Νέο κύμα κακοκαιρίας βρίσκεται προ των πυλών, καθώς το βαρομετρικό χαμηλό «Τηλέμαχος» θα χτυπήσει σε πολλές περιοχές ανά τη χώρα, ενώ χιονόπτωση θα σημειωθεί ακόμη και στην Αττική.

Ειδικότερα, χιόνια ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας αναμένεται να φέρει το νέο κύμα κακοκαιρίας «Τηλέμαχος», το οποίο θα επηρεάσει πολλές περιοχές της Ελλάδας σήμερα Δευτέρα, με κύρια χαρακτηριστικά τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, τις χιονοπτώσεις σε περιοχές με ιδιαίτερα χαμηλό υψόμετρο στα ανατολικά και τους θυελλώδεις βοριάδες, σύμφωνα με τη meteo, τη μετεωρολογική υπηρεσία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
H πορεία των ψυχρών αέριων μαζών τα επόμενα 24ωρα:

Η διάρκεια της κακοκαιρίας θα είναι σύντομη: από την Τρίτη βαθμιαία ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση, η οποία όμως θα είναι πρόσκαιρη.

Ειδικότερα, για σήμερα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους στο νότιο Αιγαίο και στο νότιο Ιόνιο, χιονόνερο στο βόρειο Αιγαίο και χιονοπτώσεις στη Χαλκιδική και βαθμιαία στη Μαγνησία, στις Σποράδες, στην Εύβοια, στην ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και στη βορειοανατολική Πελοπόννησο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά το μεσημέρι, οι χιονοπτώσεις στην Εύβοια, στις Σποράδες και στην ανατολική Στερεά θα είναι κατά περιόδους πυκνές, ενώ τις βραδινές ώρες χιονόπτωση αναμένεται και στο κέντρο της Αθήνας.

Παγετός, κατά τόπους ισχυρός, θα σημειωθεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, όπου τοπικά στα βόρεια ηπειρωτικά θα είναι ολικός, με αρνητικές θερμοκρασίες ολόκληρη την ημέρα – τόσο τη Δευτέρα όσο και τις πρωινές ώρες της Τρίτης.

Οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο βαθμιαία θα ενισχυθούν και θα πνέουν σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις 7-8 μποφόρ.

Την Τρίτη, τις πρωινές ώρες, οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στην ανατολική Στερεά, στην Εύβοια, όπως επίσης και το χιονόνερο και οι μεμονωμένες καταιγίδες στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, αλλά γρήγορα ο καιρός θα βελτιωθεί. Παγετός αναμένεται τις πρωινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Νωρίτερα ήλθε ο «Tηλέμαχος» στην Εύβοια

Από το πρωί επισκέφθηκε ο «Τηλέμαχος» την Εύβοια. Ισχυρή χιονόπτωση σημειώνεται στην περιοχή προς Μετόχι, Βίταλο, Αυλωνάρι και σε άλλες περιοχές της κεντρικής και νότιας Εύβοιας.

Ο χιονιάς αναμενόταν το μεσημέρι, αλλά ήρθε πολύ νωρίτερα, περίπου στις 05.30, και συνεχίζει να χιονίζει ακατάπαυστα μέχρι και την Καστέλλα.
Σύμφωνα με το tvstar.gr, απαγορεύτηκε από την αστυνομία η κίνηση των φορτηγών, ενώ μόνο με αλυσίδες κινούνται τα Ι.Χ. αυτοκίνητα. Όπως σημειώνουν οι ειδικοί, οι συνθήκες που επικρατούν είναι δύσκολες και δεν χρειάζονται άσκοπες μετακινήσεις. Σοβαρά προβλήματα στον δρόμο, λόγω της χιονόπτωσης, υπάρχουν και στην Κύμη-Βίταλο, όπου δεν αποκλείεται να διακοπεί σε λίγο εντελώς η κυκλοφορία.
Τις Αρχές ανησυχεί ιδιαίτερα η περιοχή της Κύμης και για αυτόν τον λόγο θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τον αντιπεριφερειάρχη Φάνη Σπανό, τον προϊστάμενο της Πολιτικής Προστασίας Γιώργο Κωστόπουλο και με άλλους εκπροσώπους φορέων στην παραλία της Κύμης. Η χιονόπτωση είναι πολύ έντονη σε Αυλωνάρι, Οκτωνιά, Κονίστρες καθώς και στα γύρω χωριά.
Χιονοκάλυψη την Τρίτη
Κακοκαιρία πάνω από την Ελλάδα την Τετάρτη
Η θέση του βαρομετρικού χαμηλού που σχετίζεται με την κακοκαιρία «Τηλέμαχος» και τα φαινόμενα που θα παρατηρηθούν έως το βράδυ της Δευτέρας 07/01/2019.
Οδηγίες προστασίας

Για την ασφάλεια των πολιτών θα πρέπει να τηρηθούν κάποιοι βασικοί κανόνες προστασίας από τον παγετό, όπως:

– να γνωρίζετε πού βρίσκεται ο υδρομετρητής
– να κλείσετε την παροχή νερού προς τον ηλιακό θερμοσίφωνα
– να αδειάζετε το νερό από τον θερμοσίφωνα, ιδιαίτερα το βράδυ
– να μη σπαταλάτε αλόγιστα το νερό και να ελέγξετε εάν υπάρχουν διαρροές στις βρύσες ή στα καζανάκια.

Επίσης, εάν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο:

– αποφύγετε την οδήγηση σε δύσβατες περιοχές
– αλλάξτε πορεία αν βρίσκεστε σε δύσβατο δρόμο και υπάρχει έντονη χιονόπτωση
– τηρείτε τις αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα
– παραμείνετε στο αυτοκίνητο αν αυτό ακινητοποιηθεί. Ανάβετε τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα και διατηρείτε την εξάτμιση του οχήματος καθαρή από το χιόνι.

Εάν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο:

– πηγαίνετε σε ασφαλές μέρος χωρίς να εκτεθείτε στη χιονοθύελλα
– ντυθείτε με πολλά στρώματα από ελαφριά και ζεστά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και φορέστε ζεστές αδιάβροχες μπότες -προτιμήστε ένα αδιάβροχο εξωτερικό ρούχο
– προσέξτε τις μετακινήσεις σας σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις
– χρησιμοποιήστε αντιολισθητικές αλυσίδες αν είναι απολύτως απαραίτητο να μετακινηθείτε με αυτοκίνητο
– είναι προτιμότερο να ταξιδέψετε κατά τη διάρκεια της ημέρας χρησιμοποιώντας κεντρικούς δρόμους – ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε.

– προτιμήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για μετακινήσεις στην πόλη.
Χάρτης πρόγνωσης καιρού για την Αττική το επόμενο 6ωρο

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης