε:

• Ενημερωθείτε για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.
• Ανάλογα με τον προορισμό σας, αναλογιστείτε το είδος των καιρικών φαινομένων που ενδέχεται να συναντήσετε (χιόνι, παγετός, χαλάζι, βροχόπτωση κλπ.).
• Μεταβάλετε το πρόγραμμα της μετακίνησής σας ώστε να αποφύγετε την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
• Ταξιδέψτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, προτιμώντας τις κεντρικές αρτηρίες και όχι τους δυσπρόσιτους και ερημικούς δρόμους.
• Ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε.
• Μην αγνοείτε τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, τα δελτία καιρού της ΕΜΥ και τις υποδείξεις των τοπικών αρχών, όπως η Τροχαία, το Λιμενικό, η Πυροσβεστική κλπ.
• Ελέγξτε την κατάσταση του αυτοκινήτου σας πριν από κάθε μετακίνηση.
• Εξοπλίστε το αυτοκίνητο με τα απαραίτητα μέσα αντιμετώπισης έντονων καιρικών φαινομένων (αντιολισθητικές αλυσίδες, αντιψυκτικά υγρά, ομπρέλες, αδιάβροχα, γαλότσες, φακό, κουτί πρώτων βοηθειών κλπ.).
• Φορέστε κατάλληλα ρούχα αν πρόκειται να μετακινηθείτε πεζή.
• Προσέξτε όταν βαδίζετε ώστε να αποφύγετε τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας του οδοστρώματος και των πεζοδρομίων, ή εξαιτίας της πτώσης αντικειμένων από υπερβολικό άνεμο ή χαλαζόπτωση.
• Προτιμήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τις μετακινήσεις σας.
• Μείνετε ήρεμοι και υπομονετικοί. O πανικός επιβαρύνει την κατάσταση.
• Διευκολύνετε το έργο των αρχών.

Βροχή στην Αμαλιάδα

Οι περιοχές όπου θα χιονίσει τη Δευτέρα

Δορυφορική εικόνα από την ανατολική Μεσόγειο

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης