Ακραία καιρικά φαινόμενα πλήττουν ολόκληρη τη χώρα, με τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν πως η κακοκαιρία θα συνεχιστεί και αύριο Παρασκευή.

Την ίδια ώρα, όπως έγινε γνωστό, ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στο Μενίδι. Πρόκειται για 40χρονο ο οποίος απεβίωσε μέσα στο πλημμυρισμένο αυτοκίνητό του στη συμβολή των οδών Αριστοτέλους και Μαυροπηγής. Οι γιατροί αποδίδουν τον θάνατό του σε πνιγμό.

Εικόνες… αποκάλυψης

Τόσο στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, όσο και στην Περιφέρεια σπίτια πλημμύρισαν, οδηγοί εγκλωβίστηκαν λόγω πλημμυρών, ενώ η κίνηση διεξάγεται με εξαιρετικά χαμηλές ταχύτητες σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου.

Έντονα προβλήματα έχει προκαλέσει η κακοκαιρία που πλήττει από τα ξημερώματα πολλές περιοχές σε Αττική και ΠεριφέρειαΣτην Αττική, η Πυροσβεστική Υπηρεσία παρενέβη για τον απεγκλωβισμό δύο ατόμων από αυτοκίνητο που είχε ακινητοποιηθεί στη συμβολή των οδών Ωκεανίδου και Δημοκριτών, στην περιοχή της Ελευσίνας. Λίγο αργότερα, στήθηκε επιχείρηση απεγκλωβισμού τριών ατόμων στα Άνω Λιόσια.

Η Υπηρεσία, έχει δεχθεί 585 κλήσεις για απάντληση υδάτων από οικίες σε Μενίδι, Σαλαμίνα, Πεντέλη, Καλλιθέα αλλά και για περιστατικά κοπής δέντρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Πετρούπολη, ένας μαθητής παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά και «σφήνωσε» κάτω από σταθμευμένο όχημα. Σε εξέλιξη βρισκόταν επιχείρηση απεγκλωβισμού του.

Το πρωί σήμανε συναγερμός στο Καματερό, έπειτα από πληροφορία για κατάρρευση τριώροφης οικίας. Πληροφορίες του zougla.gr αναφέρουν ότι το οίκημα δεν κατοικείται και ως εκ τούτου δεν κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.

Καματερό:

Παρακολουθήστε τις δηλώσεις του ιδιοκτήτη του οικήματος κ. Κεμμερίδη:

Την ίδια ώρα, ανεμοστρόβιλος έκανε την εμφάνισή του στα Τουρκοβούνια:

Στην Ηλεία, η τοπική υπηρεσία συνέδραμε σε 30 περίπου περιστατικά.

Πατήστε εδώ για να δείτε live από την Εθνική Οδό

Πατήστε εδώ για δείτε live από τη Λ. Κηφισίας

Δείτε βίντεο από από το 17ο χλμ. Αθηνών-Λαμίας

Πλημμύρα στον παράδρομο της Εθνικής Οδού:

Πλάνα από το Αιγάλεω:

Πλάνα από τα βόρεια προάστια:

Εικόνες από τη Λεωφόρο Καβάλας, στο Χαϊδάρι:




Eικόνες από τη Λεωφόρο Θηβών:



Εικόνες από την Πετρούπολη:

Βόρεια Προάστια:


Ίλιον:

Προβλήματα και στην Αχαΐα

Πολλά προβλήματα σημειώνονται από το πρωί και σε περιοχές της Αχαΐας όπως η Βάρδα, το Βουπράσιο και το Ψάρι, όπου το νερό της βροχής έχει μετατρέψει περιοχές σε λίμνες, ενώ σύμφωνα με τους υπευθύνους της Πολιτικής Προστασίας χείμαρροι έχουν υπερχειλίσει.

Στην οδό Πατρών – Πύργου η κυκλοφορία διεξάγεται με πολλά προβλήματα, ενώ είχαμε κατολίσθηση στην παλαιά Εθνική Οδό Πατρών-Πύργου, στην Παναγοπούλα, από φερτά υλικά εργοταξίου στην υπό κατασκευή Νέα Εθνική Οδό.

Προβλήματα εντοπίζονται επίσης στη Δυτική Αχαΐα, όπου και εκεί έχουμε υπερχείλιση χειμάρρων και ποταμιών, ενώ πλημμύρισαν σπίτια, ποιμνιοστάσια, καλλιέργειες και δρόμοι.

Πλημμύρες και κατολισθήσεις καταγράφονται σε Αχαγιά, Νιφορέικα, Καλαμάκι, Βουπράσιο, Μετόχι, Λάππα, Ματαράγκα, Μητόπολη, Ζησιμαίκα, ενώ χρειάστηκε για λόγους ασφαλείας να μεταφερθούν από τα σπίτια τους ηλικιωμένοι που διαμένουν σε Καλαμάκι και Λακκόπετρα.

Κατολίσθηση σημειώθηκε στα Αραχωβίτικα, στο παλιό λιμανάκι, από αδρανή, φερτά υλικά. Στο σημείο βρίσκεται συνεργείο για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας.

Όσον αφορά στην Αιτωλοακαρνανία, δεν έχουν εντοπιστεί ακόμη σοβαρά προβλήματα.

Πλάνα από τη Βάρδα Ηλείας:

Εικόνες καταστροφής στις Οινούσσες

Τις ζημιές που άφησε πίσω της η ξαφνική θεομηνία της Πέμπτης μετράει ο Δήμος Οινουσσών που με δικά του μέσα προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές που όπως φαίνεται δεν είναι λίγες.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Οινουσσών Στέφανο Βογιατζή, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια το νησί βρίσκεται στο μάτι της καταιγίδας με αποτέλεσμα οι δρόμοι να μετατραπούν σε ποτάμια.

«Πρώτη φορά όσα χρόνια είμαι στο νησί βλέπω τόση βροχή. Το κεντρικό ποτάμι κατέβασε πολύ νερό με αποτέλεσμα οι φερτές ύλες να φράξουν τους αγωγούς και το νερό να μην μπορεί να βρει δίοδο προς τη θάλασσα. Το κτίριο του ΣΦΟ, η τράπεζα και άλλα κτίρια είναι γεμάτα νερό. Δύο σπίτια έχουν πλημμυρίσει και με δικά μας μέσα προσπαθούμε να βάλουμε τάξη», σημείωσε ο κ. Βογιατζής υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι εκτός των άλλων το νησί παρέμεινε χωρίς ρεύμα από το απόγευμα της Τετάρτης μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης.

Ακραία καιρικά φαινόμενα

Σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας προβλέπονται για σήμερα. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι ισχυρά.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 14 βαθμούς Κελσίου στη Βόρεια Ελλάδα, από 15 έως 17 βαθμούς στην Κεντρική Ελλάδα, από 19 έως 25 βαθμούς στη Νότια Ελλάδα, από 17 έως 22 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα και από 18 έως 26 βαθμούς Κελσίου στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη, με τη μέγιστη στα βόρεια παράλια του νησιού να φτάνει τους 29 βαθμούς.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν βορειοανατολικοί ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις και από το απόγευμα και μετά θυελλώδεις. Στο υπόλοιπο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοανατολικοί μέτριοι έως ισχυροί στρεφόμενοι σταδιακά σε δυτικούς βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.

ΓΓΠΠ: Μέτρα προστασίας από την κακοκαιρία

Λόγω της επιδείνωσης του καιρού, με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμους, που αναμένεται από την Τετάρτη, σύμφωνα με την πρόβλεψη της ΕΜΥ, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων καταιγίδων, η ΓΓΠΠ συστήνει στους πολίτες:
• να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία, αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς
• να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά
• να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα πεζή ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους
• να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
• να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης – να καταφύγουν σε κτήριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε – η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
• να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων.

Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης-Χρήστος Μαζάνης-Παναγιώτης Βλαχουτσάκος-Μυρτώ Τσάβαλου
Κάμερα: Παναγιώτης Σαγκούρης